29 Oct 2009

Lista câinilor periculoşi din România: „Nu există rase agresive, ci oameni care nu-şi educă animalele”

În lume există 400 de rase de câini omologate, iar statisticile mondiale arată că în lume mai mult de un milion de oameni sunt muşcati anual. Una dintre problemele cu care proprietarii de câini se confruntă este aceea că ori sunt muşcaţi de propriile animale, ori acestea muşcă alte persoane. Antena3.ro vă prezintă un material despre ce înseamnă agresivitatea canină şi cui vă puteţi adresa dacă sunteţi muşcat de un câine care are stăpân.

La sfârşitul anului trecut, erau înregistraţi în toată ţara 2.863 de câini de luptă şi atac, care sunt consideraţi conform legii de categoria întâi şi printre care se numără şi Pit Bull-ul, 10.686 de câini periculoşi, adică cei de categoria a doua, printre care se regăsesc Ciobănescul Caucazian şi Rottweiller-ul, după cum arată datele de la Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) remise către Antena3.ro. Tot anul trecut, poliţiştii au dat 821 de amenzi în valoare de 151.768 de lei şi au constatat 75 de infracţiuni de comercializare de câini sau facilitare de lupte ilegale.

Conform aceloraşi informaţii, în primele trei luni ale lui 2009, au fost legitimate în locurile publice 704 de persoane, dintre care 524 aveau câinii sterilizaţi, iar restul de 180 au primit amenzi între 100 şi 500 de lei pe o persoană, pentru necastrarea animalelor. Judeţele cu cele mai multe sancţiuni contravenţionale sunt Bucureşti, Harghita, Bihor şi Hunedoara, respectiv cu un număr de 405 amenzi în valoare totală de 50.286 de lei.

Legea din România prevede mai multe rase de câini periculoşi, printre care şi Pit Bull, Rottweiller, Dog Argentinian sau Cane Corso, iar prin denumirea de câini agresivi se înţelege în contextul legii „orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice şi orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Însă Asociaţia Chinologică Română (AChR), organul abilitat cu înregistrarea raselor de câini pe teritoriul ţării noastre este de părere că de fapt nu câinii sunt periculoşi, ci stăpânii lor.

„Câinii au reacţii fireşti, fără să fie nevoie să fie explicate: ei sunt ca oamenii, cum îi creşti, aşa îi ai. Domesticirea este esenţialul. Nu există rase periculoase, ci oameni periculoşi, care nu-şi educă animalele. În România, toate persoanele care au câini trebuie să-i poarte în lesă şi cu botniţă şi să le dea drumul doar în locurile special amenajate. În primul rând este vorba de a împiedica pierderea animalului, dar şi de evitarea vătămării altor persoane”, explică pentru Antena3.ro Cristian Ştefănescu, preşedinte al AChR.

El adaugă pentru Antena3.ro că animalul se comportă într-o familie ca într-o haită, pentru că el se trage din lup şi că niciun animal sănătos nu şi-ar ataca puii, de aceea câinii iubesc copiii.

Marcel Dorofte, comisar-şef la Direcţia de Ordine Publică din (IGPR) e de părere în schimb că o parte din vină o are şi persoana care este muşcată.

„Când te apropii de un animal, trebuie să-l atenţionezi, iar dacă nu faci acest lucru, el muşcă. Vina este în mare parte a proprietarilor, adică 70%, iar restul de 30% o reprezintă vina persoanelor care sunt muşcate”, adaugă Dorofte pentru Antena3.ro

De ce muşcă un câine?

Preşedintele AChR crede că animalul atacă de frică şi astfel devine defensiv, apoi din cauza educaţiei agresive de care a avut parte şi în ultimul rând din cauza instinctului teritorial, pentru că îşi apără curtea sau apartamentul unde locuieşte.

„Câinele trebuie tratat ca un membru al familiei, pentru că el trăieşte în medie 10-12 ani. Dresajul unui câine nu se face cu bătaia, iar dacă unele persoane nu se pot descurca altfel, există lecţii de dresaj la care pot apela ť, explică Ştefănescu pentru Antena3.ro.

El adaugă pentru Antena3.ro că viitorii proprietari trebuie să se gândească bine înainte de a cumpăra un câine, pentru că întreţinerea lui necesită bani şi timp : animalul trebuie hrănit, îngrijit, vaccinat, scos afară.

„Hobby-urile sunt lucruri scumpe. Apoi, să se gândească la ce rasă ar fi mai potrivită pentru el, deoarece temperamentul uman trebuie să se potrivească cu cel canin. De asemenea, viitoarea persoană deţinătoare de câine nu trebuie să cumpere animalul din pet shop-uri, adică magazinele de animale, pentru că respectivul câine de rasă e garanţia unui temperament, iar primele comportamente le preia de la crescător. De aceea, ar trebui să-l procure de la crescătorii sau prin Asociaţia Chinologică Română”, mai spune Cristian Ştefănescu pentru Antena3.ro.

Cui te plângi dacă te-a muşcat un câine cu stăpân ?

Autoritatea publică care se ocupă de primirea sesizărilor pentru cazurile în care un cetăţean a fost muşcat de un câine care are proprietare este Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Instituţia verifică sesizările transmise de cetăţeni, în condiţiile în care aceştia reclamă faptul că structurile teritoriale ale poliţiei nu au dispus măsuri legale împotriva proprietarilor de câini care au încălcat prevederile actelor normative în vigoare.

„Cetăţenii care au fost muşcaţi de un câine care are stăpân trebuie să se adreseze unităţii sau subunităţii de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, iar reprezentanţii acesteia vor efectua verificări şi vor dispune măsuri în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Conform legii, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, mai explică Marcel Dorofte pentru Antena3.ro.

Tipuri de agresivităţi canine

Agresivitatea este o problemă serioasă de comportament, cu care proprietarii de câini se confruntă şi, în marea parte a cazurilor, stăpânii sunt cei vinovaţ de acest aspect.

„Există mai multe tipuri de agresivităţi canine. Agresivitatea de frică este legată de evoluţia câinelui în captivitate : cu bătaia devine agresiv, iar dacă tu insişti, el muşcă şi se retrage. Apoi, agresivitatea pură este legată de educarea unui caracter instabil şi poate fi stăpânită, iar prin agresivitatea territorială câinele pune la punct pe oricine prin lătrat şi apoi prin corecţie”, spune Ştefănescu pentru Antena3.ro.

În acelaşi timp, Marcel Dorofte realizează un clasament detaliat al diferitelor tipuri de agresivităţi canine.

„Agresivitatea depinde de temperament, care poate fi slab, puternic-echilibrat-mobil, puternic echilibrat lent şi puternic neechilibrat. Câinele slab este cel fricos, iar cel puternic-echilibrat-mobil este cel care este uşor de dresat şi care răspunde prompt la factorii din exterior. Apoi, câinele puternici-echilibrat-lent este cel melancolic şi care răspunde tardiv la stimulii externi, iar cel puternic-neechilibrat are firea colerică, cum este de exemplu doberman-ul”, detaliază comisarul-şef pentru Antena3.ro.

Înscrierea câinilor trebuie să se facă la Asociaţia Chinologică Română, iar evidenţa persoanelor care deţin câini este ţinută de către Poliţie. La AChR, animalele sunt înregistrate cu ajutorul unor microchip-uri care se introduc sub piele. De acolo, proprietarii pleacă la poliţie, unde depun o cerere de luare în evidenţă a animalului.

„De la Asociaţia Chinologică Zonală, unde câinele este încadrat într-o anumită rasă, proprietarul animalului vine la unitatea de poliţie de pe raza secţiei unde are domiciliul cu adeverinţa de încadrare a rasei şi depune o cerere pe propria răspundere, cum că are vârsta peste 18 ani, se află în deplinătatea facultăţilor mintale şi că a vaccinat câinele împotriva turbării”, concluzionează Dorofte pentru Antena3.ro.

Acest ultim aspect se demonstrează cu adeverinţa de la medicul veterinar unde câinele a fost vaccinat.

Sursa: Antena 3


Un comentariu

un articol realist despre caini ,intr adevar nu cainele e problema ci omul.omul e cel mai periculos animal.va spune proprietara unui Rottwailler-femela,superba.sunt niste caini minunati,dar totul depinde de noi ca stapani,important in cazul rasei asteia e faptul ca trebuie sa creasca de pui in acceasi familie si sa moara tot acolo.nu schimbati stapanul niciodata,daca stiti ca nu sunteti in stare de al tine o viata nu l luati.iubesc copii,si tot ce inseamna familia din care face parte,nu trebuie batuti sub nici o forma,dar iubesc joaca si trebuie accordat un pic de timp si pt asta.au probleme mari cu pisicile,intr adevar.dar mai multe detalii v as putea da daca sunteti cu adevarat dornici de a avea un astfel de caine.adresa mea e nicoletatiron30 [arond] yahoo com

 
Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale
Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor.  Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi […]

Invitatie la editia a 5-a a Zilelor Manasturului

Invitatie la editia a 5-a a Zilelor Manasturului
Initiativa La Terenuri-Spatiu Comun in Manastur si Asociatia Colectiv A va invita intre 26 si 28 mai la a 5-a editiei a Zilelor Manasturului in cadrul Zilelor Clujului! Anul acesta dedicam mai mult timp initiativelor si actiunilor comunitare, dorind in acelasi timp sa atragem atentia asupra zonei verzi de La Terenuri cat si Cinematografului Dacia. In […]

Transhumanta, premiera nationala in deschiderea Pelicam 2017

Transhumanta, premiera nationala in deschiderea Pelicam 2017
Cea de-a sasea editie a Pelicam este si cea mai bogata in documentare romanesti despre mediu. Transhumanta (r. Dragos Lumpan) sau Planeta Petrila (r. Andrei Dascalescu) sunt cateva dintre filmele care trag de capatul firului care ii leaga pe romani de natura. In plus, revine seria Pelicam Talks care ne provoaca la cinci dezbateri pe […]

Plasele pescaresti au facut 6 victime!  Sase pui de delfin, gasiti morti pe plaja din apropierea Camping Lebada

Plasele pescaresti au facut 6 victime! Sase pui de delfin, gasiti morti pe plaja din apropierea Camping Lebada
In decursul dupa-amiezei de ieri, echipa ONG Mare Nostrum s-a deplasat pe plaja din zona Camping Lebada, in urma unei sesizari facute de un constantean. La fata locului, au descoperit 6 pui de delfin, esuati la mal. Puii erau la distanta de 100-200 m unul de altul si se aflau in stare de descompunere. Se […]

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor
Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele […]

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.