acum 14 ani

Maidanezii nerevendicaţi în 7 zile vor fi eutanasiaţi. Află ce mai prevede noul proiect de lege privind câinii fără stăpân

Câinii pe care nu-i doreşte nimeni vor fi eutanasiaţi, dacă propunerea legislativă va trece de Parlament /// Foto: Publimedia/Cristina Nichitus

Câinii pe care nu-i doreşte nimeni vor fi eutanasiaţi, dacă propunerea legislativă va trece de Parlament /// Foto: Publimedia/Cristina Nichitus

Câinii maidanezi prinşi şi nerevendicaţi vor fi eutanasiaţi. Cei ce hrănesc câinii în spaţii publice, contribuind astfel la creşterea numărului lor, vor fi amendaţi. Proiectul de lege care prevede aceste lucruri va fi supus curând dezbaterii în Parlament

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, este sâsâit şi are un ritm rapid de frazare. Când vorbeşte de examinarea câinilor maidanezi, ţi se pare că auzi “exterminarea” câinilor maidanezi. Când pomeneşte de cazarea câinilor maidanezi în adăposturi, ţi se pare că auzi “gazarea” câinilor în adăposturi. Următoarea frază o rosteşte însă foarte clar: “În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare de şapte zile, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia vor fi eutanasiaţi”. Se ştia de mult că în asta constă proiectul de lege pe care l-a propus spre dezbatere în Camera Deputaţilor, totuşi, după anunţ se lasă tăcerea. “Este moral să ucidem atâţia câini?”, vine firesc întrebarea. “Dacă vă arăt fotografii cu tibii, gambe şi feţe rupte, mai putem vorbi de aşa ceva?”, vine răspunsul.

Prezentarea proiectului de lege privind câinii fără stăpân a început cu statisticile referitoare la numărul de câini şi numărul de oameni muşcaţi. Câţi maidanezi sunt în Capitală? Din datele ONG-urilor, ar fi aproximativ 40.000, din datele administraţiei locale – ceva peste 100.000. În ceea ce priveşte numărul de cetăţeni care au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi, datele sunt clare. În 2009, 11.436 de persoane au ajuns la spital cu muşcături de câini. 7.571 au fost muşcate de câini fără stăpân şi 3.865 de câini cu stăpân. În primul trimestru al anului 2010 au fost muşcate de câini 2.813 persoane, din care 2.175 de câini fără stăpân şi 768 de câini cu stăpân.

“Modificările pe care vrem să le aducem legii încurajează, în primul rând, adoptarea câinilor fără stăpân. Însă nu mai vrem să fie adopţiile în bătaia de joc de care am avut parte până acum. Câinii erau revendicaţi, dar ajungeau înapoi în stradă. Cei care vor să adopte un câine vor trebui să prezinte nişte dovezi”, spune prefectul.

“În primul rând să facă dovada spaţiului în care va ţine câinii. Pentru că nu pot să cred că e uman să ţii 20 de câini în 40 de metri pătraţi. Prezentarea de către adoptator a posibilităţilor materiale… Mi-e greu să cred că o persoană cu salariu minim pe economie poate, efectiv, să crească 7 – 8 câini. Prezentarea de către adoptator a acordului asociaţiei de proprietari sau al vecinilor. Din ce am citit, din ce ştiu de la Asociaţia pentru Supravegherea Animalelor, cetăţenii sunt deranjaţi nu doar că un câine a muşcat. Poate că muşcă, poate că nu. Dar mai sunt deranjaţi când văd fecale în casa scărilor, când urlă noaptea la lună, când 12 câini stau într-un apartament de 40 de metri pătraţi. Nu stau singuri, stau într-un bloc de locuinţe. Dacă tot blocul e de acord, atunci să-i ţină. Dar dacă nu, nu se mai poate”, a spus Atănăsoaiei.

Câinii maidanezi prinşi şi nerevendicaţi vor fi eutanasiaţi. Cei ce hrănesc câinii în spaţii publice, contribuind astfel la creşterea numărului lor, vor fi amendaţi. Proiectul de lege care prevede aceste lucruri va fi supus curând dezbaterii în Parlament

Proiectul de lege vrea de asemenea să descurajeze întreţinerea şi hrănirea maidanezilor în spaţii publice. “Vă e drag? Luaţi-l în casă! Am primit înregistrări video făcute de locatarii unui bloc. O persoană vârstnică avea în grijă 15 câini. Zilnic veneau maşini şi lăsau în faţa blocului saci întregi de carne şi de oase. Bănuiala este că erau aduşi de un ONG care, în loc să facă adăposturi pentru cei 15 câini, prefera să-i lase în grija bătrânei respective”, spune prefectul.

Microcipul, obligatoriu pentru toţi câinii

Tuturor câinilor care vor fi adunaţi de pe stradă şi apoi revendicaţi li se vor implanta microcipuri. În cazul în care câinele este din nou găsit pe străzi, microcipul va arăta datele celui care a adoptat şi abandonat câinele. Amenzile pot ajunge, în acest caz, şi la 5.000 de lei.

Câinii cu boli incurabile sau cei care nu sunt revendicaţi vor fi, însă, eutanasiaţi. La fel şi câinii consideraţi agresivi (conform legii 55/2002, art 2). “Prin câine agresiv se înţelege orice câine care muşcă sau atacă o persoană sau alt animal pe spaţiul public. Medicii veterinari ne spun că un câine agresiv este foarte uşor de recunoscut. Eutanasierea câinilor se va face numai de către medicii veterinari care au atestat eliberat de colegiul medicilor veterinari. De altfel, Asociaţia Medicilor Veterinari a susţinut proiectul nostru. Se interzice uciderea câinilor de către alte persoane şi cu alte metode decât cele prevăzute de lege”, spune prefectul.

Teoria e bună, practica e mai complicată

În cazul în care legea va trece, sarcina de a curăţa străzile de maidanezi revine asociaţiilor de supraveghere a animalelor. “Fiecare asociaţie de supraveghere a animalelor va trebui să-şi ceară drepturile şi fondurile necesare pentru construcţia de adăposturi, va trebui să se bată pentru bugetul propriu, va trebui să facă ceea ce până acum nu prea a făcut”, spune Atănăsoaiei.

“Eu sunt abilitat să sancţionez primarul şi asociaţiile lunar, în cazul în care nu construiesc aceste adăposturi. Până când li se va părea mai ieftin să facă adăposturi decât să plătească amenzi”. Evident, mai uşor de spus decât de făcut. În prezent, Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân dispune doar de 1.000 de spaţii de cazare şi aproximativ 30 de prinzători (hingheri).

Atănăsoaiei este convins că proiectul său de lege va fi combătut serios şi de ONG-urile care militează pentru drepturile animalelor.

Câinii maidanezi prinşi şi nerevendicaţi vor fi eutanasiaţi. Cei ce hrănesc câinii în spaţii publice, contribuind astfel la creşterea numărului lor, vor fi amendaţi. Proiectul de lege care prevede aceste lucruri va fi supus curând dezbaterii în Parlament

“Am avut discuţii şi cu ONG-urile care militează pentru drepturile animalelor, însă punctul meu de vedere nu s-a suprapus cu al lor. Ele nu sunt de acord în general… Din momentul în care legea intră în dezbatere parlamentară, sunt convins că asupra parlamentarilor se vor exercita foarte multe presiuni”, a spus prefectul, adăugând că ONG-urile sunt invitate să contribuie la soluţionarea problemei.

“Orice ONG, orice fundaţie din ţara asta care ar dori mâine să adopte toţi câinii din Bucureşti, poate s-o facă. Mâine ar putea să se unească toate ONG-urile, să vină cu resurse financiare să construiască adăposturile necesare şi să adopte toţi câinii. Dacă toţi bucureştenii vor adopta toţi câinii fără stăpân, înseamnă că Bucureştiul este un oraş care a tranşat problema. Dar dacă lumea nu vrea să adopte câinii rămaşi în adăposturi, înseamnă că acei câini sunt consideraţi indezirabili de către societate”, a mai spus Atănăsoaiei.

INFO PLUS

Unde se mai practică eutanasierea

• Câinii nerevendicaţi sunt eutanasiaţi şi în Marea Britanie. Administraţiile locale au datoria de a reţine animalele fără stăpân din localităţi şi, în cazul în care nu sunt revendicate, să le eutanasieze. Situaţia este aceeaşi şi în Irlanda.

• Câinii fără stăpân sunt eutanasiaţi şi în Chişinău, începând cu februarie 2010. Primarul Dorin Chirtoacă a luat această decizie după ce şase copii au fost atacaţi de câini maidanezi, ajugând în stare gravă la spital. 1.646 de persoane au ajuns la spital cu muşcături de câini, în Chişinău, în 2009. De menţionat că decizia primarului Dorin Chirtoacă este în prezent vehement contestată de fundaţia pentru protecţia animalelor patronată de actriţa Brigitte Bardot.

• Uciderea câinilor fără stăpân este o practică răspândită şi în SUA, ajungând chiar la extreme. În unele localităţi din Texas, şerifii locali au dreptul de a împuşca animalele pe care nu le pot prinde cu alte mijloace.

• Eutanasierea a fost o practică şi în Thailanda, în anii 1990 câte 200 de câini fiind eutanasiaţi zilnic. Practica a încetat, însă, după ce ONG-urile locale au spus că uciderea câinilor contrazice principiile budiste. Chiar şi aşa, câinii sunt sterilizaţi şi este interzisă hrănirea lor în spaţii publice.

6 comentarii
gabriela simona nitulescu 29 aprilie 2010 la 10:15 am

buna ziua.ma numesc simona si sunt din calarasi.de 4 ani am grija de 3 catei in spatele blocului.sunt f curati si intelegatori.nu cheltui cu ei mai mult pe luna de 120ron(oase si hrana uscata)pentru mancare si medicamente cand este cazul.problema mea este ca vreau sa am grija de acesti cainiin continuare dar cum d.nul prefect de capitala vrea sa omoare totii cainii batuti de soarta as vrea ca in orasul meu sa se infiinteze un adapoat pentru catei iar eu sa ma pot duce in fiecare zi acolo sa-i hranesc si sa am grija de ei.bineanteles ca este vorba de o suma de bani pe care as putea sa o dau adapostului pentru cheltuiala care se face cu cainii mei.vorbesc exact de ce spunua d.nul morar,b1tv-nasul,infiintarea de adaposturi la marginea oraselor,unde oamenii care iubesc animalele-cateii si nu au posibilitatea de a creste un animal(la bloc)fara stapan sa poate adopta si sa aiba grija de el/ei.in calarasi d.nul primar a desfiintat aceste adaposturi-nu stiu de ce-am auzit ca fondurile pentru adaposturi nu treceau pe la primarie!!!ca sa poata sa aiba acces direct la banii,TOTI VOR BANI CA SA POATA SA SI-I INSUSEASCA,BANI FURATI……si undeva ii durea de aceste animale.dar mizeria care o fac oamenii nu o mai vede primarul de calarasi si prefectul de capitala???CAINII FUMEAZA PE STRADA?CINII SPARG SEMINTE PE STRADA?CINII CAND MANANCA CEVA DIN MERS SI ARUNCA PE JOS AMBALAJUL PE STRADA?CINII BEAU SUCURI SAU APA SI ARUNCA CUTIILE SAU PET-URILE PE TROTUARUL STRAZII?CINII RAVASESC PUNGILE DE GUNOI CARE SUNT LASATE SAU ARUNCATE AIUREA PE STRAZI SAU OAMENII CARE UMBLA PRIN TOMBEROANE CAUTAND CHIAR NU STIU CE…..?DECI OAMENI BUNI NU OMORATI ACESTE ANIMALE NECUVANTATOARE……EDUCATI,DAR AS JIGNII ANIMALUL DACA AS COMPARA OM-ANIMAL,””ANIMALELE””CARE SE BAT CU PUMNII PE PIEPT CA SUNT SUPER DESTEPTI SI EUROPENI…..NU OMORATI ACESTE SUFLETE CARE CHIAR AU SUFLET NU CA NOI OAMENII,FARA FRICA LUI DUMNEZEU.FACETI ADAPOSTURI SI POATE MULTI DINTRE NOI IUBITORII DE ANIMALE VOM DUCE ACOLO CAINII FARA STAPAN SI VOM AVEA GRIJA DE EI CU MANCARE SI ALTE NEVOI DE CARE AU NEVOIE…..ANIMALUL TE IUBESTE NECONDITIONAT,OMUL CAT II DAI…..MULTUMESC SI NU OMORATI CAINII FARA STAPAN….

PETITIE PENTRU SPRIJINEREA PROIECTULUI DE LEGE INITIAT DE PREFECTUL MIHAI CRISTIAN ATANASOAIE, IN FATA COMISIEI PENTRU ADMINISTRATIE PUBLICA DIN CAMERA DEPUTATILOR

Puteti accesa petitia folosind linkul de mai jos:
http://www.petitieonline.ro/petitie-p30806045.html

INTRUCAT VOCEA CELOR MULTI CARE:
– au fost muscati de caini si au trebuit sa suporte trauma fizica, trauma psihica, interventii medicale etc.
– sunt permanent terorizati de prezenta pe strazi a cainilor vagabonzi, care le creeaza o stare permanenta de frica si/sau ii ataca ;
– sunt permanent terorizati de mizeria prezenta la tot pasul pe strazi, in jurul blocurilor, prin parcuri etc. si anume fecale si urina de animale, precum si resturi de mancare presarate de asa-zisii iubitori de animale si care constituie si ele focare de infectie, toate acestea dand un aspect profund neingrijit si necivilizat oraselor in general si Bucurestiului in special;
– sunt permanent terorizati de latraturile cainilor prezenti peste tot, neputandu-se odihni si fiind supusi unui stres inutil zi de zi si noapte de noapte;
– considera ca Romania ar putea cheltui fondurile alocate adapostirii, hranirii, monitorizarii, ingrijirii, etc. etc. etc. acestor animale , pentru rezolvarea a nenumarate alte probleme sociale si economice ale oamenilor, care, intr-o tara ca a noastra, care nu este nici extrem de bogata, nici extrem de dezvoltata si se mai si confrunta cu criza economica, ar trebui sa fie prioritare;
– numarul cainilor prezenti pe strazile Bucurestiului, respectiv in multe alte orase din tara, a scapat de sub control (din nenumarate motive: iresponsabilitatea celor care arunca pe strazi animalele nedorite, in plus sau puii lor, costurile mari cu intretinerea, adapostirea sau ingrijirea lor, de catre persoanele particulare sau de catre institutiile statului, proliferarea lor necontrolata din cauza legislatiei laxe ce a permis acest lucru pana acum, etc. etc.), determinand un disconfort fizic si prsihic foarte mare pentru cetatenii Romaniei, care-si doresc sa traiasca in siguranta si intr-o tara curata
– nenumarate alte motive pe care sunteti invitati sa le mentionati odata cu semnarea acestei petitii;

REFUZAM SA MAI TACEM SI SA NU MAI FIM LUATI IN SEAMA, DOAR PENTRU CA NU LUAM ATITUDINE LA FEL DE VOCAL PRECUM ONG-URILE SI ASA-ZISII IUBITORI DE ANIMALE CE SE ETALEAZA ZILNIC PE LA TELEVIZIUNI (falsi, devreme ce tot demersul lor ramane la nivel de vorbe si nu au facut nimic concret pentru a elimina de pe strazi animalele fara stapan, ce derajeaza atat de mult marea masa a cetatenilor), VENIM IN SPRIJINUL PROIECTULUI DE LEGE INITIAT DE PREFECTUL MIHAI CRISTIAN ATANASOAIE IN FATA COMISIEI PENTRU ADMINISTRATIE PUBLICA DIN CAMERA DEPUTATILOR SI SOLICITAM COMISIEI SI FORURILOR LEGISLATIVE DIN ROMANIA, SA IA IN CONSIDERARE SEMNATURILE DIN PREZENTA PETITIE SI CARE EXPRIMA VOINTA CETATENILOR ROMANI DE A FI PROTEJATI IMPOTRIVA TUTUROR NEAJUNSURILOR ENUMERATE MAI SUS SI ALATURI DE SEMNATURILE CE URMEAZA.

In rezumat, proiectul de lege stipuleaza:

– Maidanezii din adaposturile speciale ale Municipalitatii Bucuresti vor fi eutanasiati daca nu sint adoptati in termen de sapte zile;
– Inaspreste conditiile in care maidanezii pot fi adoptati;
– Ciinii cu stapin trebuie declarati si inscrisi intr-o baza de date, la fel ca si ciinii adoptati.

Eu cred ca nu pentru caini ar trebui o lege ci pentru oameni.Daca s-ar interzice hranirea animalelor pe strada sau in spatele blocului nu ar mai fi atitia caini comunitari.

Pe acest alcoolist nu la eutanasiat inca nimeni???Cine mama dracului este el sa decida cine sa moara si cine sa traiasca??/Sa puna creierasul de furnica la contributie si sa faca un proiect sa ajute si animalele si oamenii deoarece ambele specii sunt lasate pe pamint de Dumnezeu.dar cu cine sa discuti cu orbii si cu surzii. Vedeala-si caine.

daca rataceste mama prefectului capitalei 7 zile prin bucuresti ca e bolnava de alzheimer, s-o eutanasiem?

daca acesti caini nu vor fi hraniti, vor ataca ,deci, nu este o solutie,incercati sa va imprieteniti cu ei,numai cu o felie de paine- sunt convinsa,ca cei care sunt impotriva cainilor maidanezi,nu ajuta nici batranii care cersesc pe strada,nu au suflet