26 Apr 2011

Mediesu Aurit -Targul este locul consacrat de schingiuire a cailor

Cal batut la targul din Mediesu Aurit

Politia animalelor lipseste de la asemenea evenimente socante
Ultima zi de marti a fiecarei luni este cea in care are loc traditionalul targ de tara de la Mediesu Aurit. Asa a fost si marti, 26 aprilie. Vremea buna si sarbatoarea – cea de a treia zi de Pasti a indemnat numerosi localnici dar si oameni fara suflet care schingiuesc caii.

Pe o vreme deosebit de buna si calda, la targul de tara de la Mediesu Aurit s-a adunat multa lume din toate satele invecinate. Interesul mare fata de targ l-a dovedit inclusiv numarul impresionant de masini care abia si-au gasit loc in vecinatate. Am remarcat si prezenta a 5-6 camionete care erau destinate transportului viteilor cumparati pentru a fi revanduti in alte targuri la preturi mai bune.
Asa cum anticipam, sectorul rezervat cailor s-a mentinut si este deosebit de generos ca spatiu. Multi curiosi se inghesuie acolo la fiecare targ. Oameni predispusi a-si chinui animalele sustin adevarate spectacole cu imagini socante.
Marti, 26 aprilie, in jurul orei 11, aproximativ 40 de persoane urmareau spectacolul grotesc oferit de chinuitorii de cai. Un drug din beton de peste un metru lungime, de forma dreptunghiulara cu latura la baza de minimum 50-60 de centimetri era agatat in spatele calului, dupa care strigatele si indemnurile cu biciul condimentau spectacolul si sustineau fondul sonor.
Unii privitori spuneau ca hamul ar trebui pus pe cel care chinuie animalul. Culmea, se statea la rand pentru probarea cailor. Unii spectatori se intrebau unde sunt veterinarii care trebuie sa vegheze la bunastarea animalelor? Lipseau si reprezentantii “politiei animalelor”, caci ceilalti politisti raman absenti in aceste situatii, inclusiv la Mediesu Aurit. Poate se opun acestor tratament organizatiile de protectie a animalelor. Ele militeaza cu siguranta nu numai pentru apararea cainilor comunitari.
Printre oamenii linistiti, cei care iubesc animalele l-am intalnit pe samsarul Bia Rostas. Era necajit ca nu se vand caii, iar cei cu anemie infectioasa sunt colectati de o singura persoana. A fost rostit si numele, dar nu ne-am propus sa facem nimanui reclama. Preturile cailor pentru tractiune incepeau undeva la 900-1000 de lei si se inchideau la 4000 de lei. S-au facut doar schimburi ca urmare a istovitoarelor probe de tractiune. Cei doi ponei scosi la targ erau evaluati la 400 de euro bucata. La un asemenea pret nu si-au schimbat stapanul, erau doar pe post de vedete.
Ca urmare a imaginilor plasate pe adresa de internet al ziarului nostru privitoare la schingiuirea cailor la targul de la Mediesu Aurit, asociatii de protectie a animalelor s-au autosesizat. Am aflat ca s-a depus plangere impotriva persoanei care bate animalul – la Politia Judeteana Satu Mare pentru cercetari, exista posibilitatea confiscarii calului si deschiderea unui proces penal impotriva proprietarului animalului chinuit. Cu siguranta cazul se va inchide cu sanctiuni.

Sursa: Informatia Zilei


Un comentariu

Suntem o tara in care HOTUL si CRIMINALUL isi dau mana si ne domina. Asta o stim cu totii…deci si EI. Multe animalute au si vor mai avea de suferit datorita nepasarii noastre, a societatii care pana si compasiunea, mila si bunatatea o are doar pe hartie.
Stiti ca asta se intampla si la oameni nu numai la animale. Sa puneti in locul calului care trage drugul de beton pe romanul cu venituri de sub 500 lei, iar in locul celui cu biciul – stiti cine este. Concluzia: NU avem LEGI pentru cei ce nu cuvanta (fie animale sau oameni)!

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.