10 Feb 2010

Mobilizare record la adăpostul de câini de la Glina, pentru scoaterea din nămeţi a maidanezilor

Mobilizare record la adăpostul de câini de la Glina, pentru scoaterea din nămeţi a maidanezilor. Sensibilizaţi de mesajele propagate pe Messenger şi pe Facebook, zeci de tineri au dat ieri la lopată printre cuşti, cozi şi lătrături.

Niciun primar din Bucureşti n-a reuşit vreodată să scoată lumea la lopeţi cum a făcut ieri un mesaj propagat pe internet, pe Yahoo messenger sau pe reţeaua de socializare Facebook.

Câteva zeci de tineri lopătează de două zile ca să scoată de sub tonele de zăpadă vreo 300 de câini adăpostiţi pe un câmp la ieşirea din Glina.

“De regulă suntem doi-trei oameni aici, venim prin rotaţie şi dăm de mâncare la câini. Ce vedeţi acum n-am văzut niciodată şi nici nu cred c-o să mai vedem!”, a recunoscut Andreea, una din voluntarele Asociatiei Robi, pentru protecţia animalelor.

Fete de mall la lopată

“Ferma” maidanezilor e cunoscută în comuna Glina. Localnicii te privesc ciudat şi cu oarecare milă în timp ce-ţi dau indicaţii cum să găseşti locul. Nu par să înţeleagă urgenţa situaţiei, aşa cum au înţeles-o, de exemplu, cele două Aline venite cu lopeţile direct dintr-un magazin de grădinărit. Aveau şi preţul pe ele, lopeţile.

Fetele erau îmbrăcate mai degrabă de mall, dar animate de dragostea sinceră faţă de animale: “Am venit, spuneţi-ne ce trebuie să facem! Am primit un mass pe mes* şi am venit imediat. Stăm în Vitan!”, explică rapiditatea cu care au ajuns una dintre Aline, ceva mai îmbrăcată decât tiza ei, care-şi arată discret bronzul de solar din zona lombară.

Fetele s-au pus pe lopătat. La fel ca ele alţi 30-40 de oameni se chinuie să scoată zăpada din ţarcuri, o aruncă pe aleea centrală de unde un utilaj o impinge periodic la marginea ţarcurilor, în câmp. Un munte de zăpadă alb murdar dă deja ecou lătrăturilor, la marginea fermei.

ATITUDINE. Alina a primit un

ATITUDINE. Alina a primit un

Câinii nu se decid dacă sunt bucuroşi de atâta companie sau geloşi pe fraţii lor care au reuşit să scape din ţarcuri în timpul viscolului. De aceea lopeţile mai servesc şi la despărţirea vreunei cozi de câine liber, intrată din greşeală în colţii unuia rămas în ţarc. Acum vreo 50 de maidanezi umblă liberi prin jurul fermei şi s-au împrăştiat pe drumul ce vine dinspre Glina. N-au deprins convenţia canină a lătratului la roată, dar au pe ce să exerseze. La intrarea în fermă s-a făcut coadă de maşini. Toate pline de voluntari.

“Am aflat de pe Facebook că e gravă situaţia aici. Tocmai adoptasem un câine la distanţă de la Asociaţia Robi – că am şi eu alţii la bloc, nu mai am unde să-l ţin – şi acum am aflat că a murit”, îmi povesteşte o voluntară în timp ce împarte frăţeşte un sac cu mâncare la mai mulţi căţei. Unul dintre ei, roşcat şi cu mustăţi zbârlite, lasă baltă toată mâncarea ca să se gudure la noii veniţi. E “Mustăcilă”, cel mai afectuos membru al stabilimentului.

EVADARE. Zăpada aşternută peste cuşti le-a permis câtorva zeci de maidanezi să sară din ţarcuri Foto: Codrin Prisecaru

EVADARE. Zăpada aşternută peste cuşti le-a permis câtorva zeci de maidanezi să sară din ţarcuri Foto: Codrin Prisecaru

Câinii “votează” România bunului simţ

Toţi sunt de fapt însetaţi de mângâieri. Mâncarea, apa, grija de a-i scoate din nămeţi, le-ar da toate pe o mângâiere. Aşa ştie şi Ioana Diaconu, de la Asociaţia “A doua şansă”.

Are peste 250 de câini în adăpost (restul sunt ai Asociaţiei Robi) şi se bucură mai reţinut de succesul înregistrat de mobilizarea virtuală. Lopătează deja de două zile şi mai are în spate precedenta deszăpezire, care i-a picat pe cap doar ei şi câtorva voluntari permanenţi. Spune că duminică zăpada împresurase toate ţarcurile.

Câţiva câini muriseră îngheţaţi, doar cu boticurile scoase din zăpadă. Alţii – scăpaţi din ţarcuri – s-au bătut între ei şi s-au omorât. Peste unul tocmai trecuse utilajul de zăpadă cu şenilele. Nu se ştie dacă era deja mort sau i-a venit de hac utilajul.

Pe măsură ce se înlătură zăpada, un galben vesel zâmbeşte la soare de pe cuştile câinilor. Sunt bucăţi din vechile banere electorale ale PNL, folosite pe post de izolare anti ploaie. Pe unele se citeşte clar stampila “VOTAT”. Pe altele se poate ghici sloganul: “Pentru o Românie a bunului simţ”. Nimic mai potrivit pentru acţiunea de faţă.

NEVOIE. Asaltaţi de voluntari veniţi să-i salveze de zăpadă, câinii se înghesuiau la mângâieri mai mult decât la mâncare Foto: Codrin Prisecaru

NEVOIE. Asaltaţi de voluntari veniţi să-i salveze de zăpadă, câinii se înghesuiau la mângâieri mai mult decât la mâncare Foto: Codrin Prisecaru

Viaţa unui câine valorează la fel ca a unui om

Dintr-un ţarc, Daniela aruncă zăpada afară cu făraşul, în timp ce întreţine conversaţia şi cu “chiriaşul permanent” al locului. Câinele o aprobă din priviri de pe pragul cuştii.

“Am aflat de la o prietenă, pe email. Am adoptat şi eu un câine cu handicap, şi acum e bine, dovadă că nu are nevoie decât de îngrjirire şi dragoste. Azi am plecat de la serviciu, le-am zis că pot să mă dea şi afară, că eu vin să deszăpezesc câinii. Dar au zis că nu e nicio problemă. Sunt avocată şi şeful meu e britanic, are altă mentalitate. Pentru mine viaţa unui câine e la fel de importantă ca viaţa unui om”, conchide Daniela Iaru. Dacă ar sări tot aşa şi în ajutorul unor oameni înzăpeziţi? Sigur, “dacă ar şi să mă sensibilizeze la fel, cu siguranţă!”.

RECICLARE. După ce le-au făcut reclamă liberalilor, banerele electorale îi apară de ploaie pe maidanezi Foto: Dollores Benezic

RECICLARE. După ce le-au făcut reclamă liberalilor, banerele electorale îi apară de ploaie pe maidanezi Foto: Dollores Benezic

Dacă vă număraţi printre cei care preţuiesc şi viaţa unui câine, aflaţi că la adăpostul de la Glina mai e nevoie de ajutor. La dat zăpada şi nu numai. Câinii au nevoie de mâncare, îngrijire, dragoste, tot timpul anului.

Nimic din ce există acolo, improvizat şi impropriu pentru adăpostirea unor animale, nu provine din fonduri publice şi nici nu se bucură de vreun ajutor din partea statului.

SUFLET. Norocoşii care au scăpat din zăpadă vor avea în continuare nevoie de hrană, îngrijire şi atenţie Foto: Codrin Prisecaru

SUFLET. Norocoşii care au scăpat din zăpadă vor avea în continuare nevoie de hrană, îngrijire şi atenţie Foto: Codrin Prisecaru

Dacă doriţi să ajutaţi sau să aflaţi mai multe despre activitatea celor două asociaţii care întreţin adăpostul, accesaţi www.adouasansa.com şi www.4animals.ro.

SALVARE. Deszăpezirea câinilor s-a făcut cu ajutorul câtorva zeci de internauţi, sensibilizaţi pe Yahoo sau Facebook Foto: Codrin Prisecaru

SALVARE. Deszăpezirea câinilor s-a făcut cu ajutorul câtorva zeci de internauţi, sensibilizaţi pe Yahoo sau Facebook Foto: Codrin Prisecaru

* Pentru aceia care nu ştiu ce e un “mass pe mes” – e vorba de un mesaj transmis online către toată lista de prieteni de pe Yahoo messenger. Din listă în listă, mesajul s-a propagat ca un bulgăre de zăpadă şi s-a dovedit, în cazul acestei acţiuni, cel mai eficient anunţ de “clacă”, cum se spunea pe vremuri, la ţară, când satul se aduna la unul acasă, să-l ajute în gospodărie.

Sursa: Evenimentul Zilei


5 comentarii

Multumesc lui Dumnezeu ca mai exista oameni in tara aceasta!
Multumesc tinerilor si tinerelor care au alergat in ajutorul acestor animalute mininate!
Dumnezeu sa va binecuvanteze!

daca nu ii tineau inchisi acolo in conditiile alea mizere poate azi ar fi trait,bietele animale. la ce ii adunati acolo? sa se inmulteasca mai repede? aveti avizul vreunui veterinar autorizat?

adina, esti o proasta 14 aprilie 2010 la 7:21 pm

absolut toti cainii din glina. sunt castrati, deparazitati si vaccinati. sutn tinuti acolo pt ca altfel ar sta pe strazi si ar sari la lume de foame, asta daca nu ar da masina peste ei. datorita targurilor de sambata din parcul obor, unii din ei isi gasesc si stapani. daca esti tu mai desteapta, hai cu noi..cu voluntarii, sa vezi cata munca e, sa aiba un cotet curat si o mana de mancare. mi-e asa o sila de oamenii ignoranti….majoritatea merita sa stea in locul cainilor

ipocritilor nu faceti decatv teatru de 20 de ani Nu v am vazut mobilizandu va nici la un caz dezastruos de victima a potailor Sa va ia dracul cu tot cu caiini Stiu ce spun Am vazut prea multe orori produse de potai nu putem dormi noptile nu ne putem plimba cu bicicletele si nu potoii lasa un copil singur pt mofturilo unor deplasati si frustrati sexual Halal civilizatie si educatie

Ana, nu meriti sa ti se raspunda altceva decat ca esti proasta si rea. Pacat ca faci umbra pamantului.

 
Voluntarii Every Can Counts au construit Atlantida pierduta din doze de aluminiu

Voluntarii Every Can Counts au construit Atlantida pierduta din doze de aluminiu
Every Can Counts Romania si Bucuresti Mall regasesc Atlantida pierduta intr-o constructie realizata din doze de aluminiu, colectate in urma unei campanii de voluntariat ce a avut loc pe plaja Mamaia din Constanta, la inceputul lunii august. Scopul campaniei este acela de a contribui la procesul de curatare a spatiilor publice, dar si de a […]

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.