acum 14 ani

PE a adoptat noua legislatie privind reducerea numarului de animale folosite in experimente stiintifice

Parlamentul European a adoptat, miercuri, noua legislatie ce reglementeaza utilizarea animalelor in experimente stiintifice, incercand sa stabileasca “o balanta intre imbunatatirea vietii animalelor si cercetarea stiintifica privind diferite maladii”, informeaza un comunicat remis HotNews.ro.  Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a lua masurile necesare in vederea indeplinirii cerintelor noilor reglementari, ce vizeaza “reducerea, din motive etice, a numarului de animale utilizate in scopuri stiintifice, fara insa a pune obstacole cercetarii”.

Textul, elaborat de Elisabeth Jeggle (Partidul Popular European), reprezinta acordul la care s-a ajuns cu Consiliul, iar votul Parlamentului inseamna ca legislatia a fost definitiv adoptata.

  • Metode alternative

Noua legislatie cere autoritatilor nationale competente sa evalueze implicatiile fiecarui experiment asupra bunastarii animalelor, in scopul promovarii metodelor alternative si pentru reducerea nivelului de durere indus animalelor. Prevederile noii legislatii  vizeaza de asemenea consolidarea regulilor privind utilizarea primatelor in experimentele stiintifice,  prin clasificarea, printre altele, a procedurilor in functie de severitate, si precizeaza tipul de inspectii necesare pentru a asigura respectarea acestor prevederi.

Toate statele membre trebuie sa se asigure ca, atunci cand o metoda alternativa recunoscuta de legislatia europeana este disponibila, aceasta va fi aplicata in locul testelor care implica utilizarea animalelor. In plus, trebuie aprobate numai testele care folosesc metode de ucidere care reduc la minim durerea si care garanteaza in acelasi timp rezultate stiintifice satisfacatoare.

Utilizarea animalelor pentru experimente stiintifice este permisa pentru cercetarea de baza si pentru cercetarea, spre exemplu, a bolilor la oameni, animale sau plante, pentru testarea medicamentelor sau pentru cercetare in scopul conservarii speciilor.

Au fost, de asemenea, introduse clauze care permit guvernelor nationale sa aplice derogari de la prevederile speciale ale acestei legislatii si sa reactioneze la situatii de urgenta, dar numai din motive justificabile stiintific si dupa ce vor fi informat Comisia. Utilizarea unei astfel de clauze de salvgardare este supusa intotdeauna aprobarii tuturor celorlalte state membre.

  • Mai putine primate utilizate in experimente, fara compromiterea cercetarii medicale

Propunerea privind interzicerea utilizarii maimutelor mari precum cimpanzeii, bonobo, gorilele si urangutanii este sustinuta de textul adoptat. Dar masurile, asa cum fusesera propuse de Comisie, ar fi restrictionat utilizarea altor primate, precum marmoset si macaci, aducand atingere cercetarii stiintifice europene privind bolile neurodegenerative precum Alzheimer, conform deputatilor europeni.

Textul adoptat permite utilizarea unor astfel de primate daca exista o justificare stiintifica conform careia scopul procedurii nu poate fi atins prin utilizarea altor specii.

  • Clasificarea severitatii procedurilor

Noile reglementari introduc clasificarea procedurilor in functie de nivelul de durere indus animalelor in timpul testelor (“fara recuperare”, “superficiale”, “moderate” sau “severe”), conform unui amendament aprobat de Parlament.

Pentru a evita suferinte repetate ale animalelor, CE a propus ca reutilizarea acestora poate fi permisa numai daca severitatea efectiva a procedurilor anterioare a fost “superficiala” sau “moderata”. Deputatii s-au temut insa ca aplicarea unor criterii prea stricte ar determina cresterea numarului de animale utilizate in diverse experimente, ceea ce ar fi dus la esecul obiectivului. Ei au decis, in acord cu guvernele nationale, sa permita reutilizarea animalelor chiar dupa teste care presupun un nivel al suferintei clasificat ca “moderat”, cu conditia efectuarii unui examen veterinar preliminar.

  • Inspectii si clauza de revizuire

Pentru a se asigura ca prevederile noii legislatii vor fi implementate, deputatii au subliniat necesitatea unor inspectii regulate. Acordul la care s-a ajuns cu Consiliul European obliga guvernele nationale sa se asigure ca sunt efectuate inspectii in cel putin o treime din laboratoarele care utilizeaza animale. Un procent corespunzator de inspectii se efectueaza fara notificare prealabila.

Comisia va fi de asemenea responsabila de controlul autoritatilor nationale care efectueaza inspectii. In plus, Comisiei Europene i se va solicita sa evalueze si sa revizuiasca legislatia propusa la cinci ani dupa intrarea sa in vigoare.