acum 14 ani

Presa elvetiana: Internetul, instrument contra uciderii cainilor in Romania

Internetul, instrument contra uciderii câinilor în România

Internetul, instrument contra uciderii câinilor în România

În România se discută acum un proiect de lege conform căruia câinii prinşi de hingheri să fie omorâţi în şapte zile. O parte din populaţia mai tânără se opune acestui proiect cu ajutorul Internetului şi a flashmoburilor (adunări spontane), scrie ziarul elveţian Neue Zuercher Zeitung, citat de Agerpres.

Viaţa în marile oraşe din România, mai ales Bucureşti, implică contactul zilnic cu câinii vagabonzi, al căror număr este greu de estimat. Pentru cei care iubesc câinii aceştia nu deranjează prea tare, deşi este nevoie de precauţie, în condiţiile în care unii dintre ei sunt agresivi. Pentru cei care nu iubesc câinii, situaţia pare însă inacceptabilă. Nemulţumirea publică legată de această problemă pare să constrângă acum autorităţile la o acţiune pripită. Este luată în considerare din nou uciderea câinilor, o soluţie care nu şi-a dovedit nici până acum eficienţa, în condiţiile în care populaţia de câini vagabonzi a crescut de trei ori în şapte ani.

Organizaţiile internaţionale şi româneşti pentru protecţia animalelor fac presiuni asupra autorităţilor pentru reglementarea pe cale etică a problemei câinilor vagabonzi prin trei măsuri: informarea populaţiei legat de abandonarea câinilor, posibilitatea adoptării acestora şi sterilizarea pe scară largă.

Aceste organizaţii întreprind acum campanii de informare şi sunt convinse că uciderea câinilor nu este o soluţie, pentru că ei se înmulţesc atâta vreme cât populaţia nu este dispusă să-şi asume o răspundere socială. Părţi din populaţie s-au organizat însă contra planurilor guvernamentale, trecând la demonstraţii şi semnând petiţii. Cu sprijin internaţional, ONG-urile cer guvernului să poarte discuţii cu ele, pentru a-i prezenta soluţiile lor.

Mai ales tinerii sunt conştienţi de abordarea problematică de către autorităţi a situaţiei câinilor vagabonzi. Ei organizează marşuri şi folosesc mai ales Internetul pentru a sensibiliza populaţia. Aşa numitele flashmob-uri (demonstraţii spontane puse la cale pe Internet) se bucură actualmente de oarece popularitate la Bucureşti.

Dacă aceste mijloace de informare vor avea efect rămâne de văzut, conchide publicaţia elveţiană.

7 comentarii

sa dam si sursa si autorul :D

Sursa NZZ Online, autor Marie Jeanne Chiriac http://www.nzz.ch/nachrichten/panorama/rumaenien_streuner_1.5747784.html

adica Neue Zürcher Zeitung AG

a fost preluat de agerpress, rl, si apoi adoptii caini, e ok :D

http://www.nzz.ch/nachrichten/panorama/rumaenien_streuner_1.5747784.html

I Want friendship

legat de articol…ieri am fost in Parlamentul bulgar, la o intalnire cu senatorul-presedinte al comisiei juridice din Parlament; eu si colegii mei am inceput o actiune acolo, pentru schimbarea legii protectiei animalelor, si tot pe internet; iar ei, cei din partidul de la conducere, GERB, ne-au chemat la discutii….si chiar ne-au ascultat, si-au luat notite…urmeaza ca peste cateva saptamani sa prezentam proiectul de schimare a legii in fata intregii comisii…daca toti vor fi de acord, legea va fi trimisa in Parlament intr-o luna pt vot…e vorba despre inasprirea pedepselor pentru cei care maltrateaza animalele…oare de ce in Romania guvernantii se intorc cu spatele si isi astupa urechile cand oamenii vor un dialog? partidul din Bulgaria, de la conducere, este foarte popular, deci nu ne-a chemat la discutii ca sa castige popularitate sau sa dea bine…iar acel senator chiar se interesa si era la curent cu tot…si parea ca ii pasa si o sa ne ajute…i-am cerut sa nu anunte presa, vrem discutii fara prezenta lor, si nu a chemat…a fost o dicutie placuta, de o ora, ca intre oameni care se respecta…CINE IMI POATE INDICA IN ROMANIA UN ASTFEL DE SENATOR CU CARE SA STAU DE VORBA?aici este pagina: nu vrem legea impotriva maidanezilor:http://www.facebook.com/pages/Nu-vrem-legea-impotriva-maidanezilor/114100601962251