17 Noi 2010

Primaria Satu Mare a gasit o solutie pentru cainii vagabonzi din oras

Sterilizarea câştigă teren în faţa eutanasierii maidanezilor

Sterilizarea câştigă teren în faţa eutanasierii maidanezilor

In fosta Uzina de apa a orasului va fi infiintat un centru sanitar-veterinar care va efectua sterilizarea patrupedelor

Miercuri, in sala de sedinte a Consiliului local Satu Mare a avut loc o dezbatere publica avand ca subiect problema inmultirii necontrolate a cainilor fara stapan, solutii de stopare a acestui fenomen.

La dezbaterea de miercuri, condusa de primarul Iuliu Ilyes, au luat parte reprezentantii Asociatiei Free Life Satu Mare, presedinte Lucretia Simu, Carmen Fratila, medici veterinari si satmareni dornici sa se opreasca eutanasierea animalelor.
Potrivit primarului Iuliu Ilyes, “pe site-ul Primariei exista o abordare larga a acestui subiect. In orasul nostru sunt doua mari tabere. In prima tabara avem oamenii care iubesc cainii si vor sa fie tratati si nu eutanasiati, iar in cea de-a doua tabara sunt satmarenii care sunt de parere ca orice sa se faca, inclusiv eutanasierea lor, numai sa nu ii mai vada pe strazi. Reclamatiile privind cainii vagabonzi sunt foarte multe. Noi, autoritatile locale, avem obligatia legala sa administram spatiul public si, prin urmare, problematica acestor caini fara stapan. De cele mai multe ori, pe aceeasi strada, asta ca un exemplu, sunt doua persoane care discuta total diferit despre acelasi subiect, au opinii contradictorii.

Vor fi eutanasiati doar cainii batrani si bolnavi

Conform legii, superficiala si aceasta, ca multe altele, avem obligatia ca la nivelul municipiului sa avem un Serviciu de gestionare a cainilor fara stapan, care aduna de pe strazi cainii, ii inregistreaza, ii deparaziteaza, le face vaccinurile , ii ofera spre adoptie, iar dupa 7 zile in care nu i-a revendicat nimeni sau nu au fost adoptati, ii eutanasieaza. La Adapostul de la Dara, care corespunde normelor de functionare, ajung toti cainii stransi de pe strada. Avem foarte multi caini vagabonzi in municipiu. Nu este o bucurie eutanasierea lor pentru ca desi sunt adunati de pe strada si eutanasiati, apar in locul lor altii. Unii satmareni se comporta necivilizat. Atitudinea oamenilor legata de cresterea animalelor este de foarte multe ori o dovada de iresponsabilitate, dezinteres. Satmarenii au ajuns sa considere ca tinerea unui animal e o distractie si cand se plictisesc de acesta il parasesc, scapa de el ca de un deseu menajer. :i eu am adoptat un catel, iar in urmatoarele doua saptamani doi oameni au lasat in fata casei mele caini.
Problema cainilor fara stapan am studiat-o si in alte orase, in alte state. Eu, personal, am convingerea ca ideea este sa eliminam pe cat posibil prinderea si eutanasierea cainilor si sa incercam o varianta de reducere a numarului cainilor comunitari prin sterilizarea animalelor. Din pacate, foarte multe persoane au facut propaganda impotriva orasului nostru, orasului in care traim, trimitand materiale prin e-mail in tara si inafara tarii prin care sustin ca in Satu Mare primarul face un caranagiu eutanasiind cainii. A fost o propaganda urata si exagerata. Cainii fara stapan sunt o problema a comunitatii. Niciodata nu se va curata orasul de cainii fara stapan, dar prinderea si sterilizarea lor opreste inmultirea naturala. In paralel cu actiunea de sterilizare si inchiderea depozitului de deseuri va duce la reducerea spatiului vital unde acesti caini se aduna si isi cauta hrana. Desigur, pe langa sterilizare se va face si eutanasierea cainilor in cazul in care este obligatoriu, adica in cazul cainilor bolnavi sau batrani.

Peste 200 de lei/animal pentru 10 zile in adapost

In ceea ce priveste partea organizatorica, din punct de vedere financiar satmarenii trebuie sa stie ca se plateste pentru problema care exista la nivelul comunitatii, deci platim si pentru cainii comunitari cum platim pentru deratizare, dezinsectie. Primaria finanteaza acest sistem, capturarea si intretinerea cainilor, vaccinurile si controlul medical veterinar pentru 10 – 14 zile, cat stau la adapost, chiar mai mult uneori, costand 200 lei pe caine. Tot la aceasta suma se ridica si capturarea si sterilizarea animalului. Ambele variante costa bani pentru ca acesti caini comunitari sunt problema comunitatii locale. Putem captura 1.000 de caini fara stapan in municipiu chiar si in sase luni, intr-un an, dar asta costa 2 miliarde de lei vechi”.
Lucretia Simu, presedinte al Asociatiei Free Life, le-a explicat apoi celor prezenti in ce consta campania de sterilizare a cainilor fara stapan: “Programul de sterilizare a cainilor fara stapan functioneaza in toate statele. Pana in prezent, din luna septembrie incepand, am sterilizat 50 de caini. Trebuie sa tinem cont de unele date statistice. O femela poate fata in medie 5 pui de doua ori pe an. Doar cei 50 de caini sterilizati ne conduc la un rezultat foarte bun: cu 5 – 6 sute de caini mai putini. Nu contestam ca nu exista caini care musca, dar sterilizarea scade agresivitatea cu 90%. Proiectul nostru de sterilizare si microcipare a animalelor are ca principal obiectiv stoparea inmultirii necontrolate a animalelor. Proiectului nostru i s-au alaturat toti medicii veterinari care sunt dispusi sa sprijine campania prin voluntariat. Adica avem reduceri la jumatate a costurilor sterilizarii unui caine”. Dorin Maurer – directorul DSVSA Satu Mare a explicat cum se bat cap in cap legile care ar trebui sa vizeze gestionarea animalelor fara stapan si protectia animalelor. Acesta a mai spus ca in situatii exceptionale poate dispune eutanasierea cainelui, in situatii cum e rabia.
Primarul Iuliu Ilyes i-a linistit pe iubitorii de animale din oras, declarand ca “in municipiu se va infiinta un Centru sanitar- veterinar in care sa se deruleze sterilizarea cainilor. O locatie corespunzatoare exista vizavi de Gara de Nord, in fosta Uzina de apa a orasului. Acolo avem cladiri vechi, spatiu deschis, uzina este complet dezafectata. Cu sprijinul voluntarilor si al sponsorilor s-ar putea amenaja acest centru. Calea de acces este drumul betonat dinspre strada Crisan, spatiul este ultracentral. Reamintesc faptul ca acest centru va fi utilizat strict pentru sterilizarea cainilor si tratamentul post – operator, nu va fi un adapost. Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan va functiona mai departe, probabil intr-o luna de zile scoatem la licitatie acest serviciu, iar in caietul de sarcini ale Serviciului principalele actiuni se vor axa pe varianta sterilizarii”.

Sursa: Informatia Zilei


Un comentariu

Ma Vasilica tare pornit esti! TU pana avcum ce ai facut pentru acest tel,asti cam vulgar! sau VOI de PROTECTIA ANIMALELOR numai cu comportament agresiv puteti ?Hai insira faptele,ca sa te lauda lumea!!!!hai sa te vad cat esti de TARE!

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.