acum 13 ani

Primarii de la tara cauta solutii pentru problema cainilor vagabonzi

Autoritatile nu au unde duce animalele, dar nici nu le pot omori

Cainii vagabonzi, dar mai ales rezolvarea favorabila a situatiei lor, reprezinta o problema majora pentru aproape toate localitatile din Romania. Asociatiile pentru protectia animalelor exercita presiuni asupra auroritatilor publice locale in sensul salvarii tuturor animalelor fara stapan, fara a prezenta si solutii de rezolvare.

Reclamatiile unor cetateni care au probleme cu aceste animale scapate de sub control sosesc la redactie aproape zilnic. Parerile cetatenilor sunt impartite. Unii reclamanti solicita interventia hingherilor, iar altele se dau la autoritati ca nu fac ceva pentru a salva aceste animale.

In cartierul romilor
din Mediesu Aurit, cainii ataca in haita

Zilele trecute am fost sunati la redactie de Ioan Varga, din comuna Mediesu Aurit. El ne-a spus:
“Cainii vagabonzi in special din cartierul romilor au devenit o reala amenintare pentru persoanele care pleaca la munca dimineata intre orele 5 si 6. Haite de 10-15 caini ies in strada si nu de putine ori ajung sa ne traga jos de pe bicicleta. Nu de putine ori sunt atacati si oamenii care se duc pe jos. Am fost si la Primarie unde am depus o sesizare cu mai multe semnaturi. Au trecut de atunci mai bine de doua saptamani, dar n-am primit niciun raspuns. Poate este mai putin important raspunsul primarului. Noi asteptam sa se faca ceva pentru a putea circula pe strada in siguranta”.
Pornind de la aceasta reclamatie am luat legatura cu primarul incriminat, dar si cu alti alesi locali. Iata opiniile formulate de interlocutori.
Gheorghe Robas – primarul din Mediesu Aurit sustine ca reclamantul are dreptate. In zona mentionata sunt foarte multi caini care nu sunt legati, fapt ce reprezinta o amenintare reala pentru cetatenii care circula pe strada.
“Noi nu avem posibilitatea de a interveni in modul in care sa se asigure protectie acestor caini. Nu avem bani pentru a asigura un adapost. Chiar daca am avea adapost, ar trebui asiguranta asistenta sanitar-veterinara, mancare si personal care sa-i ingrijeasca. Spre deosebire de orasele mari, in care se mai gaseste cate un om milos si adopta un caine, la noi ar ramane pe veci in adapost. Urmarea ar fi ca ar trebui ucisi, iar apoi ingropati. Nici acest demers nu este cel potrivit. Am luat legatura cu autoritatile din Satu Mare, dar nici la adapostul de acolo nu am avea cum sa-i predam. Nu exista o asemenea disponibilitate. Chiar suntem intr-o situatie delicata. Prinderea cainilor vagabonzi ar fi necesara, dar apoi nu stim ce ar trebui sa facem cu ei. Poate ne vor ajuta autoritatile judetene in rezolvarea acestei probleme care imparte oamenii in doua tabere care se cearta permanent si ne acuza pe noi, autoritatile locale aflat la mijloc”.

E necesar un adapost zonal

Am luat apoi legatura cu primarul interimar din comuna Camin, Schlakter Francisc. El ne-a spus ca si in aceasta asezare sunt caini vagabonzi. “Ar fi greu de imaginat ca intr-o localitate de la tara sa nu fie caini. Unii scapa din curti din neglijenta stapanilor, iar altii chiar sunt fara stapani, in special in cartierul romilor.
Noi nu avem posibilitatea de a amenaja un adapost pentru cainii comunitari. Suntem dispusi daca ar exista un proiect zonal, sa contribuim si noi la realizarea unui asemenea adapost. Mai greu ar fi de re rezolvat apoi ingrijirea, intretinerea si apoi gasirea stapanilor pentru ei. Inaintea gasirii solutiei optime pentru cainii comunitari ar fi de rezolvat multe altele pentru locuitorii comunei”.

Liniste la Capleni

In comuna Capleni am vorbit cu primarul Mosdoczi Wilhelm. El ne-a spus: “La noi in comuna nu sunt probleme deosebite cu cainii vagabonzi. Mai apar caini pe strazii, dar au proprietari.
Am discutat cu proprietarii acestor animale sa-i tina in curti, fara a avea posibilitatea de a iesi in strada. Sper sa fim bine intelesi. Consider ca la noi in comuna nu este necesara amenajarea unui asemenea adapost”.