acum 14 ani

Pro sterilizare!

Cei peste 7000 de caini comunitari din judetul Bacau au ajuns o prezenta obisnuita, dar si periculoasa. Din pacate, municipalitatea nu s-a implicat asa cum ar fi trebuit in rezolvarea acestei probleme. Pentru ca subiectul patrupedelor fara stapan a luat amploare in toata tara, asociatiile de protectie a animalelor din Bacau vin cu solutii. In Sala Mare a Prefecturii din Bacau a avut loc o dezbatere pe subiectul cainilor comunitari, la initiativa asociatiilor de protectie a animalelor. La discutie au fost invitati reprezentanti ai tuturor institutiilor implicate in gestionarea cainilor fara stapan, printre acestia primari ai oraselor si comunelor din judet, dar si viceprimarul Bacaului Dragos Luchian. Scopul dezbaterii a fost acela de a gasi o solutie viabila, conform normelor europene, pentru a rezolva aceasta problema. “Cea mai buna si mai ieftina varianta este sterilizarea, dupa care vaccinarea si crotalierea cainilor fara stapan, deoarece eutanasierea nu merge la radacina fenomenului“, a spus Zenovia Dumbrava, presedinte Asociatia “Prieteni Necuvantatori“ Bacau. Conform asociatiilor de protectie a animalelor, eutanasierea este impotriva tuturor legilor, insa acestea sunt dispuse sa accepte si aceasta varianta, doar in anumite cazuri. “Suntem de acord cu eutanasierea daca aceasta se face cu documente si cu aprobarea medicului veterinar. Eutanasierea ar putea fi o solutie doar pentru animalele care sufera de o boala incurabila sau sunt extrem de agresive“, a spus Gabriela Manciu, director al Asociatiei “Prieteni Necuvantatori“. Din punctul de vedere al asociatiilor, sterilizarea este cea mai practica si mai ieftina varianta. Daca vor fi sterilizati, numarul cainilor comunitari se va reduce drastic in maximum 5 ani, asta si pentru ca s-a dovedit ca un astfel de caine traieste intre 3 si 5 ani. O operatie de castrare costa aproximativ 20 de euro, in timp ce o injectie pentru eutanasiere costa 62 de euro.

Iubitorii de animale cer acum administratiei locale sa aprobe prin hotarare de Consiliu Local aceasta solutie. Tot acestia cer implicarea tuturor institutiilor responsabile cu gestionarea acestei probleme. Printre acestea se numara: Primaria Bacau, Consiliul municipal, Consiliul judetean, Prefectura, Directia Sanitar-Veterinara, Asociatia medicilor veterinari, Directia de Sanatate Publica, Asociatiile de vanatoare si, nu in ultimul rand, toti iubitorii de animale. Dupa cu au declarat reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor, “pana acum, implicarea institutiilor a fost inegala“. Asociatiile au nevoie de sprijinul municipalitatii pentru a constientiza comunitatea. Daca se va aproba sau nu o astfel de hotarare urmeaza sa aflam in urmatoarea perioada. La cum se misca lucrurile in orasul nostru, este foarte putin probabil sa se rezolve macar una din sutele de probleme ale bacauanilor.
Sinziana Filimon

4 comentarii

Cel putin aveti asociatii de protectie a animalelor in Bacau!!!! Tot mai aveti o speranta ca cineva va aduce argumente in fata autoritatilor pentru salvarea vietii si drepturilor acestor sufletele nevinovate. Dar la Botosani, unde activitatea organizata de protectie a animalelor (asociatii, fundatii) nu se face simtita deloc….. noi ce sa mai zicem??

Problema e aceeasi cam in toata tara.Iar in ploiesti,conducerea portocalie asteapta legi…de eutanasiere.Dar poate datorita incompetentei,ii va schimba dracu`cineva,ca ne-am saturat de ei…

Cine sa-i schimbe? Noi ar trebui sa facem asta – doar ar trebui sa fie alesii nostri, reprezentantii nostri acolo, sau nu?

cum un ciine castrat sa traiasca 3 – 5 ani? de unde dracu ati scos asta? a, poate daca nu-i lasa sa traiasca…