acum 12 ani

Câinii, răvăşiţi de caniculă!

Şi câinii suferă din cauza caniculei: mor pe capete, de hipertermie

Câinii, răvăşiţi de caniculă! Tot mai multe necuvântătoare ajung în atenţia medicilor şi altele chiar mor, din cauza nelijenţei stăpânilor, care le lasă cu orele în propriile autoturisme sau îi plimbă în soarele amiezii, apărând hipotermia şi apoi decesul. Din acest motiv, medicii veterinari recomandă mult mai multă responsabilitate din partea stăpânilor.

Canicula nu face ravagii numai în rândul oamenilor, ci şi necuvântătoarele au de suferit. Potrivit medicului biolog Alexandru Chesler, din cadrul clinicii veterinare Univet, tot mai mulţi câini ajung în atenţia medicilor veterinari cu hipertermie, printre aceştia întâlnindu-se şi cazuri mult mai grave, şi anume decesul patrupedelor. Chiar dacă, de multe ori, nu se acordă o importanţă prea mare sănătăţii câinilor, lumea catalogându-i doar animale şi atât, iată că şi bietele suflete au suferit, numai că o fac în tăcere. Cele mai frecvente cazuri sunt întâlnite la rasele molosoide sau la cele cu păr lung. Ne confruntăm cu multe hipertermii, care pleacă de la faptul că animalele sunt lăsate, pe căldură, în maşină, sau sunt plimbate în soare. Astfel încep să apară probleme de tip neurologic, din cauza unei proaste oxigenări cerebrale. Au fost şi cazuri de deces. Dacă îţi laşi câinele cu orele în maşină, iar la întoarcere îl găseşti mort, nu trebuie să te miri. Aerul condiţionat ar putea salva situaţia, a declarat, pentru Replica, dr. Alexandru Chesler.

Ca şi în cazul oamenilor, animalele au nevoie de o grijă suplimentară pe timpul caniculei, nu este indicat să fie plimbaţi între orele 10.00 – 18.00, iar pentru rasele cu botul turtit, la fel, de evitat plimbările întrucât aeroterma nazală le funcţionează destul de prost, efectul putându-le fi fatal. De asemenea, trebuie evitat ca animalul să fie lăsat în autoturisme, cu orele, în soare, întrucât apar fenomenele de hipertermie şi hipoxie cerebrală, survenind decesul. Câinii aflaţi în pericol au respiraţia modificată şi limba vânătă. Câinii sunt tahipneici, adică respiră din ce în ce mai accelerat, mucoasele se cianozează, limba se învineţeşte, din cauza lipsei de oxigen. Acestea sunt siptomele care pot duce la deces, a mai spus Dr. Alexandru Chesler. În plus, cazurile de animale ajunse în atenţia medicilor, cu hipertermie, este mult mai mare faţă de anii trecuţi. Anul acesta ne-am confruntat cam cu 14 astfel de cazuri, mult mai multe faţă de anii trecuţi, a mai spus medicul.