acum 14 ani

Reactii adverse la vaccinare

Reactiile adverse la vaccinare au fost observate de mult timp si sunt intalnite cel  mai adesea la vaccinurile umane, precum cele pentru poliomielita si variola. Aceste reactii adverse pot aparea  de asemenea la caini si pisici, dar, cu toate acestea, riscurile asociate vaccinarii sunt mult mai reduse decat in cazul nevaccinarii animalelor.

Cele mai frecvente si mai insemnate reactii adverse cunoscute sunt socul anafilactic si fibrosarcomul. In continuare vom discuta despre alte cateva afectiuni care pot aparea in urma vaccinarii, destul de cunoscute, insa mai reduse ca frecventa de aparitie.

Anafilaxia

Anafilaxia este o reactie alergica rapida si cu risc vital la ceva ingerat sau injectat, care survine rar. Daca nu se intervine rapid, aceasta  evolueaza spre soc,  insuficienta respiratorie sau cardiaca si, in cele din urma, deces. Cel mai adesea, anafilaxia se poate declansa in decurs de cateva minute de la administrarea vaccinului pana la cel mult 24 de ore. Potrivit doctorului Roland Schultz de la Universitatea de Medicina Veterinara din Wisconsin, la fiecare 15.000 de doze de vaccin administrate apare un caz de anafilaxie.

Cele mai comune simptome ale acestei reactii alergice sunt diareea si voma, care survin brusc, urmate de intrarea in stare de soc  respectiv coma si moartea. Mucoasele devin foarte palide, iar extremitatile se racesc. Alura ventriculara este de obicei foarte inalta, dar pulsul este foarte slab perceptibil. Capul se poate umfla.

Anafilaxia constituie o urgenta medicala. Daca banuiesti o reactie anafilactica la cainele tau, solicita urgent interventia medicala. Aceasta consta in injectarea cat mai rapida a unei substante numite “epinefrina”, cat si administrarea intravenoasa de fluide, iar, dupa caz, a oxigenului si a altor medicamente.

Reactiile anafilactice sunt asociate, cel mai frecvent, cu vaccinurile care contin virusi morti pentru rabie, coronavirus si leptospiroza. Aceste vaccinuri contin mai multe molecule de bacterii si virusi, dar si adjuvanti pentru imbunatatirea sistemului imunitar. Aceste caracteristici cresc ricul declansarii unor reactii alergice.

In cazul in care cainele dumneavoastra a manifestat deja, o data, o reactie adversa la un vaccin, toate celelalte vaccinuri vor trebui sa fie administrate sub controlul strict al medicului veterinar. In cazuri particulare, anumite vaccinuri pot fi excluse din schema de vaccinare, fiind inlocuite cu altele sau chiar cu anumite medicamente, inclusiv antihistaminice administrate inaintea vaccinarii.

Medicul veterinar poate asigura o linie venoasa, pentru ca medicatia sa fie administrata rapid in cazul in care apar reactii adverse.  In functie de situatie, cainele poate ramane in cabinetul veterinar intre 30 de minute si cateva ore. Odata ajuns acasa, cainele trebuie supravegheat timp de cateva ore. Din pacate, chiar si cu toate aceste precautii pot aparea reactii cu risc vital.

In cazul in care iti vaccinezi singur cainele, neaparat trebuie sa ai la dispozitie epinefrina, pe care sa stii cum sa o intrebuintezi in caz ca apar reactii adverse. Daca animalul tau are o reactie anafilactica dupa vaccin, injecteaza doza corespunzatoare de epinefrina si solicita asistenta medicala de urgenta.

Agravarea alergiilor

Unele studii demonstreaza ca animalele care prezinta reactivitate exagerata la alergeni si care sunt vaccinate in perioada de varf a atopiei pot avea risc crescut de a dezvolta reactii adverse severe. Se recomanda ca animalele cu alergii sezoniere sa fie vaccinate in perioadele  “non-alergene”.

Afectiuni neurologice si oftalmologice

Simptomele neurologice sunt reactiile intalnite cel mai adesea la caini. Vaccinul contra jigodiei este cea mai frecventa cauza a afectiunilor neurologice, putand cauza chiar inflamarea creierului.

Destul de rar s-au raportat si cazuri de afectare a sistemului nervos la cateii care au primit vaccinuri vii. De asemenea au fost intalnite cazuri de afectare cerebrala la cateii si pisicile mai mici de 5 saptamani, care au fost vaccinati cu vaccinuri vii modificate.

Adenovirusul canin tip 1 este o cauza cunoscuta a uveitei -inflamatia membranei ochiului – denumita adesea “ochi albastru”.  In prezent, cele mai multe vaccinuri contin adenovirusul canin tip 2 in locul celui tip 1, eliminand aproape in totalitate efectul de “ochi albastru”.

Disconfortul si inflamarea la locul injectiei

Dupa injectare poate aparea senzatia de durere  si chiar se pot observa inflamarea, inrosirea si iritarea locului respectiv. Aceste efecte survin, de obicei, intr-un interval de pana la o saptamana de la administrarea vaccinului.  Daca semnele persista sau sunt severe, contactati medicul veterinar.

Uneori se pot forma si abcese in locul injectiei, abcese cauzate, in general, nu de o infectie, ci de o hiperreactivitate locala la vaccin.

Febra scazuta, diminuarea apetitului si a energiei

Febra scazuta si modificari ale apetitului si starii cainelui  pot fi observate la o zi-doua de la vaccinare, cel mai frecvent cand se utilizeaza vaccinuri vii modificate. In general, aceste reactii nu necesita niciun tratament.

Afectiunile severe pot aparea daca un vaccin destinat administrarii intranazale a fost injectat. Pot aparea de asemenea reactii adverse severe si in cazul in care un vaccin destinat injectarii a patruns accidental in ochii, nasul sau gura animalului.

Semne respiratorii dupa vaccinul cu administrare intranazala

Cainii carora li se administreaza intranazal vaccinul pentru bordetella si/sau parainfluenta pot prezenta tuse de intensitate scazuta, care in general nu necesita tratament. In aceasta situatie, ei pot raspandi prin tuse forma de virus continuta de vaccin la alte animale.

Infirmitatea

Rar, cateva tipuri de vaccin pot avea ca rezultat handicapul.

Poliartrita indusa imun la Akita: anumite linii genetice de Akita pot avea imunodeficiente care predispun la reactii adverse dupa vaccinare. Acestia pot dezvolta artrita indusa imun la una sau mai multe articulatii, de obicei progresiva si recidivanta. Cainii care sufera de aceasta afectiune imunitara au, de obicei, o durata scurta de viata datorata altor complicatii.

Osteoporoza: anumite linii genetice de Weimarander si alte cateva rase mari pot dezvolta osteoporoza dupa vaccinul impotriva jigodiei, administrat intre 2 si 5 luni. Ei pot prezenta, de asemenea, semne respiratorii, noduli limfatici mariti sau diaree. Cu toate acestea, osteoporoza se trateaza cu glucocorticoizi si diareea se remite de obicei.

Raspandirea virusilor din vaccin

Virusii continuti de vaccin pot fi identificati in secretiile nazale ale cainelui vaccinat intranazal. Mai mult, parvovirusul din vaccin este raspandit prin fecalele cainelui vaccinat, adenovirusul tip 1 poate fi raspandit prin urina, iar adenovirusul tip 2 poate fi identificat in secretiile nazale. Acesti agenti reprezinta forme ale virusului care intra in componenta vaccinului dar, cel mai important, ei NU redevin capabili sa produca boala.

Defecte genetice sau infectii

Vaccinarea animalelor gestante cu un vaccin viu modificat poate avea ca rezultat malformatii fetale sau avort. Este recomandabil ca vaccinurile vii modificate sa nu se administreze NICIODATA animalelor gestante. Pe de alta parte, vaccinarea cateilor si pisicilor mai mici de 4-5 saptamani poate avea ca urmare infectarea si dezvoltarea bolii impotriva careia a fost creat vaccinul viu modificat.

Concluzii

Ca in orice procedura medicala, exista intotdeauna riscul unor reactii adverse sau efecte nedorite. Aceste riscuri ar trebui comparate cu beneficiile procedurii, tinand cont ca multe dintre aceste boli impotriva carora se fac vaccinari sunt severe si chiar letale. In majoritatea cazurilor, riscul asociat vaccinarii este foarte mic in comparatie cu riscul dezvoltarii bolii, in timp ce riscurile vaccinarii ar trebui sa se reduca sau chiar sa dispara pe masura ce devin disponibile noi vaccinuri si noi metode de administrare.

Un comentariu
ciurescu.claudiu 12 aprilie 2015 la 10:40 am

Cristos a inviat. Scriu acest comentariu din pacate pt ca acum 4 zile i-a fost administrat gresit cainelui meu cane corso,in varsta de 3 luni si dupa vaccin treptat a inceput sa fie din ce in ce mai apatic pana nu a mai putut merge. Azi a trebuit sa merg la doctor pt ca in afara de a nu mai putea merge, in locul vaccinului a aparut o umflatura din ce in ce mai mare. Am mers la el si a spart galma din care a curs numai sange. Apoi ma trimis la alt doctor pt un intravenos. Va eog sa ma ajutati cu informatii, ce sa fac? Cainele nu mai mananca de la vaccin si nu e bun de nimic. Acum o sa merg si pt acel intravenos si revin cu detalii.