Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

acum 14 ani

Reguli stricte pentru proprietarii de caini din Deva

Reguli stricte pentru proprietarii de caini din Deva. Brusc, administratia locala si-a amintit ca exista un regulament votat in urma cu patru ani, in vara lui 2006, iar acesta ar putea fi si aplicat. Asa ca posesorii de caini nu vor mai avea voie sa plimbe animalele de companie prin parcuri si, mai mult, trebuie sa respecte strict regulile de igiena si sa adune mizeria in urma patrupedului. Altfel, se lasa cu amenzi, ameninta edilii, care au incercat de-a lungul anilor mai multe planuri si pentru “ecologizarea canina” a municipiului, pana acum fara vreun rezultat.

[… detaliat]

Cat de curand, proprietarii de catei din Deva vor avea parte de plimbari mai putin relaxante pentru ca, de la toamna, acestia vor plati amenzi grele daca nu curata in urma patrupedelor. Si asta dupa ce edilii si-au amintit ca exista o hotarare de consiliu local care reglementeaza modul in care iti poti plimba cainele in oras inca din anul 2006. Numai ca, pana acum, nimeni nu a impus respectarea ei. „Nu mi se pare normal sa avem un regulament si sa nu fie aplicat”, spune noul viceprimar al Devei, Marcel Morar. „Proprietarii acestor animale trebuie sa stie ca, pe langa placerea de a detine un animal, sunt si cateva inconveniente. Unul ar fi ca, din septembrie, vor iesi la plimbare doar cu lopatica si plasa pentru a aduna mizeria in urma cateilor. Este cazul ca alti deveni sa nu sufere pentru ca trotuarele si zonele verzi sunt pline de gunoi si ti-e groaza sa te plimbi prin iarba. Sunt cerinte care pot fi incadrate la capitolul igiena si care trebuie respectate, pentru ca in alte tari europene sunt strict reglementate”. Marcel Morar spune ca incalcare articolului 7, „cel cu lopatica si punguta”, va duce la aplicarea de amenzi intre 100 si 300 de lei pentru persoanele fizice si intre 500 si 700 pentru cele juridice.

Informare cu politistii comunitari
Deocamdata, pe toata durata lunii august, Primaria Deva a demarat o campanie de informare in acest sens, cu ajutorul politistilor comunitari. Tot acestia vor aplica si amenzile, dar incepand cu luna septembrie. „Acum, politistii comunitari au la ei foi cu o parte din acest regulament pe care le inmaneaza proprietarilor de catei si fiecare devean prevenit astfel este trecut cu numele pe un tabel pentru ca, apoi, la aplicarea unei eventuale amenzi, sa nu se poate plange ca nu a stiut de aceste prevederi. In plus, aceste documente vor fi trimise si asociatiilor de proprietari pentru a fi afisate la avizierul blocurilor”, adauga Morar. Conducerea primariei crede ca aplicarea hotararii va duce la pastrarea curateniei in oras, iar devenii nu vor mai avea surprize neplacute in parcuri sau alte zone verzi. De cealalta parte, proprietarii de caini spun ca primaria face doar reguli, dar nu ofera nimic in schimb. „Nu exista niciun loc amenajat pentru ca eu sa imi pot plimba catelul. Nu mi se pare normal doar sa ceri, ci trebuie inainte sa pui ceva la dispozitie. Dincolo, sau in Bucuresti, exista locuri ingradite unde cateii se pot juca in libertate si sunt cutii cu plase speciale pentru posesorii de catei. La noi, nimic!”, replica Andreea, posesoarea unui boxer de doi ani.

Plimbare cu catel, maturica si lopatica
Regulile votate in 2006 de consilierii locali stabilesc clar ce au voie si mai ales ce nu au voie sa faca animalele de companie, mai ales ca un intreg capitol al regulamentului este dedicat cresterii si intretinerii cainilor si pisicilor. Cum Romania s-a integrat oficial in UE, autoritatile locale vor sa impamanteneasca si la poalele Cetatii imaginea proprietarului occidental de catel, inarmat cu punga si manusi. Numai ca la noi, posibil dintr-un exces de zel functionaresc sau dintr-un simplu “Copy/ Paste” al vreunui document asemanator emis de vreo alta primarie din tara, articolul 7 prevede obligatoriu si „maturica” pentru colectarea „dejectiilor produse de caine”. Si chiar daca acum viceprimarul Marcel Morar sustine ca patrupedele pot fi plimbate in lesa peste tot in oras, o prevedere din regulament interzice plimbarea cainilor, indiferent de talie si rasa, in parcurile publice: Cetate, Opera si in zonele verzi. Asa ca bietelor animale, le ramane legal, doar “sa faca trotuarul”. Asta, sau proprietarii lor vor trebui sa se deplaseze in tot soiul de locuri virane, pe la Padurea Bejan sau zona verde de pe varianta unde oricand o masina poate lovi animalul.

Plimbare cu… noroc
Pe langa toate aceste prevederi greu de respectat, in regulament exista si reguli aproape imposibile. Astfel, articolul 5 specifica: „adaposturile animalelor se amplaseaza la cel putin 10 metri de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluare mediului sau disconfort vecinilor.” Devenii care stau la casa considera ca edilii sunt rupti de realitate si nu au vazut ca unele curti nu au nici doi metri pana in gardul vecinului. Daca ar respecta actul, oamenii ar trebui sa renunte la pazitorul curtii, lucru pe care nimeni nu este dispus sa il faca, mai ales ca numarul infractiunilor este in plina crestere. O alta prevedere ii face pe proprietarii animalelor sa se ia pur si simplu cu mainile de cap, pentru ca articolul 7 mentioneaza: „Dupa colectare, punga va fi inchisa etans si depusa in europubela apartinand proprietarului cainelui sau asociatiei de proprietari din care face parte detinatorul.” Mai precis, daca patrupedul se scapa in centru, stapanul aduna, pune punga in buzunar pentru a o arunca doar in cosul de gunoi de acasa. Devenii nu pricep de ce trebuie sa se plimbe jumatate de oras cu „norocul” in buzunar si poate chiar sa stea la terasa sau pe bancute cu ghemotocul invelit in PVC etans.

Comunitarii devin istorie
Tot din aceasta toamna, primaria promite ca va rezolva si situatia haitelor de caini vagabonzi. „Acestia vor fi stransi de pe strazi si dusi la adapostul de la Santuhalm, unde va exista si un medic veterinar. Cei bolnavi, batrani sau nerevendicati vor fi eutanasiati. Este crud, dar aceasta este singura solutie, solutie aplicata si in tarile europene cu traditie. Iubitorii de caini care au grija de comunitari pot alege sa isi ia animalul acasa sau pot merge sa lucreze ca voluntari la adapostul de la Santuhalm”, spune viceprimarul care este convins ca, odata cu realizarea noului adapost, problema comunitarilor va deveni istorie pana la finele anului. Nimeni nu stie cati caini vagabonzi sunt in Deva, dar medicii de la urgenta spun ca au fost si luni in care numarul persoanelor muscate de cainii fara stapan s-a ridicat la cateva zeci. Medicii veterinari din Deva cred ca orasul este adapost pentru cateva sute bune de patrupede, cei mai multi in zona pietei sau stransi in zonele aglomerate unde isi fac rost mai repede de mancare. De regula, cam fiecare scara de bloc din oras are „comunitarul” ei, un catel de care ingrijesc persoanele care iubesc animalele, dar nu le pot lua in apartament. „Eu am adus jos o catelusa, am gasit-o in zona centrala, daduse o masina peste ea, nu se putea misca. Am dus-o la doctor, am sterilizat-o si ii dau de mancare zilnic. Nu o pot tine in apartament pentru ca am deja doua pisici, dar, cum catelusa este inofensiva si nu ataca pe nimeni, nu vad de ce nu mi-ar da voie sa o pastram la bloc”, spera o doamna in varsta. Si pentru ca, in Romania, la toate regulile s-au gasit portite, este greu de crezut ca 2011 va prinde Deva fara labuta de comunitar pe strazi.

4 comentarii

E foarte interesant ca numai cainii deranjeaza…….Ca se fac locuri de joaca intre blocuri,parculete unde copii urla toata ziua si deranjeaza ,asta nu se ia in seama.Sau persoane particulare care iau in ingrijire copii si isi fac din spatiul verde de langa bloc o adevarata gradinita particulara unde,la fel,copii urla toata ziua ,chiar si in orele de liniste iar nu conteaza.Dar ,desigur ,un caine care mai latra deranjeaza.Daca s-ar amenaja ,ca in tarile civilizate,locuri speciale pentru caini unde sa existe si tomberoane sa se poata arunca punguta pe care o culegem dupa ei…..Sau asta e doar fantezie.Ni se cere si ni se impune dar nu ni se ofera nimic.

E foarte interesant cum un biet animalut de companie deranjeaza asa de mult, dar faptul ca cetatenii Devei arunca tot felul de pungi de la diferite produse consumate, seminte, guma de mestecat, etc. pe jos si cosul de gunoi se afla la doar doi pasi de ei, nu deranjeaza pe nimeni si nici nu se dau amenzi pentru asta.Asta nu inseamna ca murdaresc orasul?Oare acestia nu murdaresc mai rau decat animalele de companie? Hai sa fim cinstiti atunci! Faceti-ne un spatiu amenajat special pentru animalele de companie asa cum exista in orasele mari:Timisoara, Bucuresti si apoi cereti-ne sa respectam aceste reguli.Nu cred ca cei cu animale de companie nu ar respecta aceste reguli daca ar fi spatii speciale pentru animalele de companie, dar vrem si noi sa ne creati niste conditii, ca si noi cu animalele de companie suntem cetateni ai Municipiului Deva, nu numai cei care nu incap de un biet animal de frustati ce sunt de viata!Si, mai vreau ceva eu in mod special asa cum stiti sa puneti sa ne urmareasca si sa ne dea amenzi celor care nu-si strang mizeria dupa animalul de companie, tot asa faceti o lege si dati amenzi si celor care intr-adevar murdaresc orasul Deva prin aruncarea tuturor mizerilor peste tot, mai putin la cosul de gunoi.

E foarte interesant cum un biet animalut de companie deranjeaza asa de mult, dar faptul ca cetatenii arunca tot felul de pungi de la diferite produse consumate, seminte, guma de mestecat, etc. pe jos si cosul de gunoi se afla la doar doi pasi de ei,nu deranjeaza pe nimeni si nici nu se dau amenzi pentru asta.Asta nu inseamna ca murdaresc orasul?Oare acestia nu murdaresc mai rau decat animalele de companie? Hai sa fim cinstiti atunci! Faceti-ne un spatiu amenajat special pentru animalele de companie asa cum exista in orasele mari:Timisoara, Bucuresti si apoi cereti-ne sa respectam aceste reguli.Nu cred ca cei cu animale de companie nu ar respecta aceste reguli daca ar fi spatii speciale pentru animalele de companie, dar vrem si noi sa ne creati niste conditii, ca si noi cu animalele de companie suntem cetateni ai Municipiului Deva, nu numai cei care nu incap de un biet animal de frustati ce sunt de viata!Si, mai vreau ceva eu in mod special asa cum stiti sa puneti sa ne urmareasca si sa ne dea amenzi celor care nu-si strang mizeria dupa animalul de companie, tot asa faceti o lege si dati amenzi si celor care intr-adevar murdaresc orasul Deva prin aruncarea tuturor mizerilor peste tot, mai putin la cosul de gunoi.

pai da!in general,asa este!:)omul e foarte egoist prin natura lui,daca un copil urla,nu e o problema,daca un caine,latra e o adevarata problema!eu una nu-s de acord cu aceste amenzi date stapanilor care nu strang minunatiile cainelui lor de pe jos.de ce?nu vreau sa par cinica dar acum serios,imi scot cainele afara sa nu faca in casa,pana la urma ce mai ramane?ca-l scot sa ia aer.pai si de unde ia aer?ca nu am nici unde il plimba.eu stau intr-un oras mic de nici nu prea ai pe unde te duce,avem o imitatie de parc dar nici acolo nu-mi mai pot duce cainele ca cica mi se da amenda,ca nu ai voie cu cainii in parc?pai atunci unde mama naibii ma mai duc cu bietul animal?ca se agata saracul de fiecare copac intalnit,pe plaja poate vroiam sa ma joc cu el,dar toata vara nu am putut din cauza lumii.as strange ce ar face el pe jos daca si as avea locuri amenajate,in SUA exista asa ceva,de aia primesti amenda ca nu cureti dupa el.la noi,spunea cineva pe aici ca exista in Bucuresti si Timisoara asa ceva.te asigur ca de te duci in Bucuresti,in nici un parc nu ai voie cu animale,d-apai sa aiba locuri special amenajate.am stat o perioada in capitala dar eu nu am vazut asa ceva.si asta s-a intamplat cat de curand.teoretic,nu ai voie.practic,e discutabil.ma gandesc,din moment ce platesc impozite la primarie,ca macar de atat sa beneficiem.dar deja cerem cam mult intr-o tara in care nici macar nu se construiesc parcuri ci se defriseaza pt mall-uri sau complexe rezidentiale de locuinte de lux sau mai stiu eu ce cladiri de birouri.nu mai spun de hoteluri si pensiuni pe malul marii si lipsa de indiguiri.aaaaa si aia cu interzisul cainilor in parc,tot un destept de primar al capitalei a dat-o!