acum 15 ani

Socializarea cainelui

Catelusii vin pe lume fara sa stie despre oameni sau despre lumea in care traim cu totii. Un catelus trebuie sa invete despre lucrurile, oamenii si celelalte animale din jurul sau. In cazul in care catelusul nu este educat in mod corespunzator, poate sa devina  fricos, anxios si/sau antisocial.

Socializarea catelusului

Primele luni din viata unui catelus sunt extrem de importante pentru dezvoltarea lui. De indata ce adoptati unul, puteti incepe sa il invatati cum sa va asculte, cum sa se  comporte in prezenta altor persoane sau a altor caini. Incepeti lent cu interactiuni unu-la-unu si evoluati pana la interactiuni cu mai multe persoane in medii mai zgomotoase. Prietenii, rudele si animalele lor de casa va pot ajuta sa realizati socializarea catelusului venind la dvs. acasa sa va cunoasca si sa se joace cu noul dvs. prieten.

Problemele de comportament sunt considerate motivele principale pentru care animalele de companie sunt  abandonate. Dresajul si socializarea realizate timpuriu reprezinta cea mai buna cale pentru deprinderea bunelor maniere si obtinerea unei legaturi solide. De indata ce catelusul dvs. este vaccinat suficient (conform medicului veterinar) luati-l la plimbare si scoateti-l afara pe cat de des posibil. Oricum, evitati zonele cu risc ridicat de imbolnavire cum ar fi parcurile sau cartierele in care sunt caini vagabonzi. Medicul veterinar va poate sfatui in alegerea unor zone bune din comunitatea dvs. unde va puteti scoate catelusul.

Pentru a va incuraja catelusul sa interactioneze cu alte animale de companie si alti oameni, rasplatiti-l cu o mica recompensa ori de cate ori intalneste un nou prieten. Incepeti cu o expunere usoara si rasplatiti-l numai pentru reactii netematoare. Este important sa va amintiti sa actionati incet si sa aveti rabdare cu partenerul dvs. cu blana. Lumea poate fi un loc foarte infricosator pentru un catelus tanar si este nevoie de timp pentru al invata ca nu este asa.

Varietatea este condimentul vietii

Pentru socializarea completa a catelusului dvs., asiguraţi-vă că acesta intalneste o varietate de oameni de toate vârstele şi de toate infatisarile. Este deosebit de important să se prezentati catelusul copiilor, deoarece acestia nu se comportă ca adulti (se misca haotic, sunt zgomotosi si nu au limite in ceea ce priveste apropierea). Dacă animalutul de companie intalneste doar persoane de o anumită vârstă sau cu un anumit aspect, poate să devina agresiv sau fricos atunci cand va fi prezentat mai tarziu persoanelor care par sau se comporta diferit (de exemplu, femei, copii sau bărbaţi cu barba).

Cursuri pentru catelusi

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face astfel incat catelusul dvs. sa socializeze cu alti caini, este sa il inscrieti la cursuri pentru catelusi. Cu toate acestea, asiguraţi-vă că alegeţi cursuri care nu promovează pedeapsa, cum ar fi palmuitul, lovitul peste bot sau bagatul nasului in propriile fecale. Acest tip de disciplină fizică poate avea un efect negativ asupra abilităţilor de interactionare cu oameni ale catelusului.

Majoritatea cursurilor încep cand catelusul are intre opt si douăsprezece săptămâni. Catelul dvs. poate sa nu aiba toate vaccinările facute, dar va fi inconjurat de alti pui care si-au inceput la randul lor vaccinarile. Întrebaţi medicul veterinar despre cursuri corespunzătoare din apropierea zonei dvs..
Veţi descoperi că socializarea corespunzatoare şi dezvoltărea temperamentului catelusul dvs. necesita timp şi răbdare, insa eforturile dvs. vor fi rasplatite atunci cand catelusul va deveni o companie prietenoasa si se va comporta adecvat.