acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , ,

Topul cartierelor din Iasi cu cei mai multi caini vagabonzi

La cererea municipalitatii, angajatii Salubris de pe autogunoiere au facut o numaratoare a cainilor vagabonzi care salasluiesc in jurul containerelor de gunoi. Dupa o saptamana de “monitorizare”, acestia au ajuns la concluzia ca cei mai multi maidanezi sunt in cartierele Alexandru cel Bun si Dacia, acestea fiind urmate, indeaproape, de Pacurari si Canta. Iar zonele Aviatiei, Aurel Vlaicu, Tatarasi si Ciric se afla si ele in top. Deocamdata, singura solutie este prinderea maidanezilor si sterilizarea lor, insa costurile pe care le implica aceste actiuni sunt foarte mari. Oricum, in final, cainii ajung din nou pe strazi, pentru ca nu pot fi adapostiti nicaieri. Intre timp, asociatiile de protectia animalelor nu fac nimic practic, ci doar dau sfaturi, iar multi proprietari de case arunca pe strada puii care au facut ochi. E drept ca nici Politia Comunitara nu se prea implica, intrucat, potrivit unei hotarari CL, toti proprietarii de caini metisi care nu-si sterilizeaza patrupedele pot fi amendati chiar si cu 1.500 de lei. Cert este, insa, ca, intr-un an, au fost date doar 10 asemenea sanctiuni.

6.000 de caini pe strazi

Angajatii Salubris au ajuns la concluzia ca in jurul containerelor de gunoi sunt cam 1.200 de caini vagabonzi. E drept, insa, ca numarul s-a calculat pe baza unor cifre medii. “Orasul a fost impartit in zece centre, care cuprind fiecare mai multe strazi sau cartiere. Angajatii de pe masinile Salubris au notat in fiecare zi cati caini erau in jurul gunoierelor si au facut o medie. Astfel, daca intr-o zi au vazut cinci caini, iar a doua zi au vazut zece in aceeasi zona, au pus la socoteala un numar mediu. Ei au numarat 1.142 de caini numai cat au putut vedea in jur, fara sa-i caute. Numarul lor cred ca este dublu de fapt. De exemplu, in Pacurari si Canta au fost numarati 190 de caini, dar sigur sunt mai multi, deoarece n-au fost luati in considerare cei de peste linia de cale ferata din zona fostului BJATM, pe la Comat”, a precizat viceprimarul Romeo Olteanu.

Amenzi pentru stapanii nepasatori

Viceprimarul a estimat ca la nivelul intregului municipiu sunt circa 6.000 de caini, foarte multi dintre ei aflandu-se in curtile fostelor fabrici din zona industriala sau chiar in scarile de bloc: “Saptamana viitoare urmeaza sa se verifice, cu acordul proprietarilor, fostele intreprinderi din zona industriala. Nu avem nici situatia de la case. Personal am vazut in zona Sfantul Andrei o persoana care avea in brate sase pui de caine pe care i-a lasat pe strada”.
Potrivit unei hotarari emise de Consiliu Local, cei care tin in curte caini vagabonzi au obligatia de a-i sterliza, in caz contrar riscand amenzi de pana la 1.500 de lei. Insa, de la aprobarea actului normativ in urma cu un an, n-au fost date decat 10-15 amenzi. “Vara trecuta am fost cu rulota cu clinica mobila pe strazile cu case si am sterilizat atunci circa 400 de caini. Rezultatele au fost imbucuratoare, dar au fost si persoane care au refuzat sa-i sterilizeze”, a spus Catalin Creanga, director adjunct al Salubris SA. Potrivit reprezentantilor Politiei Comunitare, in timpul acestei campanii au fost aplicate circa 10-15 amenzi.

Chletuielile sunt mari

Pentru ca nu au posibilitatea de a strange toti cainii de pe strada, din lipsa spatiului de adapostire, edilii au decis ca solutia este sterilizarea maidanezilor si eliberarea lor din nou pe strazi. Numai in februarie au fost stransi 400 de caini. “Ieri s-a actionat in Dacia, au fost prinsi 40 de caini si 19 pui. Toti sunt dusi la padoc, unde sunt deparazitati si sterilizati. Costurile sunt foarte mari, pentru ca tranchilizantele sunt foarte scumpe. La fel de scumpe sunt si seringile cu care sunt eutanasiati cei bolnavi, batrani sau agresivi. Estimez ca, intr-o luna, cheltuielile cu materialele ajung cam la 80.000 de lei. Si se adauga si sumele necesare pentru hrana cainilor si plata manoperei medicilor”, a spus Olteanu.

Cinci persoane pe zi muscate de cainii vagabonzi

Cainii vagabonzi care marsaluiesc pe strazi nu creeaza doar disconfort atunci cand sunt vazuti cotrobaind in gunoaie, ci mai si ataca trecatorii. Nu o data s-a intamplat sa ajunga mutilati la spital copiii care se jucau in fata blocului sau trecatori atacati de cetele de maidanezi. “In medie, la noi la spital vin, pentru a fi tratati sau pentru a li se face serul antirabic, cel putin cinci persoane ca urmare a muscaturilor de caine”, a spus managerul Spitalului de Boli Infectiose, prof. dr. Carmen Dorobat.

Un raspuns
GHEORGHIU LUCRETIA 22 septembrie 2010 la 8:49 pm

AR TREBUI SA FACETI RECENSAMANTUL IN CURTILE OAMENILORSA VEDETI CATI CAINI SE ADUC DE LA TARA MAI ALES TOAMNA.S-A CASTRAT IN DRACI DAR DEGEABA.DACA CEI CE STAU LA CASE NU-SI CASTREAZA CATELELE.