acum 14 ani

Toxicitatea uleiului din citrice la caini si pisici

Toxine precum extractul de ulei din citrice d-Limonene şi Linalool se gasesc in produse ca: spray-urile insecticide, sampoane, aditivi alimentari, arome, si au proprietati insecticide. Ele sunt metabolizate la nivelul ficatului, dozele mari ducand la distrugerea acestuia.

Pisicile prezinta o sensibilitate mai ridicata decat cainii. Doza toxica pentru ingestia de d-Limonene la caini este de 308 gr pe 1/2 kg de greutate corporala. Trebuie evitata tratarea pisicilor cu produse destinate cainilor, acest lucru le-ar putea fi fatal. Linalool are o actiune mai puternica, expunerea cu aceasta toxina determina semne mai severe pe o perioada mai lunga decat intoxicarea cu d-Limonene. În cazul în care produsul conţine si butoxidul de piperonil, efectul toxic al extractului de ulei citric poate fi crescut .

Semne ale imbolnavirii animalului sunt: mirosul puternic de citrice al pielii, salivare, depresie, slabiciune, hipotermie , tremuraturi, cazaturi, presiunea scazuta a sangelui si aparitia dermatitei severe la nivelul zonei scrotale si a perineului.

Primul ajutor acordat animalului in cazul expunerii dermice trebuie realizat prin spalarea acestuia cu detergent de vase si apa calda. Aceasta actiune se repeta pana cand dispare mirosul de citrice, animalul trebuie sa fie uscat bine si sa nu fie expus la frig.

Pentru expunerea dermala sau ingerare este necesara prezentarea la medicul veterinar unde i se realizeaza spalarea gastrica si ii este administrat carbune activ, in cazul in care uleiul citric a fost inghitit.Varsaturile nu sunt induse deoarece exista riscul aspiratiei uleiului. In cazul expunerii pielii se repeta spalarea animalului.

De asemenea se administreaza fluide intravenos, protejand animalul de frig concomitent cu tratarea celorlalte simptome.

In urma intoxicarii cu uleiuri citrice au aparut si decese, un numar mai mare inregistrandu-se in randul pisicilor.