acum 12 ani

Cum se transportă cainii în maşină

Cum se transportă cainii în maşină

Mulţi dintre iubitorii de animale consideră că vacanţa nu este reuşită fără participarea şi a animalului de companie preferat, câinii şi pisicile fiind priviţi de mulţi proprietari drept membri ai familiei . Aceste necuvântătoare răsplătesc înzecit oamenii cu afecţiune, recunoştinţă, devotament şi ataşament, dar în cazul în care se decide transportul acestora cu automobilul în concediu, stăpânii trebuie să privească problema cu maximă seriozitate.

Ce riscuri apar la transportul unui patruped neancorat în automobil ?

În trafic nu se pot intui dinainte situaţiile în care, spre exemplu, este nevoie de aplicarea unei lovituri serioase şi violente pedalei de frână, cauzată de apariţia unui obstacol ori în cazul în care un alt şofer îţi taie calea atunci când te aştepţi mai puţin. Câţi ştiu faptul că un câine în greutate de doar 10 kg, neasigurat în cuşcă, fără plasă de siguranţă despărţitoare ori neancorat cu ham de centurile de siguranţă posterioare, se transformă la o frânare de urgenţă de la 50 km/h într-un proiectil de 200 kg ce face ravagii prin habitaclu. Nu este greu de imaginat situaţia în care un astfel de animal, lipsit de vreo vină, este proiectat prin parbriz ori care răneşte ocupanţii umani ai respectivului automobil. O altă ipotetică, dar nu imposibilă situaţie, este scenariul în care un animal de companie transportat pe scaunul din dreapta şoferului, aşa cum de multe ori putem vedea în trafic, să devină brusc extrem de agitat la vederea unei pisici, a unui alt patruped pe stradă ori în maşina alăturată de la semafor. Ridicat în două labe pe bord, animalul poate afecta câmpul vizual al şoferului, este posibil să sară în braţele pilotului afectând manevrele de direcţie, acţionarea pedalelor ori sustragerea atenţiei conducătorului auto de la trafic, acele clipe de neatenţie putând avea repercursuni dintre cele mai grave.

Ce spune legea?

Din punct de vedere legal, animalul de companie din autovehicul este considerat bagaj, deci trebuie asigurat . De asemenea, legea spune că în cazul transportului de animale, şoferul trebuie să oprească la intervale de timp pentru a le asigura hrană şi apă.

Ce soluţii există pentru transportul în siguranţă al patrupedelor ?

Proprietarii au la dispoziţie multiple soluţii ce limitează ori chiar elimină riscurile la care se supun animalele şi pasagerii umani pe timpul călătoriei cu maşina. Astfel, varianta unei cuşti de sârmă sau a unei cuşti de călătorie poate fi una dintre soluţii atunci când vorbim de plasarea acesteia în compartimentul de bagaje a unui break ori SUV cu hayon. O altă soluţie o reprezintă montarea unei plase despărţitoare pentru jumătatea din spate a habitaclului, plasă având cadru metalic, fixată cu ventuze de podea şi plafon şi asigurată cu centurile de siguranţă din spate. Legea mai permite transportul câinilor fără plasă doar în cazul în care patrupedul este pus într-un ham special ce se asigură prin prinderea ei de centurile din spate. Acestea au rolul de a limita mişcările câinelui pe virajele luate strâns, alunecarea acestuia la frânări şi accelerări bruşte, scopul fiind securitatea animalului şi a celorlalţi pasageri din maşină. Dacă se utilizează o zgardă de gât şi lesă ataşată centurilor, există riscul ca animalul să se stranguleze, să se asfixieze mecanic ori să-şi luxeze vertebrele cervicale la o frânare violentă a maşinii ori în cazul implicării automobilului într-un accident rutier. De aceea este de preferat hamul pe piept.

La ce să fii atent dacă mergi cu animalul în vacanţă în străinătate?

Dacă v-aţi decis să luaţi câinele sau pisica în vacanţă în Uniunea Europeană, acestea trebuie să fie însoţite de paşaportul european al patrupedului şi de carnetul de vaccinări la zi. Regula este valabilă şi pentru Elveţia, Norvegia şi Croaţia.