acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri » ,

Un catel prea jucaus

Am un bichon de 6 luni care mereu cand ne jucam ma musca si imi lasa mii de zgarieturi pe tot corpul …ba chiar ieri mi-a spart si buza ca a sarit pe mine si mi-a dat un cap in gura … nu stie sa se joace frumos … ajutati-ma sa il educ in aceasta privinta …ms ..:)

4 raspunsuri

Numai de tine depinde educatia catelului,totusi ca sa-ti dai seama in ce pozitie te afli am sa-ti raspund: cainii prin joaca(uneori dura)isi asigura o pozitie in haita pentru a stabili sefia haitei.Disciplina si exercitiile te vor ajuta sa devii un lider de haita.Psihologia canina de alfel te va invata multe,dar cu grija sa nu o incurci cu cea umana!!!

Cand se joaca intre ei, cateii se joaca uneori destul de dur. Problema este ca pielea omului nu e la fel de rezistenta si, prin urmare, e neplacut sa te joci cu un catel care nu isi controleaza forta muscaturii. Ce e de facut? In niciun caz sa te apuci sa il certi. Nu stie de ce o faci. Sa nu te enervezi pe el, ci sa ai o atitudine calma, dar ferma. Altfel spus, sa il inveti ca pe un copil mic. Cu ce incepem?
Pai, invata-l ca
JOACA ARE REGULI.

REGULA 1. Numai TU initiezi joaca.
Asta inseamna ca de cate ori te provoaca la joaca, trebuie sa il ignori complet. Rautate? Nu! E doar o metoda de a face catelusul sa invete ca nu ai intotdeauna dispozitia de a te juca cu el. Poti sa il provoci la joaca peste un minut, peste trei minute sau deloc. Esential e sa incepi tu.
Daca insa catelul continua sa sara pe tine sau te apuca de pantaloni, de calcaie sau de haine, paraseste camera fara sa zici nimic si lasa-l inchis cam un minut. Dupa care te intorci si il eliberezi, dar il duci inapoi daca incepe iar sa te muste. Pana la urma, va prinde ideea. Intotdeauna tu vei fi persoana care provoaca (si care incheie) joaca.

REGULA 2: Niciodata sa nu muste tare.
Ce inseamna asta? Multi dresori spun ca trebuie sa ii interzici total catelului sa te apuce de maini. Nu e cel mai bun sfat. N-o sa te apuce pe tine, dar o sa il muste pe prietenul tau, pe copilul tau, pe doctorul care o sa ii umble in gura. O sa ii apuce pe altii. Ca sa invete regula jocului, un catel trebuie sa fie lasat sa te apuce de maini. E bine sa il lasi sa o faca, dar trebuie sa priceapa ca nu are voie sa faca priza decat foarte usor. Pentru a-l invata acest lucru, te joci cu el, il lasi sa apuce de mana, dar in momentul in care simti ca te doare, scoti un tipat ascutit si incetezi imediat joaca. Acesta este modul in care, atunci cand doi catei se joaca, un pui il avertizeaza pe celalalt ca a intrecut limita. Catelul tau o sa aiba un moment de descumpanire, in care o sa se calmeze. In acel moment, il lauzi si il mangai. (Daca nu se calmeaza si da sa apuce din nou, te intorci la regula 1: parasesti camera si il lasi inchis un minut.) Cand reiei joaca, o sa observi ca va apuca mai grijuliu. Repeti exercitiul acesta pana cand catelul va intelege care sunt limitele permise ale jocului. Si inca ceva: de regula, cand un catel se “infierbanta” prea tare, incepe sa maraie. Nu trebuie sa astepti momentul acela. Te opresti din joaca inainte ca ea sa degenereze intr-un soi de semi-bataie.
O alta varianta de a calma catelul este sa il ridici de la sol pana cand se potoleste. Nu il certi, nu il scuturi, doar il tii ridicat la doua palme inaltime, pana se calmeaza.
Atentie! NICIODATA nu ridici catelul tinandu-l de labele din fata, pentru ca e foarte dureros si poti sa ii dizloci o articulatie. Il ridici asa cum ai ridica un copil de subsuori. Cand s-a calmat, il cobori usor, il lauzi si il mangai. Daca continua sa muste si in aer, aplici corectia de la Regula 1 (il lasi singur in camera un minut, dupa care revii).

REGULA 3. Niciodata sa nu aplice presiune. Aceasta regula este asemanatoare cu regula 2, dar difera intrucatva. Cateii musca mana, dar uneori o “molfaie”. Este ok sa iti molfaie degetele; poti sa ii bagi mana in gura si sa il lasi sa se joace cu ea, dar cand simti ca a apasat putin mai tare, chiar daca nu te doare, scoti un tipat ascutit si iti retragi mana. Asta o sa ii dea de gandit… Apoi il lauzi si repeti. O sa vezi cum, treptat, presiunea asupra mainii o sa scada pana la un nivel perfect acceptabil.

REGULA 4. Comanda “LASA”. La aceasta comanda, catelul trebuie sa elibereze prompt mana. In principiu, e o comanda care se invata cu recompensa. Folosesti bobite, cubulete (cam cat un zar; nu hranesti cainele, ci il recompensezi) de cascaval sau de carne de pui (fiarta) si i le treci pe la nas. Normal, o sa incerce sa le ia. Fara sa iti retragi mana, ii spui LASA! In momentul in care catelul a renuntat sa apuce bucatica, deschizi palma, il lasi sa ia bucatica si il lauzi. Repeta acest exercitiu pana cand catelul intelege ca atunci cand lasa prompt mana va primi recompensa. Apoi, poti face acelasi exercitiu oricand vrei ca micutul sa dea drumul la jucarii, la maneca, la mana etc.

Abia dupa ce a deprins aceste reguli, incepi sa lucrezi la diminuarea frecventei muscaturilor, a “molfaitului”, dar nu de tot. Acest exercitiu il vei repeta din cand in cand pe toata durata vietii cainelui, ca sa te asiguri ca oricand poti sa ii bagi mana in gura fara sa iti raneasca degetele.
Inlocuieste joaca cu mainile goale cu joaca cu jucarii. In momentul in care va prinde din greseala mana sau maneca, ii dai comanda LASA! Apoi il lauzi. Oricum, dupa un timp vei observa ca daca a deprins bine exercitiile, catelul tau o sa dea drumul automat mainii cand o sa simta ca a apucat pielea si nu jucaria.
Mai ramane problema cu saritul la fata. De regula, asta se intampla cand lasi catelul sa sara pe tine. Rezolvarea acestei probleme este sa il inveti comenzile “sezi” si “culcat”. Un caine care face sezi nu sare. :)
Dupa cum observi, educatia unui caine se impleteste strans cu dresajul. Orice caine, indiferent de talie, trebuie sa stie cel putin comenzile elementare: sezi, culcat, stai etc. Dar asta depaseste deja limitele raspunsului meu. Ai nevoie de un manual de dresaj sau poti cauta pe internet cum se procedeaza ca sa inveti catelul astfel de comenzi. Dresajul este un proces complet si totul capata sens de indata ce inveti sa utilizezi comenzile pentru a produce comportamente dezirabile si a evita comportamente nedorite. De pilda, comanda “sezi” este utila ca sa nu sara catelul pe tine cand e murdar pe picioare. Comenzile sunt instrumente cu ajutorul carora eviti sa ai o relatie conflictuala cu cainele tau si pui bazele temeinice ale unei prietenii de durata. In tot acest timp, cat catelul invata, trebuie sa simta afectiunea ta. Sa isi dea seama ca atunci cand ii corectezi un comportament, nu inseamna ca nu ii oferi afectiune, ci ca aceasta afectiune nu este gratuita; trebuie, intr-un fel, sa o castige.
Mult succes.

Am si eu 2 catei, baieti, o corcitura de teckel pe nume zuzu si unu de pe maidan, gonzo…cand vreau sa l alint pe gonzo, zuzu il musca de nas, il cearta, ii arata ca e sef!uneori nici nu apuc sa l alint pe gonzo, zuzu simte si iar il musca de nas inainte sa l ating macar pe gonzo!norocul lui zuzu ca gonzo e baiat bun ca l ar face praf, dar au crescut impreuna…SINT F. HAIOSI!!!

@nico: poate ti se pare haios, dar sunt multe cazuri in care cainele cel mai mare se satura sa fie hartuit de cel mic si intr-un final ajunge sa ii dea o “lectie”, care se poate termina urat. Nu trebuie sa ii permiti teckelului sa fie gelos pe maidanez. Cand face asta, trimite-l simplu la locul lui. Tu decizi cui si cand ii acorzi afectiunea ta; nu te lasa influentata de cel mic.