acum 13 ani

Un hobby neobişnuit: trăsurile pentru câini

Un hobby neobişnuit: trăsurile pentru câini

Un student din Cluj-Napoca face, în timpul liber, şarete pentru câinii pe care le vinde. Trăsurile trase de câinii sunt văzute drept o ciudăţenie în România, însă tracţiunea canină este considerată sport în ţări ca Germania şi SUA. O şaretă costă 500 de lei.

Emanuel Comes este un student din Cluj-Napoca cu un hobby mai deosebit: face şarete pentru câini. Mare iubitor al animalelor, Manu, cum îi zic prietenii, s-a apucat de construit trăsuri pentru cel mai bun prieten al omului abia anul acesta, deşi gândul îl avea de mult timp. “Eram prea mic ca să-l pun în practică. E un sport frumos şi util pentru câinii de talie mare pentru că au nevoie de multă mişcare şi nu există mereu timp destul pentru plimbări lungi. Însă trăgând o şaretă, câinele îşi va consuma energia mult mai repede”, explică Emanuel. Iniţial se gândea să facă un fel de kart pe patru roţi pentru câini, dar a ieşit o şaretă.

O mână de ajutor îi dă şi fratele său, Dariu, care probează trăsurile lui Emanuel pe peroanele gării din oraşul bistriţean Năsăud, de unde sunt de loc fraţii Comes.

Trăsura, la “întrecere” cu trenul

Părinţii celor doi au o magazie în Năsăud, loc pe care studentul îndrăgostit de invenţii l-a transformat în micul său atelier de făurit trăsuri. Acolo are tot ce-i trebuie, de la oţel, piese de bicicletă (roţi cu jantă dublă şi frâne) până la lemn şi burete pentru scaunul şaretei. Scaunul îl acoperă cu o piele ecologică pe care o cumpără dacă i s-a terminat. “E greu până începi şi îmi ia destul de mult până fac o şaretă. Dacă nu lucrez toată ziua, atunci o termin în 5-6 zile, iar dacă m-aş ocupa doar de ea, în 3 zile ar fi gata”, povesteşte studentul.

Piesele la o şaretă le cumpără şi îl costă în jur de 350 de lei, de aceea o trăsură pentru câini o vinde cu 500 de lei, adică peste 100 de euro. Până acum a făcut două şarete şi un sacco, care e un dispozitiv cu patru roţi pentru câini ce seamănă cu un cart.

Micile sale invenţii nu sunt doar ornamentale, ci şi funcţionează. Le-a testat fratele său, Dariu pe peroanele gării din Năsăud pentru că e loc întins şi nu circulă maşini. “Ajutoare” i-au fost şi cei doi câini-lup ai familiei, Rocky şi Lorena. “Câinilor le place. Masculul, Rocky, are 3 ani, e destul de puternic, simt asta când testez şaretele”, spune Dariu.

Sanie ca-n Alaska

Iarna trecută au fost pe malul Someşului cu sanie construită de Emanuel. I-au pus pe amândoi câinii, pe Rocky şi Lorena, care au alergat cu sania vreo 5 km. Ciobăneştii germani erau încântaţi. Oamenii de pe sate s-au uitat mai ciudat la ce fac tinerii. “Am făcut o sanie de genul celor din Alaska, cum apar şi în filme. Câinii s-au bucurat. Dacă sătenii se uitau curioşi cefacem, orăşenii din Năsăud s-au obişnuit cu noi”, mărturiseşte Emanuel.

Prea puţin contează pentru el ce cred oamenii. “Nu îmi pasă foarte tare de ceea ce cred oamenii. Multora le place, însă sunt şi oameni cu idei preconcepute care au impresia că este un chin pentru câine, dar ciobăneştii mei chiar se bucură când văd că îi pun hamul şi pornim la plimbare”, adaugă studentul.

În aşteptarea primului client

Emanuel are făcute 2 şarete şi un sacco, la care aşteaptă cumpărători. Pentru a-i atrage, studentul şi-a făcut un site, unde a pus fotografii cu fratele său pe şareta trasă de un câine, fotografii făcute în gara din Năsăud, şi date de contact pentru doritori.

Primul client a şi apărut. Este un domn din Iaşi şi vrea o trăsură ca să-şi plimbe copii. “Mi-a zis că vrea o şaretă adaptată pentru ponei. Zilele astea termin de făcut modificările”, mai zice tânărul. Construirea de şarete pentru câini e doar un hobby de-o vară, dar nici gând de afacere.

Ciudăţenie la noi, sport la alţii

Câini care trag, pe stradă, o şaretă în care se află stăpânul lor este o imagine neîntâlnită în România, în schimb în alte ţări europene, şi nu numai, este ceva obişnuit. Este chiar un sport şi se numeşte Zughundesport. “În alte ţări ca Germania, Austria şi SUA, acest sport este foarte practicat. Se circulă chiar pe străzile din oraşe cu asemenea vehicule, dacă nu cu şarete, atunci cu sănii, mai ales în ţările nordice”, explică studentul.

Acelaşi lucru îl ştie şi preşedintele Asociaţiei Chinologice Bistriţa-Năsăud, Matilda Gubesch. Acesta este încântat că unul dintre crescătorii de câini din judeţ are asemenea îndeletniciri. “Nu ştiam că cineva face aşa ceva. Ideea e foarte frumoasă. Ştiam doar de cei din Harghita care organizează iarna curse pentru câini şi folosesc sănii speciale. Şi în SUA am mai văzut şarete”, spune uimită Matilda Gubesch.

Un comentariu

INTREBARE catre POLITIE : cum de un asemenea ivdniid, este liber pe strazile Romaniei ? Un asemenea pericol social .traieste bine multumesc, liber sa-si continue crimele abjecte? S-a mai aflat faptul ca el a fost condamnat in trecut, pentru viol asupra unei minore, de tentativa de omor si de acte de cruzime fata de doi cai. Politia arre datoria sa apere populatie si mediul inconjurator, inclusiv animalele, ca in orice tara civilizata din lume Politia si justitia romana, nu vor sa apere cetatenii Romaniei lasa liberi pe strazi tot felul de criminali si psihopati??????? pai asta este civilizatie?