acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Unui catel caruia i-a iesit ochiul din orbita mai poate fi vindecat?

Rasa metis:mama pechinez
Tata metis tot cu pechinez. Nu are ochii bulbucati insa in joaca cu alti catei i-a iesit ochisorul partial din orbita. Dupa 15 minute de la incident, la veterinar i s-a aplicat o veselina pe ochi, i s-a administrat un tranchilizant si i s-a impins in orbita ochiul. De asemenea i s-a injectat un antiinflamator si un antibiotic. Acum ii pun picaturi impotriva inflamarii. Nu stiu care sunt urmarile si cam in cat timp isi poate reveni. Are voie sa ia contact cu alti caini in perioada urmatoare? Va mai exista posibilitatea sa aiba aceeasi problema la acel ochi? Va multumesc

3 raspunsuri

daca nu esti multumit/a de tratament incearca sa mergi si la alt medic. parerea mea e ca in perioada asta sa l tii mai izolat . bafta !

Sa stii ca si eu am avut un catelus cu aceeasi problema. Cam acelasi tratament i-a fost aplicat si doctorul ne-a spus ca in timp isi va pierde vederea.. Din cate am observat de-a lungul timpului vedea din ce in ce mai putin cu acel ochi.. cand a imbatranit i l-a afectat si pe celalat /. A murit din pacate anul trecut la varsta de 12 ani .. si era orb total..se ghida dupa sunete si diverse obstacole.. dar pana la varsta de 12 ani a vazut cat de cat ..Mare atentie cand este mangaiat pe cap//sa nu fie tras prea tare . Toate cele bune va doresc :*

Problema pe care o descrii e mai frecventa la cainii brahicefalici – cu capul rotund si botul foarte scurt, gen pechinez, mops, boston terrier etc. si la metisii acestor rase. Chiar daca nu este evident, orbita la acesti caini e adesea insuficient de adanca. De aceea, sunt mai expusi la astfel de accidente. Uneori este suficient sa fie scuturati de ceafa pentru ca globul ocular sa iasa partial sau chiar total din orbita.
Problema este in mod cert o urgenta medicala si trebuie tratata de catre un medic competent in astfel de traumatisme, deoarece trebuie sa evalueze rapid si corect situatia si sa decida daca ochiul poate fi salvat sau nu. Aceasta implica sa verifice daca exista zgarieturi la nivelul corneei, daca aceasta e uscata, daca nervul optic e rasucit, daca sunt afectate alte tesuturi (muschi, piele) etc.
In cazurile mai putin complicate, cand ochiul nu a iesit complet din orbita si nu sunt semne evidente de leziuni, procedura consta de regula in plasarea cu grija a globului ocular inapoi in orbita si in suturarea pleoapelor pentru o perioada de timp (tarsorafie temporara).
Aceasta a permite refacerea tesuturilor si repozitionarea corecta a globului ocular. (Nu stiu de ce medicul nu a optat pentru aceasta procedura, dar cum nu sunt medic veterinar, informatiile pe care le detin nu imi permit sa ma pronunt asupra corectitudinii alegerii sale.)
Se aplica antibiotic local si/sau un lubrifiant, pentru prevenirea infectiei si evitarea uscarii corneei – lucru pe care medicul tau ti l-a si prescris. De asemenea, se are in vedere combaterea durerii.
Dupa trecerea perioadei critice – stabilita de medic – se procedeaza la scoaterea atelor si la evaluarea functiei vizuale.
In cazul unui tratament corect, sansele ca prietenul tau sa isi pastreze vederea sunt cam de 60% (dupa statisticile pe care le am la indemana).
Daca vederea nu se recupereaza si e posibil sa apara si alte complicatii, se recurge la indepartarea chirurgicala a globului ocular. Un caine se descurca foarte bine si cu un singur ochi. Dar sper sa nu se ajunga pana aici.
Ce trebuie sa faci tu deocamdata este sa urmezi intocmai tratamentul prescris si sa verifici zilnic ochiul pana la vindecarea completa.
Consulta imediat medicul:
# daca apar semne de inflamatie, sangerari, scurgeri purulente de culoare galben-verzuie sau gri, sangerari.
# daca observi modificari in dispozitia cainelui – daca are dureri, daca e letargic, daca isi pierde pofta de mancare, daca nu te lasa sa ii aplici tratamentul etc.
# daca apare febra (temperatura normala a cainelui este de 38-39 de grade Celsius.
Ca regula generala, daca ai orice suspiciune ca e ceva in neregula, du-te urgent cu cainele la medic.
Cea mai sigura cale de a preveni repetarea accidentului este sa previi cauza care a condus la producerea lui. Din nefericire, problema se poate repeta la socuri mai puternice si de aceea cred ca e mai bine sa nu mai lasi cainele sa se joace cu alti caini, mai ales cu cainii de talie mai mare.
Evita socurile: nu te juca violent cu el, nu il scutura de ceafa.