acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , ,

Urmele lupilor duc in Racadau, pe Tampa, la Predeal, Rasnov si Castelul Bran

10 lupi şi multe haite de câini sălbăticiţi dau târcoale Braşovului. Experţii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice
au descoperit în pădurile de lângă Răcădău urmele a cel puţin 3 haite de lupi. Ramon Jurj şi ceilalţi experţi au urmărit urmele de lup cu ATV-ul prin pădure, ajungând la Predeal, pe Tâmpa, la Râşnov sau chiar până în spatele Castelului Bran

Lupii şi câinii sălbatici dau târcoale Braşovului. În cadrul unui proiect ştiinţific european, experţii Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Braşov au desfăşurat cercetări în zonele împădurite, limitrofe oraşului Braşov. Rezultatele ar putea băga „în sperieţi” oamenii mai slabi de înger. „Au fost observate urmele a 3 haiticuri de lupi diferite, în teritoriul dintre Săcele şi Râşnov, două de trei, iar una de patru exemplare”, a declarat Ramon Jurj, cercetător ştiinţific pe carnivore mari în cadrul ICAS. Cele mai apropiate urme au fost observate la 300 de metri de o clădire din cartierul Răcădău. „Au fost observate urmele a 4 lupi, în zăpadă, în pădurea de lângă strada Jepilor. Urmele urcau spre Postăvaru, iar lupii nu au coborât în oraş”, a declarat Jurj.

Urlă lupii la Castelul Bran
În cadrul proiectului european „Influenţa dezvoltării infrastructurii asupra populaţiei de carnivore mari”, experţii ICAS au luat urma lupilor din arealul braşovean cu ajutorul ATV-urilor. Astfel, odată au fost duşi tocmai în Predeal, urmele oprindu-se la 100 de metri de o vilă turistică. Altădată, urmele lupilor i-au dus pe experţi pe lângă Râşnov, până în spatele Castelului Bran. „Urmele lupilor se deosebesc de cele ale câinilor. Ei nu merg răsfirat, ci pe aceeaşi cale deschisă de masculul alfa. Chiar dacă sunt 10 lupi într-o haită, vom găsi doar o singură cărare. Dacă o haită de 5 câini pornesc la vânătoare, vom găsi 5 cărări”, explică expertul.

În capcana lupilor au intrat câinii
În cadrul aceluiaşi proiect de monitorizare a carnivorelor mari au fost montate şi capcane pentru lupi. „Capcanele sunt pe bază de urină de lup, importată din Statele Unite. Ele au manşoane de cauciuc în loc de dinţi, astfel că animalul nu este rănit sub nicio formă. În capcanele pe care le-am montat pe Timişul de Sus au fost prinşi însă câini. Acolo am descoperit haiticuri de 6 exemplare de câini sălbăticiţi. Ei s-au lăsat atraşi de urina şi de urmele de lup şi au căzut în capcană. Nu erau agresivi. Câinii vânează şi ei, dar, spre deosebire de lupi, ei reprezintă un pericol pentru faună, pentru că vânează orice”, ne-a explicat Jurj.

Urme de păr de căprioară îmbibat cu sânge
Cercetătorul ICAS explică că şi în pădurile din municipiul Braşov există astfel de haite. Spusele lui sunt confirmate de poliţiştii comunitari care au salvat marţi o căprioară din colţii unor câini. Căprioara se afla dimineaţa, la ora 4.30, în zona străzii Vasile Alecsandri, când a fost încolţită de dulăi. Oamenii legii au „spart gaşca” de atacatori, au prins căprioara, i-au acordat îngrijiri medicale, apă şi hrană, după care au transportat-o într-o pădure din apropiere, unde au eliberat-o. Tocmai de aceea e greu de spus cine a fost autorul atacului din noaptea de duminică spre luni, de pe Aleea de sub Tâmpa. Atunci, o patrulă a Direcţiei Judeţene de Pază şi Ordine din cadrul Consiliului Judeţean a văzut o haită de 5 – 6 lupi care tocmai se „ospătaseră” dintr-o căprioară. Experţii Institutului de Cercetare şi Amenajare Silvică Braşov au rămas destul de sceptici când au auzit vestea, însă s-au convins cu proprii ochi. Împreună cu o echipă de jurnalişti, Ramon Jurj, expert în viaţa lupilor, a recoltat urme de la baza Bastionului Postăvarilor, la câteva sute de metri de Magazinul Star. „Am descoperit blana unui exemplar de căprior, îmbibată cu sânge. Faptul că sângele nu era închegat arată că acest exemplar a fost atacat recent”. Din cauza ninsorii căzute marţi seara, care a acoperit urmele din zăpadă, Jurj nu a putut stabili dacă căprioara a fost mâncată de o haită de lupi sau de una de câini sălbăticiţi.

Explicaţia: iarna grea
Experţii ICAS sunt totuşi destul de consternaţi de această descoperire, întrucât lupul se fereşte de prezenţa omului. „Lupul rar este văzut să coboare în comunităţile umane, acest lucru întâmplându-se în general în luna februarie, când are loc împerecherea lor. Lupul este un animal care fuge de om. Cel mai probabil acest fenomen a fost cauzat de iarna grea, care i-a împins pe lupi în oraş, în urmărirea prăzii”, mai spune expertul.
În mod clar însă, oamenii se tem, iar Serviciul Public de Gestionare a Animalelor a intrat în alertă. Flavius Bărbulescu, directorul SPGA, a declarat că va „monta” un echipaj de serviciu pentru a face de gardă noaptea, la poalele Tâmpei.
Ramon Jurj asigură populaţia că nu are de ce să se teamă. „Lupul nu atacă omul, fuge de om. Nici câinii sălbăticiţi nu atacă omul”, mai spune expertul.

Autor: Liviu CIOINEAG

5 raspunsuri

Acest expert poate sa stea in preajma unei haite de lupi infometate,sigur pe ceea ce a afirmat

¡¡

Oare crede ceea ce spune—….

Asta cu lupul nu ataca omul ci fuge de el este o gluma proasta si un semn de inconstienta daca afirmatia vine din partea unui asa zis ,,expert” Dati o cautare pe internet si veti observa cu surprindere cate atacuri ale lupilor au loc anual in Romania domnule ,,expert” . Cat despre cainii salbaticiti , un caz a avut loc acum cativa ani in apropierea unui cartier marginas al Constantei cand o fetita a fost ucisa si devorata.

Expertul asta e un analfabet, cu jobul asigurat datorita unor nepotisme din ICAS…..vai de mama lui…a prostit toate ziaristele sa se culce cu el ca sa nu scrie presa nimic rau de iCAS………

Alinus draga, eu te cred ca Ramon fat frumos din padure prosteste fetele cu farmecul lui irezistibil de 2 lei, dar de unde pana unde afirmi tu ca analfabetul asta a prostit ziaristele sa se culce cu el? eh?

SALUT mai bieti ,
se pare ca voi le stiti pe toate si mai ales se vede ca v-a deranjat tare faza asta cu :specialistul: Jurj dar eu cred ca din alte motive, nu ca el nu ar fi atat de destept sau citit .
Eu cred ca s-a culcat intradevar dar nu cu ziaristele, mai exact cu prietenele voastre si de aia sunteti asa tate,deoarece uneori barbatii sunt mai rai decat femeile cand se atinge cineva de “bucatzica” lui.Cred ca va ajunge deocamdata daca nu aflati ca Ramon Jurj nu a trecut ca gasca prin apa ,cum probabil a-ti facut voi si chiar e un specialist, chiar daca unul mai mic, ceea ce voi nu o sa fiti niciodata nici daca va MAI NASTETI DE DOUA ORI. Eu cred ca el nu v-a contestat pe nici unul pe domeniile voastre de activitate, asta daca aveti vreunul, asa ca apucativa de altceva si fiti cu ochii pe bucatzicile voastre.:))