22 Mai 2010

Viermii spiralati

Un stomac plin de viermi

Viermii spiralati sunt viermi cu corpul segmentat. Sunt alcatuiti din cap, gat si un numar de segmente. Capul, de obicei, prezinta un fel de buze musculare care ii permit viermelui sa se lipeasca de intestinele animalului.

Fiecare segment din vierme isi are propriile organe de reproducere. Segmente noi se formeaza in mod continuu in regiunea gatului viermelui, in timp ce segmentele de la coada sunt indepartate cand ajung la maturitate. Aceste segmente mature contin un numar mare de oua, care sunt de obicei grupate in pachete. Aceste segmente se pot gasi de obicei in zona anala a cainelui sau pisicii. Segmentele se pot misca daca s-au desprins de curand de corpul viermelui, si seamana cu bobite mici de orez sau cu seminte de castravete. Infectiile cu acest tip de viermi sunt de obicei diagnosticate prin prezenta acestui tip de segmente pe animal.

Toti viermii spiralati ai cainilor si pisicilor au cicluri de viata ce includ o gazda intermediara. Aceste gazde pot fi : purici, peste, animale domestice(porci, oi). Toate formele adulte ale acestor viermi traiesc in sistemul digestiv. Ei nu au sistem digestiv propriu, ci absorb nutrientii prin piele.

Cele mai des intalnite tipuri de viermi la caini si pisici sunt :

Dipylidium caninum

-Taenia species

-Echinococcus granulosus and E. multiocularis

Diphyllobothrium latum

-Spirometra mansonoides

Dipylidium caninum

Forma adulta a viermelui D. Caninum traieste in caini, pisici, vulpi si ocazional in om. Este intalnit in toate regiunile lumii. Puricii si paduchii reprezinta gazda lui intermediara.

Care e ciclul de viata al viermelui D. Caninum ?

Viermele adult poate ajunge la 20 inci si traieste in intestinul subtire. Segmentele pline de oua ce se desprind de corp sunt trecute in fecale. Cat sunt inca calde aceste segmente sunt active, dar in timp ce se usuca se sparg si elibereaza ouale. O larva de purice sau un paduche adult pot ingera ouale. Oul se dezvolta intr-o forma primara inauntrul insectei. Atunci cand un caine/pisica inghite insecta, forma primara se transforma intr-un vierme adult si astfel ciclul de viata e complet.

Cum este diagnosticata infectia cu D. Caninum ?

In cazul infectiilor puternice se poate bserva un discomfort abdominal sau o stare nervoasa la animal. El poate vomita. Segmentele active din zona anusului pot provoca animalul sa se linga sau sa se ‘tarasca’ cu fundul de podea.

Ce semne de infectie se pot observa la om ?

De obicei, acest tip de infectie este prezent la copii, care pot inghiti o larva de purici sau un paduche. Rar apar simptome la adulti. In cazul infectiilor severe poate aparea discomfort abdominal, diaree sau mancarimi in zona anusului.

Cum se poate trata si preveni infectia cu D. Caninum la caini si pisici ?

Infectia se poate trata cu medicamente prescrise de veterinar, in functie de greutatea animalului. Nu se pot folosi medicamente la animalele gravide sau la pui care au mai putin de 7 saptamani. Cele mai importante masuri de prevenire sunt controalele periodice la veterinar- de purici si capusi.

Specii de Tenie

Din totalul de 9 specii cunoscute de Tenie in America de Nord, 7 sunt intalnite la caini si pisici(animalele adapostesc forma adulta a parazitului) :

-T. Saginata- gazda definitiva :omul, gazda intermediara : vacile

-T. Sodium – gazda definitiva :omul, gazda intermediara : porcii

-T. Hydatigena- gazda definitiva :cainele, ursul, gazda intermediara :oaia, capra, vaca, porcul, caprioara

-T. Krabbei- gazda definitiva: cainele, gazda intermediara:renul

-T. multiceps- gazda definitiva:cainele, gazda intermediara:oaia

-T. ovis- gazda definitiva:cainele, gazda intermediara:oaia, capra

-T. pisiformis- gazda definitiva:cainele, gazda intermediara:iepurele, rozatoarele

-T. serialis- gazda definitiva:cainele, gazda intermediara:iepurele

-T. taniarformis – gazda definitive:pisica, gazda intermediara:rozatoarele

Sunt la fel ciclurile de viata are diferitelor specii de Tenie?

Da. Segmentele viermelui trec in fecalele cainelui sau pisicii. De multe ori ouale sunt eliberate din segmente chiar inainte de a se usca. Gazda intermediara ingereaza ouale, care devin imediat active. In gazda intermediara embrionul parazit ajunge in intestinul subtire si formele primare migreaza prin corp catre diferite organe, depinzand de tipul de Tenie. Formele primare dezvolta un sac mic umplut cu lichid ce le inconjoara si le produce mancarea.  Cand gazda definitiva inghite aceasta capsula cu lichid este eliberat capul viermelui, care se lipeste de peretele intestinal, creste si se segmenteaza.

Cainii si pisicile pot tolera infectia timp de un an sau chiar mai mult, iar vremele poate ajunge la dimensiunea de 6 picioare.

Care sunt simptomele infectiei cu Tenia ?

Chiar si in cazul infectiilor severe, printre putinele simptome se numara puruitul in zona anala si gasirea segmentelor lipite de blana animalului. Rar poate aparea blocare intestinala. In general gazdele intermediare prezinta mai multe simptome ale infectiei decat gazdele defintive.

Cum se pune diagnosticul de infectie  cu Tenie?

Cea mai raspandita analiza este analiza microscopica a fecalelor. Toate ouale de Tenie arata la fel si sunt greu de diferentiat intre ele.

Cum se poate trata si preveni infectia cu Tenie ?

Veterinarul va gasi tratamentul potrivit pentru animalul tau. Animalele nu trebuie sa manance carne cruda sau sa intre in contact cu animale salbatice. Formele primare ale viermelui sunt omorate prin congelare sau fierbere.

Echinococcus Granulosus, E. Multiocularis

Cainii sunt gazda definitiva a viermelui Echinoccus granulosus, iar erbivorele precum oaia reprezinta gazda intermediara. Cainii, pisicile si vulpile sunt gazda definitiva pentru E. Multiocularis, iar soarecii de camp si rozatoarele de camp sunt gazde intermediare. Omul poate servi drept gazda intermediara ambelor specii de vierme. Infectia la om poate cauza o boala grava, cateodata fatala.

Care este ciclul de viata al viermilor Echinococcus ?

Gazdele intermediara ingereaza oua care trec in fecalele gazdei definitive. Ouale se transforma in forme primare ce penetreaza peretele intestinal al gazdei intermediare si migreaza spre diverse organe, de obicei spre fiat sau plamani. Aici se formeaza chisturi care contin mii de forme primare. Atinci cand gazda definitiva ingereaza chistul, fiecare din formele primare din el se poate transforma intr-un vierme adult care are, de obicei, mai putin de 7mm. Formele adulte se lipesc de intestinul subtire si pot trai acolo pana la 2 ani.

Care sunt semnele de infectie la animale ?

La fel ca si in cazul Teniei, gazdele definitive pozinta foarte rar simptome ale infectiei, cu exceptia cazurilor in care viermii sunt prezenti in numar foarte mare. De obicei nii gazdele intermediare nu prezinta semne de infetie.

Cum se poate diagnostica, trata si preveni infectia ?

Ouale acestui vierme nu sunt raspandite in mod uniform in intestin, iar atunci cand se gasesc in fecale sunt foarte greu de deosebit de ouale de Tenie, care este un vierme mult mai comun. Veterinarul va prescrie un tratament potrivit animalului dvs.

Cainii si pisicile nu trebuie sa manance parti din gazda intermediara. Animalele nu trebuie sa consume carne cruda.

Cum ajunge infectia la om ?

Omul poate deveni infectat in mod accidental prin ingerarea mancarii contaminate cu ouale viermelui. Acest lucru se poate intampla in cazul legumelor contaminate- laune, afine, ierburi. Mainile pot fi contaminate- prin lucrarea pamantului contaminat cu fecale de caini, pisici etc.si prin gradinarit. Spalati bine fructele si legumele si spalati-va pe maini cu apa si sapun.

Semnele de infectie pot aparea si la cativa ani dupa ingerarea oului.

Care sunt semnele de infectie la oameni ?

Spre deosebire de animale, oamenii prezinta semne de infectie cu acest tip de vierme. Simptomele depind de organul care este afectat. Tumori parazite se pot dezvolta in creier, inima, plamani si ficat. Daca o tumoare chistica de acest fel se rupe exista risc de soc anafilactic. Operatia este deseori tratamentul potrivit in cazul oamenilor cu acest tip de infectie.

Diphyllobothrium Latum

La fel ca si ceilalti viermi spiralati, D. Latum traieste in intestinul subtire ale gazdei definitive- caini, pisici, vulpi, ursi, om. Spre deosebire de ceilalti viermi discutati, acesta are doua gazde intermediare.

Care este ciclul de viata al acestui vierme ?

Formele adulte, care pot atinge lungimea de 10 m, se gasesc in intestinul subtire al gazdei definitive. In loc de a lasa segmente cu oua, ouale acestui vierme sunt eliberate prinre-un ‘por uterin’ in fiecare segment. Segmentele care s-au umplut cu oua sunt eliberate in lant si nu individual.

Dupa ce sunt eliberate ouale au nevoie sa stea in apa 8 zile inainte de a putea deveni contagioase pentru prima gazda intermediara- crustaceele de apa dulce. Embrionii ating stagiul de larva inaintrul crustaceelor. Un crustaceu poate contine un numar mare de larve.

Crustaceele sunt mancate de plevusca, ceea ce reprezinta al treilea stagiu de dezvoltare al viermelui. Deseori pestii mai mari, ca pastravul, mananca plevusca si larva va intra in tesuturile pestelui. Gazda definitiva va deveni infectat prin mancarea plevustii sau a pestelui.

Animalele si oamenii infectati cu acest tip de vierme prezinta simptome de boala ?

Desi viermele adult are o lungime foarte mare, sunt foarte putine semne ale infectiei la caini si pisici.

Viermele adult poate trai pana la 20 ani in om. Aici absoarbe o mare cantitate de vitamina B12 din continutul intestinelor. Acest fapt produce o deficienta de vitamina B12. aceasta vitamina este necesara in producerea celulelor rosii, iar o deficienta a acestei vitamine poate duce la anemie severa.

Oamenii cu o infectie severa pot avea diaree, obstructie intestinala, iar uneori apar simptome toxice.

Cum este diagnosticata infectia cu acest vierme/

In general, prin analiza de fecale. Trebuie facuta cu atentie pentru a diferentia acest vierme de alte tipuri asemanatoare.

Cum prevenim/tratam acest tip de infectie?

In cazul animalelor, veterinarul va propune un tratament potrivit animalului dvs.

In cazul omului, medicul va propune un tratament potrivit.

Nu permiteti animalelor accesul la carne cruda sau gatita insuficient.

Spirometra Mansonoides

In mod obisnuit afecteaza pisicile, dar poate infecta si cainii sau ratonii.

Care este ciclul de viata al acestui vierme ?

Viermele adult atinge 25 cm lungime si se gaseste in intestinul subtire al gazdei defintive. Ouale sunt lasate prin ‘porul uterin’ in fiecare segment. Segmentele sunt ingerate de prima gazda intermediara, crustaceele de apa dulce. Aici ating stagiul de larva.

Crustaceele sunt mancare de pasari, serpi, amfibieni sau rozatori. Gazdele difinitive ajung infectate prin mancarea gazdelor intermediare.

Animalele infectate cu acest tip de vierme prezinta simptome ?

De obicei aceasta infectie este asimptomatica. In cazuri severe poate aparea pierderea in greutate, iritabilitate, modificari ale apetitului.

Cum se previne, trateaza si diagnosticheaza aceasta infectie ?

Diagnosticul se pune prin analiza oualelor din fecale.tratamentul este dat de veterinar. Trebuie prevenita apropierea cainilor/pisicilor de gazdele intermediare.

Exista si al om acest tip de infectie ?

In cazuri rare omul poate fi infectat cu acest vierme prin mancarea crustaceelor. Atunci cand se intampla acest lucru larvele migreaza spre muschi si alte tesuturi si trec in stagiul al treilea de dezvoltare. Rareori, in cazul oamenilor care auingerat reptile sau pasari, stagiul al treilea de dezvoltare a larvei nu s-a concretizat in vierme adult in intestine, ci a migrat din intestine spre tesuturi. Simptomele includ puruit, urticarie, durere la nivelul nodulilor ce se formeaza. Tratamentul consta, de obicei, in indepartarea chirurgicala a nodulilor ce contin larve. O situatie similara se poate intampla la caini.Publicat de: Sintia Oug
 
Voluntarii Every Can Counts au construit Atlantida pierduta din doze de aluminiu

Voluntarii Every Can Counts au construit Atlantida pierduta din doze de aluminiu
Every Can Counts Romania si Bucuresti Mall regasesc Atlantida pierduta intr-o constructie realizata din doze de aluminiu, colectate in urma unei campanii de voluntariat ce a avut loc pe plaja Mamaia din Constanta, la inceputul lunii august. Scopul campaniei este acela de a contribui la procesul de curatare a spatiilor publice, dar si de a […]

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.