acum 15 ani

Oradea: PORTRET / Călin Marineu dresează câini de şapte ani

Are un coleg de muncă special, pe care îl cheamă Spic şi care este un ciobănesc german dresat pentru detectarea de droguri.

Născut. 20.12.1973 Oradea
Educaţie. Liceul „Mihai Viteazul” din Oradea
Familie. Căsătorit, are două fete

Călin Marineu a fost sergent angajat în cadrul Jandarmeriei Bihor din 1994. Cum întotdeauna i-au plăcut câinii, Călin a fost cel care s-a oferit să urmeze cursuri de dresaj şi să ocupe postul de conductor câini de serviciu în cadrul Jandarmeriei Bihor.

În 2002, Călin a plecat pentru patru luni în localitatea Cioran din judeţul Prahova, pentru un curs de specializare în dresaj de câini pentru detectarea de stupefiante. „Întotdeauna mi-au plăcut animalele, în special câinii, de mic am avut câini acasă. Aşa m-am hotărât să accept acest post. Am făcut un curs de specializare de dresaj de câini şi mi-a plăcut foarte mult”, povesteşte dresorul.

Călin şi-a cunoscut viitorul „coleg de serviciu” la Cioran. Dormon, cum îl cheamă oficial pe câine, avea atunci doi ani. Acum a ajuns la venerabila vârstă de nouă ani. „Pe Dormon l-am primit acolo şi am învăţat împreună ce înseamnă dresajul. În patru luni ne-a taşat unul de celălalt şi ne-a înţeles foarte bine. Acum, după atâţia ani deja, suntem cei mai buni prieteni. Sunt foarte ataşat de el”, povesteşte Călin.

În slujba legii

Cu toate că Dormon este numele lui oficial, câinele răspunde la numele de Spic, asta pentru că aşa l-a botezat Călin, după numele câinelui său din copilărie. „L-am strigat Spic de la început. Când eram mic aveam tot un ciobănesc german, dar era auriu şi l-am numit Spic, pentru că avea culoarea unui spic de grâu. Când l-am luat pe Dormon mi s-a părut că i s-ar potrivi mai bine numele de Spic, e mai scurt, mai uşor de pronunţat şi îmi place mai mult”, spune dresorul.

De şapte ani, Călin şi Spic fac echipă în cadrul Jandarmeriei Bihor. Împreună au participat la tot felul de concursuri zonale şi naţionale, iar Spic a fost de fiecare dată pe podium. „În 2003 am participat la un concurs de nivel teritorial, între unităţile de jandarmeriei. Atunci erau brigăzi, iar Spic a luat locul doi la faza pe brigadă. S-a calificat la faza naţională, unde a obţinut locul I. În 2004 a luat locul III la faza pe Minister”, a declarat, mândru, dresorul şi prietenul lui Spic.

La vârsta de nouă ani, Spic se apropie de pensionare, iar Călin o să-l ia la el acasă. Deja procedurile de pensionare ale lui Spic sunt pe rol. „I-am pregătit deja boxa lui acasă, abia aştept să se aprobe toate actele şi să-l iau acasă. De când sunt dresor, numai cu el am lucrat. Mai am acasă doi câini, un caucazian şi un teckel. Câinii se cunosc cu Spic şi se înţeleg foarte bine”, spune dresorul.

Intrebări şi răspunsuri

Aţi avut vreodată surprize neplăcute din partea lui Spic?
Nu am avut niciodată surprize neplăcute din partea lui. Este dresat să fie sociabil şi iubeşte oamenii. Este un câine extraordinar.

Ce alte activităţi aveţi împreună cu Spic?
Pe lângă sarcinile de serviciu, participăm împreună la tot felul de demonstraţii cu diferite ocazii şi manifestări. Atunci, arătăm civililor modul nostru de a munci.

Ce-i place

Lui Călin îi place foarte mult să pescuiască şi să joace fotbal. El spune că îi place să-şi petreacă timpul liber alături de familie.

Ce nu-i place

Călin spune că nu-i plac oamenii mincinoşi şi fără caracter. El spune că nu-i plac nici cei care lovesc animalele.

Un comentariu

Foarte frumos,bravo,felicitari! Nu ca domnul Dinu Oprescu care uita de unde pleaca!
Dinu Oprescu este de o nesimtire crasa!