acum 14 ani

Briard

Briard-ul este una din cele mai vechi rase utilitare originara din Franta

Briard-ul este una din cele mai vechi rase utilitare originara din Franta

Briard-ul este una din cele mai vechi rase utilitare, originara din Franta. Este cunoscuta si sub numele de Berger de Brie. Cainii din rasa Briard fac parte din grupul cainilor pastorali, in trecut fiind utilizati pentru paza si protectia turmelor. Prin urmare, datorita instinctului protector, ei pot deveni foarte usor suspiciosi in prezenta strainilor.

Briard-ul este un caine musculos de talie mare. Varitatile coloristice cele mai intalnite sunt roscat, negru sau gri. Cainii din rasa Briard au o blana deasa ce poate ajunge pana la 16 cm lungime, fiind asemanatoare cu blana caprei. Caracteristici generale – inaltime de 62- 68 cm, greutate de 35 kg.

Briard-ul are nevoie sa i se acorde mult timp pentru socializare, dresaj si ingrijire. Acestui caine ii place foarte mult sa fie in compania oamenilor. Cainii din rasa Briard sunt foarte exuberanti, si datorita taliei mari pot usor rasturna un copil. Deasemenea pot deveni extrem de agresivi cu alti caini daca socializarea nu s-a realizat corect. Prin urmare dresajul este esential pentru o buna dezvoltare si trebuie sa aveti forta necesara pentru a stapani acest caine.

Cainii Briard invata repede si au o memorie excelenta. Sunt ideali pentru munca de cautare si salvare, dresajul pentru politie, dar si pentru protectie.

Ingrijire si probleme de sanatate

In cazul in care este crescut in apartament, Briard-ul necesita exercitii fizice zilnice cum ar fi plimbarile lungi, jogging-ul sau alergatul pe langa bicicleta. In caz contrar cainele va deveni agitat si poate dezvolta probleme comportamentale.

Ingrijirea blanii este extrem de importanta. In functie de blana si de varsta cainelui, periajul poate dura de la cateva ore pe saptamana pana la cateva ore pe luna. Daca periajul se realizeaza in mod corect cainele va naparli mai putin. Deasemenea la cainii din rasa Briard trebuie indepartat si parul din urechi si dintre pernite.

O problema frecventa a cainilor din rasa Briard este torsiunea gastrica (umflarea stomacului). Aceasta este o boala care poate fi fatala daca nu se intervine. Stomacul se umple cu gaz si se intoarce, limitand alimentarea cu sange a plamanilor, inimii si sistemului digestiv. Multi caini Briard mor din aceasta cauza daca nu este diagnosticata si tratata la timp. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive. Consultul oftalmologic trebuie efectuat periodic deoarece cainii din rasa Briard sunt predispusi la afectiuni cum ar fi: cataracta sau atrofia retiniana progresiva. Briard-ul este predispus de asemenea si artritelor, alergiilor, limfosarcomului si afectiunilor tiroidiene.

Poze cu caini rasa Briard

Un comentariu

doresc un pui de briard am avut unul pana ieri cand a fost furat