acum 14 ani

Arad: Doar 9 câini adoptaţi şi 90 eutanasiaţi în luna ianuarie

Adăpostul de Câini al Gospodăriei Comunale Arad şi-a început activitatea de început de an, având 72 de câini comunitari în adăpost, iar pe parcursul lunii ianuarie a realizat o captură impresionantă de 194 de câini fără stăpâni şi 70 de ecarisaje. Şi mai impresionant este, însă, numărul celor eutanasiaţi raportat la cei adoptaţi. Astfel, în luna ianuarie din 194 câini capturaţi, 90 au fost sterilizaţi şi 90 au fost eutanasiaţi, numărul câinilor comunitari adoptaţi fiind doar 9. Numărul câinilor ce trebuie capturaţi în fiecare lună este stabilit de Primărie şi este comunicat Adăpostului de Câini. “Primim o comandă lunară de la Primăria Municipiului Arad, Biroul Tehnic, care se referă la numărul câinilor comunitari ce trebuie capturaţi. Nu trebuie să depăşim acest număr deoarece avem un buget lunar fix care este calculat în funcţie de tariful fiecărei activităţi pe care o realizăm”, spune Constantin Moroşteş, tehnician zootehnist şi şef sector al Adăpostului de Câini. Deşi instituţiile şi asociaţiile neguvernamentale existente din municipiu şi judeţ fac tot posibilul pentru a reduce numărul câinilor comunitari, activitatea lor este îngreunată de cele mai multe ori de lipsa de fonduri suficiente şi de donaţiile slab consistente. “Donaţiile sunt destul de subţiri. Mai demult, mai primeam câte un sac de 10 kilograme pentru hrană, însă acum nici magazinele nu prea ne mai fac donaţii, cu criza asta”, a mai declarat Moroşteş.
Adopţiile rare contribuie, la rândul lor, la încetinirea soluţionării problemei câinilor comunitari. Sunt puţine persoane care preferă să adopte câini capturaţi de pe stradă fie din lipsa resurselor financiare fie din cauza altor considerente, cum ar fi dorinţa de a avea un câine de rasă şi nu unul luat de pe stradă. O schimbare de atitudine în rândul arădenilor în ceea ce priveşte adopţiile ar ajuta, cu siguranţă, şi la reducerea cheltuielilor de întreţinere pe care o au instituţiile şi asociaţiile de acest profil, cu câinii comunitari ţinuţi pentru un timp mai îndelungat la adăpost datorită faptului că nu sunt adoptaţi. Adoptând un câine comunitar, banii care s-ar fi cheltuit cu întreţinerea lui, ar putea fi folosiţi pentru capturarea altor câini fără stăpân, cetăţenii contribuind astfel la reducerea numărului lor. De aceea, cei care doresc să adopte un câine comunitar “sunt rugaţi să ne contacteze fie personal la sediul de pe Calea Bodrogului f.n., fie telefonic la una dintre numerele de telefon 0257-214.211 sau 0753-228.152, program de lucru cu publicul fiind zilnic între orele 8-14, mai puţin sâmbăta sau duminica”, a conchis Moroşteş.

4 comentarii

Decat sa fie eutanasiati,mai bine lasati in strada,ca macar de acolo sunt luati de catre cineva.

dupa ce au stat in frig toata iarna si au depasit frigul si foamea acum primavara ati adunat cainii de pe strada si i/ati eutanasiat, mai bine i/ati fi lasat acolo, sunt oameni saraci care le dau mancare si apa, iarna nu faceti nicio actiune? postati poze zilnic cu cei care ii luati de pe strada multi isi pierd caini in perioada de imperechere, pur si simplu scapa si ar vrea sa i recupereze, voi dupa cateva zile ii omorati, dupa cate stiu in europa nu exista o lege care sa permita adaposturilor sa ii eutanasieze doar pentru ca nu sunt adptati, nu va mai numiti adapost ci abator.

terezia ildiko fogarasi 26 septembrie 2010 la 8:04 pm

de ce asa multi omoriti, citi ati sterilizat
sau sunteti pentru omorirea cateilor fara stapin?
dupa informatiile mele sterilizarea e mai ieftina decit omorirea, bineinteles pentru oameni cu suflet
sper ca nu sunteti abatorul ciinilor fara stapin si pentru asta incasati bani comunitari.

criminali imputiti ordinari si primitivi