acum 14 ani

Femeie sfasiata de aceiasi caini (cu stapan!) care au omorat un batran

Unul dintre cainii criminali de la Rotunda-Liteni

Caz revoltător în Rotunda-Liteni, unde câinii unui proprietar de iaz par se să fi transformat în adevăraţi ucigaşi. Anul trecut au atacat şi i-au provocat leziuni grave unei femei, la începutul lui 2010 au omorât un bătrân în vârstă de 71 de ani, şi, lăsaţi în mod inexplicabil liberi, în acelaşi loc, au băgat, ieri, în spital o femeie în vârstă de 33 de ani.

Pare a fi o poveste de necrezut, însă, din păcate, aceasta este pura realitate. Ieri, în jurul orei 16.00, Mioara Maria Neamţu, în vârstă de 33 de ani, localnică din Rotunda, se îndrepta spre locuinţa unei rude, prin zona iazului din localitate. A fost atacată de câţiva câini lăsaţi dezlegaţi pe terenul iazului, patrupedele, două sau trei la număr, punând-o la pământ. Conform rudelor acesteia, a fost salvată de un vecin care i-a auzit ţipetele şi a venit imediat cu căruţa spre câini, alungându-i.
Femeia a fost preluată de o ambulanţă şi adusă la „Urgenţele” Spitalul Judeţean Suceava, în stare destul de gravă, cu muşcături adânci pe mâna dreaptă şi pe picioare.
Poliţiştii ajunşi la locul unde a fost atacată femeia aveau să afle că este vorba de câinii administratorului iazului, Onorel Apetrechioaie, acelaşi individ care are dosar penal după ce, pe 2 ianuarie a.c., patrupedele sale au omorât un om.

Câinii administratorului iazului din Rotunda, adevăraţi killeri
În acea zi, Gheorghe Roman, un bătrân în vârstă de 71 de ani, şi el localnic din Rotunda, a fost atacat de câinii (corcituri de pitbull) administratorului, lăsaţi liberi, deşi se ştia că sunt agresivi. Încolţit de animale, bătrânul a fost sfârtecat, fiind găsit abia a doua zi, într-o baltă de sânge, dezbrăcat, mâncat de mâini şi de picioare. O moarte care a îngrozit întreaga comunitate şi nu numai, revoltător fiind că totul s-a întâmplat deşi o altă femeie din sat, la finele lui 2009, fusese atacată de aceeaşi haită de câini şi suferise leziuni care au necesitat 50 de zile de îngrijiri medicale.
După primul caz, paznicul iazului s-a ales cu dosar penal, în timp ce după tragedia din ianuarie cercetările s-au îndreptat chiar spre administratorul Onorel Apetrechioaie.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au început urmărirea penală împotriva acestuia, pentru neluarea măsurilor de prevenire a atacului câinilor săi. Această infracţiune este pedepsită de către Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2002, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, cu închisoarea de la doi la şapte ani, dacă se produce decesul victimei.

Inconştienţa unui om şi nepăsarea autorităţilor
Şi mai halucinant este însă ce urmează. Imediat după moartea bătrânului, patru dintre patrupedele administratorului, femele corcituri din rasa pitbull, au fost ridicate de reprezentanţii asociaţiei „Pro Anima” şi duse la un cabinet veterinar, unde au fost sterilizate şi microcipate, după care au fost aduse din nou în locul unde omorâseră un om.
„Câinii au fost reîncredinţaţi proprietarului, nu se putea face altceva în condiţiile în care nu există încă o condamnare după tragedia din ianuarie. Chiar noi i-am dat acestuia lanţuri şi curele şi l-am avertizat să ţină femelele doar în perimetru îngrădit, sub nici o formă să nu mai intre în contact cu oamenii care trec prin zonă”, a declarat Doiniţa Cocriş, preşedinta Pro Anima, care nu îşi reproşează nimic în acest caz, fiind de părere că întreaga responsabilitate îi aparţine proprietarului.
Chiar dacă până aseară nu se ştia cu certitudine care dintre câini a atacat-o pe femeia de 33 de ani, pe proprietatea lui Apetrechioaie fiind crescute mai multe patrupede, cert este că un inconştient pune în pericol o întreagă comunitate, iar până acum totul s-a întâmplat şi cu largul concurs al autorităţilor, mult prea pasibile după primul atac şi apoi după tragedia din 2 ianuarie.