acum 14 ani

Solutii pentru cainii vagabonzi de pe strazile Timisoarei

Cainii fara stapan intra din nou in vizorul autoritatilor locale. Asta pentru ca pe strazile orasului au inceput sa apara din ce in ce mai multi. Autoritatile locale spun ca acestia se inmultesc foarte repede, dar vin si din satele din apropierea orasului.

Primaria Timisoara impreuna cu Directia Sanitar Veterinara, ONG-uri, Asociatia Chinologica, Facultatea de Medicina Veterinara si cateva asociatii au pus la cale un proiect de management a populatiei canine, pentru a gestiona cat mai bine situatia cainilor fara stapan.

„Vorbim aici de cainii care nu sunt de rasa, ce nu se afla in baza de date a Asociatiilor chinologice, vom face identificare punctuala, sterilizarea lor, apoi inscrierea in baza de date cu ajutorul microciparii”, a spus Pompiliu Smultea, directorul Directiei Sanitar Veterinare Timis. Toate institutiile care au demarat acest proiect, care va dura mai multi ani, trebuie sa se implice in functie de domeniul lor. ONG-urile trebuie sa gaseasca solutii pentru adoptarea lor, medicii veterinari sa ii sterilizeze, iar autoritatile locale spera ca in viitor sa poata construi o piata unde sa se vanda animalele de companie.

„Acum problema principala este ca nu sunt bani pentru gestionarea lor. Firma care se ocupa de strangerea cainilor de pe strazi a dat anul trecut spre adoptie 450 de caini, un numar foarte mare, din cei 2.700 cati strange anual de pe strazi. Sunt costuri foarte mari pentru intretinerea lor”, ne-a spus Vasile Ciupa, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

12 comentarii

i want to help.
intrebare: eu stiam ca deja exista o piata, de duminica, prin Balcescu, unde se vand/doneaza la iubitorii de animale. Nu e asa?

In sfarsit un oras cu oameni normali la cap care mai intai cauta solutii nu ca domnii de la capitala care apeleaza direct la varianta cea mai comodo. Eutanasierea nu este o solutie pe termen mediu si lung ci doar o rarire de moment. In scurt timp se vor umple iar cartierele de catei. E clar ca trebuie o actiune masiva de identificare si sterilizare pentru a opri inmultirea necontrolata. Degeaba omori 1000 de caini atita timp cat celelalte mii pentru care nu se face nimic continua sa faca pui, sa nu mai punem la socoteala actul de cruzime in sine.

proud to live in tm

Timisoara este un oras frumos si am nevoie sa tineti sau tinem curat .

Bravoo!!!! As vrea sa stiu cum as putea sprijini si eu actiunea asta? Unde gasesc mai multe info??

exact, how can we help?

intrebare: eu stiam ca deja exista o piata, de duminica, prin Balcescu, unde se vand/doneaza la iubitorii de animale. Nu e asa?

Castrare…

Incredibil!Se poate si asa!
FELICITARI!!!
Iar solutia in rezolvarea acestei probleme,dupa sterilizare,microcipare,este REANTOARCEREA IN TERITORIU,NU CAZAREA IN ADAPOSTURI!!!

@Rojika Marius 2 iunie 2010 la 6:44 pm

Si in Ploiesti situatia e aceeasi,se tergiverseaza implementarea unui proiect concret,doar aburelui si prosteli.
BINEANTELES CA SOLUTIA PT.REZOLVAREA PROBLEMEI CAINILOR COMUNITARI ESTE STERILIZAREA IN MASA A ANIMALELOR(CAINI SI PISICI) CU SI FARA STAPAN,RECENSAMANTUL ACESTORA,O BAZA DE DATE,URMATA DE REANTOARCEREA IN TERITORIU A CAINILOR(ANIMALELOR)FARA STAPAN!!!
Si asta nu asa,o luna sterilizamn,urmatoarele 11 nu,ca nu sunt bani(?),ploiestiule!
SE AUDE SI PE LA PLOIESTI? VLAD,ANDREI,PE RECEPTIE???

eu nu cred ca in tm o sa eutanasieze caini din caquza ca timisoreni as niste oameni cum rar mai vezi sigurat o sa faca proteste .

TREBUIE, OBLIGATORIU
steriliarea de buna voie, obligatoriu cum se poate a cainilor din gospodarii
, GINDITIVA CA IN FIECARE AN APAR SUTE DE CATEI PE STRAZI , LUMEA II LASA SA FETE SI DUPA AIA ARUNCA CATEII IN STRADA
O CATEA FATA DE DOUA ORI PE AN , MEDIA E DE 4-5 CATEI LA O FATARE , DECI IN JUR DE 10 CATEI DE LA O SINGURA CATEA
EU IAU AMENDA DACA IMI PLIM CAINELE PE STRADA FARA LESA DAR CEI CE ARUNCA CATEIIN STRADA NU PATESC NIMIC
CHIAR NU SE MAI GASESTE O HOTARIRE DE CONSILIU CARE SA OBLIGE STERILIZAREA IN GOSPODARII !!!!!!!