acum 13 ani

Dezbatere publică la Oradea pe tema sterilizării câinilor

Dezbatere publică pe tema sterilizării câinilor

Pentru a evita înmulţirea necontrolată a câinilor pe raza municipiului Oradea, municipalitatea propune un proiect care prevede sterilizarea căinilor din oraş. Conform propunerii municipalităţii, ar urma să fie sterilizaţi toţi câinii mai mari de 6 luni, excepţie făcând acele animale care sunt bolnave sau bătrâne, câinii cu pedigree destinaţi înmulţirii controlate şi acei câini ai căror proprietari nu doresc sterilizarea. Pentru această categorie, proprietarii ar urma să plătească anual 100 lei/căţel nesterilizat, bani destinaţi întreţinerii în adăpost a unui câine şi sterilizării.

În elaborarea acestui proiect Primăria municipiului Oradea s-a consultat cu medicii veterinari din Oradea, fundaţia S.O.S Dogs, asociaţiile de proprietari, Asociaţia Chinologică şi Direcţia Sanitar Veterinară.

Toţi cei interesaţi de acest proiect sunt invitaţi să participe la o dezbatere publică care va avea loc pe data de 11 iulie 2011 de la ora 17.00, în sala mare a primăriei. După ce va fi supus dezbaterii publice proiectul va intra în şedinţă de consiliu pentru aprobare, urmând să intre în vigoare la un an de la aprobare.

6 comentarii

Precizari sunt necesare , la ce varsta se considera un caine batran , sau cum catalogheaza pe cei ptr. inmultire,cine isi tine caini pe proprietati private de ce sa fie obligati sa plateasca ? parca scopul era sa nu se-nmulteasca deci daca platesti nu ti-l castreaza si poti sa-i dai drumul in strada la produs? dar de termenul mutilare au auzit initiatorii acestei anomalii ?… s-ar scoate bani si din rahat daca s-ar putea

bati campii cu mutilarea ;fii serios.

Ma tem doar ca prin acest proiect sa nu fie abandonati mai multi catei ai oamenilor care detin maidanezi in curte si carora nu le pasa cu adevarat de catei…

Un caine se considera batran, senior de la varsta de aproximativ 7 ani, dar cred ca acest lucru ar trebui decis de veterinar, acest lucru depinzand si de rasa, durata de viata medie a rasei respective…Se recoanda inmultirea pana la o anumita varsta, daca se trece d aceasta varsta, catelul nu mai trebuie lasat sa se inmulteasca, deci nu vad de ce ar trebui sterilizat.

Cainii apti pentru inmultire ar trebui decisi tot de catre veterinari.

Aceasta lege va afecta in mare parte stapanii de buna incredere, ma intreb cine va verifica daca cateii sunt sterilizati?

In Oradea este deja un stres sa-ti plimbi animalutul, recunosc ca multi nici nu o fac cum se cuvine, oferind respect celor din jur, totusi de acum va veni domnul politist comunitar sa ceara: carnetul de sanatate, sa verifice lesa, botnita, sa verifice daca avem punguta si celor necesare curateniei dupa catel si se va uita si daca mi-e sterilizat catelul?

Cosmin, ma gandesc ca ai catel de rasa, dar in general problema o reprezinta cei care-si lasa cateii maidanezi sa se inmulteasca , iar apoi arunca bietii catelasi sau ii omoara. In cazul cateilor de rasa este mai usor sa gasesti un doritor iar cei care detin un asemenea caine il trateaza altfel(in mare masura).

Intr-adevar, legea supusa spre dezabatere este incompleta, dar ar putea iesi o lege buna cu mici modificari.

Iar legea este pentru Oradea, ma gandesc ca multi le vor face schimbari de domiciliu cateilor, iar cateii aflati in tranzit di alte orase, nesterilizati, vor fi amendati?

“De ceva vreme, un tip cu un oenge pe nume „Salvati animalele”, agita subiectul sterilizarii cainilor. In principal al patrupedelor fara stapan, in secundar al tuturor cainilor care nu au „sange albastru”. Adica, individul vrea sa-ti ia cainele de acasa, daca are peste un an si nu este de rasa.

Afacerea sterilizarii cainilor
Spectrul rasei pure, iata, bantuie prin Baia Mare prin intermediul unei organizatii neguvernamentale. L-am vazut pe initiatorul acestui proiect incredibil, la sedinta Consiliului Local de luna trecuta. Atunci proiectul a fost respins datorita vigilentei consilierului liberal, Cristian Niculescu-Tagarlas. Dar omul revine. Este insistent. Explica in stanga si dreapta ce dezastru va fi peste cinci ani. Parca si vedem haite incredibile de caini fiorosi, cum pun stapanire pe orasul care nu s-a ingrijit de sterilizarea cainilor, de orice fel, doar cei cu pedigri si cei ai Politiei nu. Evident, un astfel de demers trebuie sa aiba si o parte economica. Ceva de genul: „Si el ce castiga din asta?”Bani! Multi bani. Cateva zeci de miliarde de lei, daca ar fi sa te iei dupa cifrele avansate de grijuliul oengist. Bani pe care ar trebui sa ii dea administratia, in contul celor care s-ar ocupa de afacere. Nu vorbim de plata cu ora, dar vor fi necesare medicamente, ustensile si alte costuri. Furnizorii de astfel de lucruri vor fi fericiti ca baimarenii au scapat de haitele de caini ce terorizau orasul.

Cu siguranta ca aceasta problema este o problema, dar nu trebuie lasata pe mana unui…Nici nu stiu cum sa il numesc. Recunosc, am un caine. Il cheama Pufi si este un ciobanesc comun. Adica, este o corcitura. Un caine inteligent, curat si cu mult bun simt. Este vaccinat, deparazitat periodic, la indicatia medicului veterinar. Are samponul lui, face baie, umbla in lesa si este supravegheat tot timpul. De ce sa il sterilizez? Voi reveni!”

Da, ne intoarcem, incetul cu incetul in comunism – asigurari stupide si neacopreitoare “obligatorii” (bani dati moca pentru ca nici daca stai incap nu ti se poate intampla ce iti garanteaza ei ca acopera asigurarea); intratul in “batatura privata” sa-ti numere animalele (deocamdata cainii)si sa ti-i caute la “oua” (taxa aceea tare imi “miroase” la fel cu “impozitul pe celibat” de pe vremea aia – pentru cei ce nu stiu: orice tanar, trecut de 25, de ani care nu a “procreat” platea un impozit obligatoriu din salariu!)…
Ce mai urmeaza?

lasa ca o sa-i adopte bolojan pe toti,ca este un om bun