acum 14 ani

Sindromul Wobbler: Instabilitate vertebrală cervicală şi Spondilomielopatie

radiografie cervicala cu malformatie vertebrala la nivelul axisului

Sindromul Wobbler este provocat de o malformaţie a vertebrei ce susţine gâtul. Canalul spinal (mai simplu, şira spinării) este “tunelul” vertebral înăuntrul căruia se află măduva spinării. În cazul câinilor afectaţi de această boală, “tunelul” dintre 2 sau mai multe vertebre este  micsorat pe circumferinta lui datorita hernierii discului vertebral sau malformatii unei vertebre, astfel încât şira spinării suportă presiuni.

Se ştie că rolul măduvei spinărui este de a transmite creierului impulsurile nervoase neces

are tuturor mişcărilor din corpul animal şi uman. Dacă măduva spinării şi implicit coloana vertebrala care o “adăposteşte” sunt “strivite” în vreun fel, sistemul motor nervos, dar chiar şi gândirea, conştientizarea propriu-zisă a tot ce se petrece în afara corpului sunt serios afectate.

Acest aspect face ca măduva spinării să suporte impulsuri nervoase care sunt transmise mai departe creierului, animalul reacţionând contrar aşteptărilor noastre.

Pe măsură ce animalul creşte (se maturizează), acea anomalie vertebrală de care vorbeam stenozeaza si mai mult măduva. Canalul spinal este cel mai grav afectat datorită instabilităţii vertebrale a gâtului.

Reproducerea şi în general împerecherea ca atare au de suferit de pe urma acestei malformaţii,mai ales că aceasta este transmisă genetic şi puilor. Cei mai afectaţi sunt câinii din rasele Great Danes şi Doberman Pinchers.

Care sunt simptomele?

  • Primele simptome apar abia după ce câinele devine adult (vârsta de 4 ani) şi mai des întâlnit la cei din rasa Great Danes decât la Dobermani.
  • La început se manifestă printr-o îngreunare, dificultate în aplecarea gâtului, evoluând până la pierderea coordonării membrelor, cele mai afectate fiind picioarele din spate.

Care sunt riscurile?

  • Această boală trebuie tratată cu foarte mare seriozitate, deoarece în timp poate evolua până la paralizie totală, câinele nu se va mai putea deplasa deloc.
  • Dacă aveţi un câine care aparţine vreuneia din rasele amintite sau observaţi la câinele dvs. vreunul din simptomele precizate, consultul veterinarului este obligatoriu.
  • Orice câine cu alură atletică, de talie mare spre masivă pot fi afectaţi de această boală (Rottweiller, Brac, Labrador, Dog de Bordeaux, etc.)

Ce se poate face pentru început?

  • După vizita la veterinar se vor administra medicamente cu rol anti-inflamator. Deşi acestea nu vor corecta anomalia coloanei vertebrale, sau a vertebrelor afectate, vor reuşi pentru început să reducă durerile ce sunt provocate de această boală.
  • Varianta finală în multe cazuri este operaţia, care se efectuează prin înlăturarea unei porţiuni a vertebrei care apasă măduva, astfel încât măduva să aibă loc suficient în canalul spinal.
  • Recuperarea după intervenţia chirurgicală nu este niciodată totală.
Un comentariu

catelusul meu chuahua a suferit si el de acest sindrom avea 5 luni si cam 1.300 kg la inceput nu mai avea achilibru apoi trepat a renuntat sa mai mearga Am fost cu el la veterinar si in 15 april a fost operat de un medic ff bun la care nu stiu cum sa ii mai multumesc,a urmat 3 luni de chin atat pentru noi cat si pentru el pentru ca era paralizat ,am incercat tot felul de exercitii si cure de recuperare si minunea sa produs in 25 iunie ,,catelusul meu a inceput sa umble.bucuria nastra nu a durat mult si din nou catelul sa imbolnavit de aceasta data cardiac a inceput sa sufle tot mai greu,,medicul nu a mai putut sa mi-l salveze si astfel pe 7 dec a murit saracutul.atab de mult ne-am atast de el si l-am iubit ca pe un membru al familiei .ne lipseste fff mult cred ca cei care au catei inteleg acest lucru