acum 15 ani

Probleme comportamentale comune pisicilor şi câinilor

De ce fac câinii asta?

–     Sar pe oameni. Câinii sar pe oameni din două motive: să îi întâmpine şi să vadă care este poziţia în grup (dacă este un animal ce domină sau un animal ce este dominat).

Câinii sapă gropi ca să scape, ca să găsească un loc răcoros vara, pentru a pune la adăpost un os sau un obiect preţuit de ei, dar şi ca să găsească un obiect.

–     Trag de zgardă. Aceasta este o problemă ce ţine mai degrabă de probleme de dresare şi nu de comportament. Un dresor calificat te poate învăţa să îţi educi câinele: să meargă la pas, să ţină pasul cu tine şi să stea când tu stai.

–  Latră. Această expresie a comportamentului este absolut normală pentru câini, deşi pe oameni îi irită sau îi sperie. Prin lătrat, ei comunică. Lătratul e ca vorbitul pentru noi. Pentru ei, lătratul aduce detensionarea şi îi sperie pe străini.

–  Lătratul când stăpânul lipseşte. Câinele se foloseşte de această ocazie pentru a-şi exprima anxietatea şi supărarea, când stăpânul lor pleacă.

–   Mestecă lucruri de valoare. Ca şi bebeluşii, câinii mestecă jucăriile pentru a calma durerea. La fel ca şi oamenii care îşi rod unghiile, câinii rod lucruri din cauza plictiselii, singurătăţii, anxietăţii sau din cauza stresului.

–  Sapă gropi. Câinii sapă gropi ca să scape, ca să găsească un loc răcoros vara, pentru a pune la adăpost un os sau un obiect preţuit de ei, dar şi ca să găsească un obiect. O altă cauză ce provoacă animalul tău să sape gropi este şi frustrarea.

De ce fac pisicile asta?

–  Miaună. Din diverse motive: fiindcă este pur şi simplu îi place să facă asta, fiindcă are probleme medicale, fiindcă litiera este murdară, nu are mâncare, apă, se simte singură.

–  Clipesc lent. Clipeşte-i înapoi pisicii tale şi îi vei arăta, prin intermediul acestui act, că o iubeşti şi că o respecţi. Dar la fel de bine s-ar putea ca pisica ta să clipească, fiindcă îi e somn.

–  Zgârie suprafaţa din jurul litierei. Încearcă să îţi trimită un mesaj. Ceva e în neregulă cu litiera ei. Poate că nu îi place textura litierei sau nu îi place cum se simte la atingere sau nu îi place mirosul. Mai mult, s-ar putea ca pisicuţa ta să aibă probleme cu tipul litierei sau locul unde este ea.

–  Mestecă sau ling plastic sau pungi de plastic. Cel mai probabil motiv pentru care fac asta este că le place mirosul plasticului, textura lui sau temperatura. Unii experţi sunt de părere că acesta este un comportament compulsiv oral.

–  Gânguresc când văd păsări sau veveriţe. Experţii consideră că acest gest este similar cu muşcarea gâtului prăzii, pentru a o omorî rapid. Pisicile mici nedomesticite au ocazia de a pune în practică această tehnică de muşcare, în timp ce pisicile domesticite îşi arată bucuria în faţa unei noi prăzi sau chiar frustarea că au în câmpul lor vizual o pradă pe care nu o pot vâna.

– Urinează prin casă. Le ajută să îşi marcheze teritoriul şi arată disponibilitatea lor sexuală. Acest tip de urinare poate surveni când se schimbă mediul, când pisica are probleme medicale (cistită) sau când o pisică este frustrată.

Există metode de a educa animalele şi de a corecta acele comportamente distructive acasă. Un dresor specializat vă poate ajuta să trăiţi fericit cu animalele dumneavoastră, în pace şi linişte.