acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Am adoptat un catelus care are 3 luni. Acesta ne musca de maini si picioare. Ce sa facem ?

Este un catelus f. dragut, este jucaus, insa de cele mai multe ori devine suparator faptul ca ne musca. Avem si o pisica pe care la fel o musca.. astazi l-a zgariat destul de serios aproape de ochi. Va rog sa-mi dati un sfat, cum sa ne purtam cu el.Il iubim f. mult . Multumesc !!

5 raspunsuri

orice catelus are tendinta sa muste in joaca atunci cand este mic, mai ales un catelus caruia ii cresc dintii sau care ii schimba. sfatul meu ar fi sa mergeti la un pet shop si sa ii luati oase speciale de ros, jucarii din cauciuc etc. iar atunci cand observati ca musca sa il atentionati ferm ca nu are voie, dar fara a folosi un ton rastit. el trebuie sa simta ca nu are voie in nici o circumstanta sa muste, de aceea trebuie sa fiti consecventi si pentru fiecare episod sa ii atrageti atentia. in legatura cu pisica, trebuie sa mediati situatia si sa ii faceti sa inteleaga pe amandoi ca sunt de aceeasi baricada si ca nu au voie sa se raneasca, iar atunci cand sunteti multumiti de rezultat sa ii recompensati cu ceva bun de mancare.

Incercati sa-l corectati cand mai musca. Invatati-l sa se joace numai cu jucaria lui. Ii puteti lua ceva de plus mic pe care sa-l roada pentru ca de la varsta asta dentitia se schimba si el simte nevoia sa roada orice..inclusiv picioare si maini :))

Marius Munteanu 31 august 2010 la 9:58 am

Nimic mai eronat decat sa nu lasi cainele sa muste. Asa fac toti cand sunt mici, inclusiv cand se joaca intre ei. Cum o sa invete o regula, daca nu o cunoaste?
Pe scurt, catelul va fi lasat sa se joace, sa apuce mana (exclus alte parti ale corpului), dar trebuie sa inteleaga ca EXISTA REGULI ale jocului.
1. Niciodata sa nu muste prea tare:
Prea tare inseamna sa provoce durere. In secunda in care catelul s-a infierbantat si exagereaza, scoti un tipat ascutit si inchei joaca. O sa vezi cum vine la tine, te linge si isi cere scuze printr-o atitudine supusa. E momentul in care poti relua joaca. Repeti paa cand invata care este limita fortei de strangere acceotata (trebuie sa nu te doara deloc).
Daca e un caine cu muscatura mai puternica si cu ceva tendinte dominante, probabil ca tipatul va constitui pentru el un stimulent, asa ca mai mult il va intarata. In acest caz, va trebui sa schimbi tactica: parasesti camera si il lasi singur 30 de secunde sau un minut. Asta il va pune pe ganduri si data viitoare va apuca mult mai delicat. Este ceea ce se numeste dezvoltarea “inhibitiei muscaturii”. Dupa scurgerea timpului, te intorci in camera: niciodata nu trebuie sa iti versi nervii pe caine. E un scolar care invata! Cainele trebuie sa inteleaga ca nu ai o adversitate impotriva lui, ci impotriva unui comportament al lui. Toti membrii familiei trebuie sa procedeze la fel.
2. Catelul nu are voie sa initieze joaca:
Altfel spus, poate sa te provoace prin gesturi, dar de tine depinde daca accepti joaca sau nu si doar in acest caz poate sa apuce jucaria sau mana. Apucatul de haine este interzis.
3. Invatarea comenzii: “Lasa!”:
E foarte important ca atunci cand catelul incepe sa “molfaie” mana sau hainele etc., sa dea drumul la comanda. Asta se poate invata cu o jucarie (gen funie cu noduri) si cu recompensa. Cainele este stimulat sa apuce funia de un capat, tu de celalalt, va jucati, trageti de ea, apoi ii dai comanda “Lasa!” si ii fluturi un cubulet de carne de pui sau de cascaval pe la nas. Evident ca mirosul de hrana il va face sa-i dea drumul jucariei. Il lauzi si continuati joaca. Catelul nu are voie sa apuce jucaria pana nu i se permite.
4. Catelul NU ARE VOIE sa apuce mana, jucariile sau hainele altor persoane. Asta e o REGULA STRICTA. Care e sensul acestei reguli? Inchipuie-ti ca ai un pui de ciobanesc german de 6-7 luni – varsta la care este inca un pui – si ca mergi cu el pe strada. Sa presupunem ca vede o jucarie in mana unui copil care abia merge pe strada. In primul rand, exista pericolul sa il doboare la pamant. In al doilea rand, chiar daca tu stii ca ai un caine bland, ceea ce va vedea parintele acelui copil, nu va fi un catel care vrea sa se joace, ci un caine care se repede la copil…
Pentru ca un caine sa aiba voie sa apuce o alta persoana de haine sau de brat etc, trebuie instituite reguli mult mai stricte, dar acestea fac parte din antrenamentul avansat de protectie personala (Schutzhund), care se face cu un instructor calificat, in conditii cu totul speciale.

Poate pare amuzant insa la mine a dat rezultat urmatoarea metoda: cand musca, il prindeam de botic si spuneam “au au”…asa ca el asocia disconfortul acela cu sunetul.

Treptat am renuntat sa-l mai prind de botic si de fiecare data cand avea tendinta sa muste iarasi ii repetam sunetele si ii spuneam calm: “Nu e voie” In foarte scurt timp (cateva zile) nu a mai muscat si cand aveam musafiri se uita intrebator la mine de parca intreba: Chestia cu “au au” se aplica si la ei?;)

Si la noi a mers cu “au, au” si intreruperea jocului, plus o mustrare cu blandete, dupa care venea sa te linga si sa se inghesuie la mangaiat. De atunci stie exact cat sa “stranga” ca sa nu te doara. Acum chiar ne jucam de-a “muscatul”. Dar are 8 ani!:))