acum 14 ani

Câinii de atac

”Fereste-te de cainele tacut si de apa linistita” (Proverb Latin)

Feriti-va de caini!

Dupa mii de ani de imblanzire si crestere, cei mai multi caini sunt siguri, chiar protectori cu oamenii, dar natura lor defensiva si agresiva nu a fost total eliminata. Trebuie sa ne amintim ca aceste patrupede sunt descendenti ai lupilor. Ei sunt superpradatori si pot fi provocati sa atace din nenumarate motive. Un copilas poate sa il traga jucaus de coada sau un proprietar crud poate antrena cainele sa lupte. Nepasator in ceea ce priveste motivul, daca un caine se simte amenintat,  infometat sau a fost antrenat pentru a fi agresiv, atunci poate constitui o reala amenintare la adresa oricui. Dinspre partea lor, oamenii ar trebui intotdeauna sa fie constienti de natura canina innascuta a animalului.

Numere record: Multe dintre aceste cazuri nu sunt rezultatul unor serioase si teribile daune. Este o simpla prejudecata despre caini ca ar fi principalul motiv al cazurilor  de turbare. Dar adevarul este ca majoritatea cazurilor sunt rezultatul atacurilor  animalelor salbatice, in special ratoni, sconcsi si lilieci. In unele cazuri, se intampla de la caini, dar majoritatea cainilor din Statele Unite au fost vaccinati. Daca esti atacat de catre un caine strain sau un caine posibil infectat de turbare, trebuie sa te adresezi de urgenta medicului, de obicei in primele 48 de ore, in special copiii. In cazul in care cainele nu a fost provocat, riscul este si mai mare.

Proaste reputatii: Diferiti caini sau rase de caini au reputatii distincte in perioade diferite. In anii ’70,  rasa Doberman Pincher a fost considerata cea mai periculoasa rasa de caini din lume. Dar asta nu s-a datorat niciunui motiv stiintific sau real, ci  filmului ”Prevestirea”(”The Omen”). In ziua de azi, Pit Bull-ul este cel cu o reputatie proasta. Acest renume nu este in totalitate lipsit de o baza, dar trebuie inteles corect. Departamentul pentru Sanatate si Servicii Umane al Statelor Unite ale Americii a facut recent un studiu, cercetand atacurile fatale ale cainilor in Statele Unite. Potrivit raportului, Pit Bull-ii au fost implicati in(aproximativ)o treime din muscaturile de caini raportate ca  accidente pe o perioada de 11 ani, intre 1981-1992. Aceasta statistica este ingrozitoare pentru proprietarii de Pit Bull, dar poate fi falsa pentru cateva motive. In primul rand, cainele Pit Bull nu este o rasa aparte, este mai degraba un termen folosit pentru a descrie cateva rase diferite. In al doilea rand, martorii numesc deseori si in mod stereotip cainii agresivi drept ”Pit Bull-i”, datorita unor mituri durabile. Aceste mituri atribuite Pit Bull-ilor au fost odata atribuite Doberman-ilor. De fapt, sunt atribuite in general oricarui caine cu o proasta reputatie.

Un zvon stupid: Unii spun ca Pit Bull-ii sufera adesea de o excrescenta cerebrala care cauzeaza dementa si agresivitate; adevarul este ca orice caine cu excrescenta cerebrala(tumora) nu ar  innebuni, ci ar muri. In anii ’70 , acelasi lucru a fost spus si despre Doberman-ii Pincher, atata timp cat la acea vreme erau considerati cei mai periculosi caini. Acum ca Pit Bull-ii sunt considerati inerent violenti, se spune acest lucru despre ei. Adevarul este insa  ca nu exista nicio baza pentru acest zvon rautacios.

Pedeapsa cu moartea: In ciuda miturilor, atacurile cainilor sunt reale. Datorita cresterii frecventei s-a intamplat ca o anumita legislatie sa fie adoptata  in Statele Unite si peste tot in lume. ”Legea cainilor periculosi” din 1991 a pus restrictii asupra raselor Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro si Pit Bull Terrier in Londra. A fost adoptata dupa cateva atacuri de caini foarte mediatizate. Legea considera ilegal sa detii oricare dinttre acesti caini, in afara unei exceptii a Curtii. In public, acesti caini trebuie tinuti in lesa si trebuie sa poarte botnita. Un Pit Bull Terrier pe nume Dempsey era plimbat intr-o zi de catre stapanul sau in Londra, cand cainele a inceput sa-si muste botnita. Stapanul i-a inlaturat rapid botnita, dar cainele a fost vazut de catre un ofiter de politie, a fost arestat si inchis. Dupa un proces, Dempsey a fost condamnat la moarte. Din fericire, legea a fost abrogata dupa un protest public numeros, dar legislatii similare au fost adoptate si in alte tari. In general vorbind, cainii implicati in (se pare) orice atac neprovocat sunt de obicei neglijati, slab antrenati sau nu au socializat corespunzator.

Sporturi negative: O problema deosebita o reprezinta luptele intre caini. ”Sportul” are o istorie lunga si sangeroasa in Statele Unite si peste tot in lume. Unii caini, cum este Pit Bull-ul, au fost intentionat crescuti pentru luptele cu caini. Oamenii, in special tinerii care vor sa isi dezvolte o reputatie de ”tipi duri”, inca antreneaza cainii intr-o asemenea maniera. Acesti caini sunt cateodata infometati, abuzati si tratati grosolan, iar agresivitatea lor fata de oameni este cu adevarat rezultatul fricii si aproape a unei suspiciuni innascute. In Virginia, este in mod esential ilegal sa fii implicat in orice fel, intr-o lupta de caini. Multe tipuri de Pit Bull-i nu au fost niciodata in stare sa-si demonteze reputatia, desi aceia care sunt bine antrenati si socializeaza corect sunt de obicei caini prietenosi si chiar blanzi si afectuosi.

Vorbeste catelule, vorbeste!: Cand un caine se pregateste sa atace, dau drumul unor semne, desi nu este posibil intotdeauna pentru oameni sa le interpreteze clar. Un caine care da din coada inseamna un semn de entuziasm, insa nu intotdeauna. Poate fi la fel de bine un semn care tradeaza pregatirea animalului pentru a-si apara teritoriul. In general, cainii ataca atunci  cand se simt amenintati, deci este bine sa se evite un comportament care poate sa se iveasca intr-o asemenea situatie. A le retrage mancarea, a surprinde un caine care doarme, invadandu-le teritoriul sau apropiindu-te de un caine strain, toate sunt idei proaste.

In comunicarea cu un caine, contactul vizual este de obicei un semn de agresivitate, in special la acelasi nivel, ca  si in cazul copiilor. Cainii  au fost domesticiti de secole si mai ales se simt confortabil cu oamenii, dar instinctele lor naturale nu sunt inabusite in totalitate, astfel ca oamenii ar trebui sa se apropie de caini cu, macar, putina atentie.