acum 14 ani

Cainii-eroi

„Numai cine a avut un câine poate înţelege pe deplin iubirea.” (Gene Hill)

Statuia lui Balto din Central Park ii omagiaza pe toti cainii implicati in evenimentul din 1925 din Alaska

Cainii-eroi

Când o epidemie de difteria a izbucnit în oraşul Nome din Alaska în 1925, serul salvator se afla la aproximativ 1000 km depărtare, o călătorie periculoasă pentru oricine pe timp de iarnă. Tot oraşul era la un pas de dezastru. Dar Leonard Seppala a adunat o echipă de 20 de câini pentru a trage sania şi s-a îndreptat spre oraşul unde se afla serul, riscând foarte mult. După ce a parcurs jumătate din distanţă, în condiţii de viscol mare, misiunea a fost preluată de o altă echipă care a dus la bun sfârşit sarcina şi a salvat oraşul.

Liderul echipei câinilor a fost Balto, un malamut de Alaska. După îndeplinirea misiunii, Leonard Seppala a luat o echipă de 40 de câini într-un tur publicitar prin Statele Unite. Câinii au participat la câteva curse de câini şi, spre uimirea multor oameni care credeau că husky sunt nişte câini foarte lenţi, s-au descurcat destul de bine. Balto a devenit unul din cei mai cunoscuţi câini din lume şi, de unul singur, a determinat o creştere însemnată a popularităţii câinilor din rasa lui. Astăzi, statuia lui Balto din Central Park comemorează toţi câinii implicaţi in eveniment.

Acesta este unul din numeroasele acte de eroism pe care câinii le-au arătat de-a lungul timpului. Se spune că ei sunt primele animale pe care oamenii le-au domesticit. Mulţi stăpâni au confirmat loialitatea, afecţiunea şi credinţa câinilor. Cu toate acestea, câţiva câini s-au făcut cunoscuţi de-a lungul timpului prin propriile sacrificii şi prin vitejie. Numele lor sugerează credinţă şi curaj.

Ultimele zile ale oraşului Pompei

Unul din cele mai vechi modele este câinele Delta care a fost găsit alături de rămăşiţele unui băiat în ruinele oraşului Pompei. Rămăşiţele arată clar că Delta încerca să îşi apere stăpânul, un băiat pe nume Severinus, de dezastrul produs de vulcan. Zgarda pe care Delta o purta dezvăluie faptul că aceasta nu era singura dată când încercase să îl salveze pe Severinus. Delta a salvat viaţa lui Severinus de trei ori. O dată acesta l-a scos pe băiat din ocean salvându-l de la înec. Altă dată s-a luptat şi a învins patru hoţi care îl atacaseră pe Severinus. Şi, în final, Delta l-a apărat pe băiat de un lup furios pe care îl întâlniseră în tufişul sacru din Diana. Totuşi, ultimul său act de eroism de la Pompei nu a avut aceeaşi finalitate. Eroismul cainelui a fost imortalizat de lava intre ruinele oraşului Pompei.

Fiecare rasă de câini este asociată cu o anumită situaţie: Dalmaţienii sunt asociaţi cu pompierii, în special în Statele Unite, ciobănestii-germani au legături vechi cu forţele de ordine iar St. Bernard, cu butoiasul de whiskey legat de gât, este cunoscut pentru salvarea mai multor vieţi: bărbaţi, femei şi copii pierduţi în muntii înzăpeziţi.

Salvatorii

Călugării din trecătoarea Marele St. Bernard de lângă graniţa dintre Elveţia şi Italia au crescut St. Bernard în număr mare. Ei au sperat să creeze o rasă capabilă să localizeze şi să salveze turiştii pierduţi pe cărările periculoase ale munţilor. Şi au făcut treabă bună. St. Bernard sunt capabili să adulmece oamenii de la o distanţă de peste 3 km şi pot să localizeze un cadavru sub 10 m de zăpadă. Cel mai frumos specimen a fost Barry, despre care se spune că a salvat peste 40 de vieţi. Renumit pentru vitejia şi compasiunea sa, statuia lui Barry încă se află în Cimitiere des Chiens (Cimitirul Câinilor din Paris) , iar trupul său este păstrat la Muzeul Naţional de Istorie din Berna, Elveţia.

Câinii războinici

În Statele Unite câinii sunt trataţi în mod egal, în special în armată. Un pitbull pe nume Stubby a primit gradul de sergent pentru actele sale eroice din timpul Primului Război Mondial. Sergentul Stubby a luptat în 17 bătălii în timpul războiului şi a devenit câinele cu cele mai multe medalii din istoria Statelor Unite. Un alt câine, o corcitură cu numele Chips, este, poate, mai cunoscut. El a ajutat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a primit Steaua de Argint şi Purple Heart, după ce a luat parte la 8 campanii.

Creaturi mitice

Firea credincioasă a unui câine este atât de cunoscută încât a condus la un fel de interpretare mitică în numeroase culturi. Câinele Shiro este considerat a fi un Leander modern, iar japonezii cred că el reprezintă întruchiparea iubirii necondiţionate şi nemuritoare. Shiro s-a îndăgostit de Marilyn care trăia pe o altă insulă japoneză. Pentru a-şi vedea iubita, Shiro, precum legendarul Leander, înota de-a lungul canalelor în fiecare noapte, un fapt la care mulţi au fost martori. Câinele a devenit cunoscut în toată Okinawa.

Dar eroismul şi devotamentul nu aparţin trecutului, ci continuă şi astăzi cu aceeaşi intensitate. În 2001, Ruth Gay a fost salvat de câinele ei Blue care a luptat şi a învins un aligator (posibil să fi avut peste 3 m lungime) care a ajuns în spatele casei ei din Florida. În 1998 o femeie a fost scoasă de rotweillerul ei, Eve, dintr-o maşină care luase foc în urma unui accident. Şi alt câine, Shelby, a salvat o familie întreagă dintr-o încăpere plina de monoxid de carbon.