acum 14 ani

Grija pentru sanatatea cainelui

Ttrebuie sa va manifestati grija pentru sanatatea patrupedului dumneavoastra din ziua in care va intra in casa.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, este sa inregistrati cainele la o clinica veterinara din apropiere. Interesati-va de un medic veterinar bun, pentru care sa aveti recomadari. Doctorul trebuie neaparat sa vada si sa consulte cainele. Discutati cu el, atit despre vaccinurile pe care trebuie sa le faceti cit si alte aspecte generale cu privire la sanatatea cainelui.

Incercati sa va cunoasteti patrupedul, fiti atenti la comportamentul pe care il are atunci cand este sanatos. Discutati cu doctorul veterinar despre ce ar trebui sa faceti daca animalutul refuza sa manance, daca are diaree, vomita sau arata molesit fara motiv.

Trebuie sa recurgeti la sterilizarea cainelui daca nu doriti ca acesta sa se inmulteasca. Sterilizarea nu doar va va tine departe de problemele nedorite, dar se va manifesta in mod pozitiv si asupra starii de sanatate a cainelui. Doctorul veterinar va indica perioada cand este cel mai bine sa faceti aceasta procedura.

De asemenea este important sa feriti cainele de viermi intestinali. Exista multe medicamente eficiente si sigure, iar doctorul va poate indica tratamentul cel mai bun. Patrupedul dumneavoastra trebuie sa treaca printr-un asemenea tratament preventiv, odata la 6 luni.

Verificati sistematic blana cainelui. Daca observati ca are purici, adresati-va doctorului veterinar, pentru a va prescrie un tratament specific. Daca procurati singur sampon sau spray pentru purici, uitati-va pe prospect daca produsul poate fi intrebuintat si pentru caini si pentru de la ce varsta . Trebuie neaparat sa spalati presul si cosul in care doarme cainele, de asemenea trebuie sa periati covoarele si sa dezinfectati mobila si canapelele.

Intotdeauna trebuie sa pieptanati blana catelului. Grija pentru blana, va ajuta nu doar la cresterea frumoasa a blanii, ci va permite sa observati schimbarile ei si ale pielii, daca are inflamatii, rani sau paraziti. Daca observati ceva neobisnuit, consultati-va medicul veterinar.

Controlati ochii si urechile patrupedului dumneavoastra, daca au suferit schimbari. Daca ochii cainelui lacrimeaza, trebuie sa-i stergeti cu grija, cu o bucata de vata umeda. Folositi o alta bucata, pentru fiecare ochi. Daca ochii sunt rosii, si lacrimeaza intens, mergeti la doctorul veterinar. Urechile, trebuie sterse cu o bucata de vata uscata. Nu trebuie sa le curatati prea profund, si nici sa folositi pentru asta obiecte dure. Urechile cainilor sunt foarte sensibile, le puteti provoca rani cu usurinta. Cainii cu urechile mari, sufera mai des de boli ale urechilor, de aceea trebuie sa aveti mai mare grija la aceste rase. O cantitate mare de ceara sau leziuni in urechi, sunt dovada ca patrupedul are  o infectie sau capusi. In acest caz trebuie sa luati legatura cu doctorul veterinar.

Nu trebuie sa neglijati nici cavitatea bucala a cainelui. Dintii trebuie sa fie curati, fara depuneri, iar gingiile de un roz sanatos. La cainii batrani, la baza dintilor veti observa depuneri dure. Asta duce si la un miros neplacut, imbolnavirea gingiilor, infectii, si in final la pierderea dintilor. Doctorul veterinar poate sa-i curete dintii, sa inlature depunerile, sa-i slefuiasca, pentru a incetini procesul ulterior de depunere a tartrului, si poate inlatura dintii care se clatina. De obicei asemenea interventii se face sub anestezie totala. Si curatarea zilnica a dintilor cainelui poate preveni depunerea tartrului. Puteti curata dintii cainelui cu o perie speciala pentru caini sau cu o periuta de dinti pentru copii, si cu o pasta speciala pentru caini. Nu folositi pasta de dinti pentu oameni, asta poate sa-l deranjeze la stomac, in plus cainii nu agreeaza gustul acestei paste. Daca veti curata dintii cainelui zilnic, in scurt timp el se va obisnui cu acest lucru. Dupa curatarea dintilor, puteti sa-i dati cainelui ceva bun sa manance, cum ar fi biscuiti care ajuta la prevenirea formarii tartrului, la intarirea dintilor si chiar la igiena cavitatii bucale.

Si in sfarsit verificati starea unghiilor patrupedului dumneavoastra. Cainii care se plimba pe suprafete dure au nevoie de mai putina grija a unghiilor, pentru ca ele se tocesc singure. Daca insa cainele se plimba mai mult pe iarba, unghiile pot creste prea mult, de aceea ele trebuiesc scurtate sistematic. Uitati-va daca catelul are unghii incarnate. Aceste unghii pot provoca dureri cainelui, ele pot intepa pernutele labelor si pot duce chiar la schiopatare. Taierea unghiilor se poate face si acasa. Daca nu reusiti sa faceti asta, mergeti la doctorul veterinar sau la un cabinet specializat. Aveti grija mereu de sanatatea patrupedului dumneavoastra, este mult mai usor sa previi decat sa tratezi.

Un comentariu

am un catelusa de 9 luni,am observat de 2 zile pe cearsaf mici si multe care seamana a viermisor,bineinteles cred sunt morti si am observat si pe funduletul catelei,ce trebuie sa fac,este pericol si ptr noi?
astept sfatul dumneavoastra,va multumesc ptr intelegere