acum 13 ani

Setter Englez

Belton este termenul special folosit pentru a descrie distributia petelor de culoare tipica pentru Setterul Englez

Belton este termenul special folosit pentru a descrie distributia petelor de culoare tipica pentru Setterul Englez

Setter-ul englez este originar din Anglia, iar aspectul sau actual se datoreaza  lui Edward Laverack (1800-1877)  si lui Purcell LLewellin (1840-1925) care prin incrucisari diverse cu rasa spaniel au dezvoltat  aceasta rasa .

Aspect

Cainii din rasa Setter  sunt de talie mare  (greutate 25-30 kg, inaltime 60-65 cm), cu un cap ascutit si lung, ochi mari si de culoare maro. Urechile sunt prinse sub nivelul ochilor, drepte si atarnand pe langa cap. Blana are par lung, drept sau ondulat, in culori combinate de nuante alb cu albastru-negru, alb cu portocaliu, alb cu rosu inchis, in general pestrit.

Temperament

Setterul englez este un caine prietenos, nobil, sociabil. Se intelege bine cu copiii sau cu alte animale, insa pot fi teritoriali cu familia. Accepta foarte usor strainii si de aceea nu este indicat  pentru paza. Fiind nu doar un caine de companie, ci si unul de vanatoare  si pentru sporturi de camp, are o mare mobilitate , viteza si rezistenta la efort si caldura, dar nu se adapteaza usor la viata in oras, fiind mai indicat pentru viata la tara.

Sanatate

Speranta de viata a unui setter englez este de  10-13 ani. In general , aceasta rasa este rezistenta la boli, dar poate suferi de  obezitate, displazie congenitala a soldului , gestatie falsa, orbire nocturna.

Intretinere si utilitate

Cainii din aceasta rasa necesita multa miscare, exercitiu fizic si plimbari lungi, de aceea, mediul ideal pentru ei este la tara, unde ar dispune de spatiu larg pentru a alerga. In cazul in care este tinut in apartament, este nevoie de plimbari regulate pentru ca altfel se plictiseste si poate sa produca daune prin casa. Este indicat dresajul consecvent. In ceea ce priveste blana, aceasta  trebuie  periata regulat, iar urechile trebuie curatate pentru a evita infectiile.

Setter-ul englez  este un excelent caine pontator si un splendid caine de companie.

Poze cu caini rasa Setter Englez