acum 15 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , ,

Cum sa-ti inveti cainele sa latre si sa se opreasca din latrat

Sa latre…

Incepe mai intai prin a-l invata CAND sa latre… iar pentru aceasta, poti apela la metoda repetitiei si a recompensei.  Alege un cuvant anume pe care sa-l folosesti in timpul dresajului si care sa sugereze cainelui cand are voie sa latre. Un asemenea cuvant poate fi chiar acesta – ‘latra’, sau ‘vorbeste’, ‘spune’.  Ideea e ca animalul sa asocieze comanda verbala cu latratul, iar pentru aceasta e indicat sa folosesti o recompensa atunci cand rostesti cuvantul ales.

Cea mai mare greseala in dresaj e sa-ti pierzi calmul

Pana la urma, cainele va invata ‘smecheria’ si va latra ca sa-si primeasca recompensa. In acest punct, trebuie sa intaresti comportamentul (latratul) cu o incurajare adresata cainelui : ‘bravo’, ‘ce baiat destept’ etc. A, si nu uita sa ii si dai gustoasa recompensa, altfel sunt putine sanse sa repete gestul…

Nu pierzi mai mult de 5 minute cu acest exercitiu, iar la sfarsit te poti mandri ca animalutul tau stie cand e invitat sa vorbeasca si cand sa taca. In cele din urma, nu va mai fi nevoie sa folosesti mancare drept recompensa, pe care o poti inlocui cu mangaieri, laude si giugiuleli.

De fapt, atunci cand nu mai folosesti tot timpul mancarea ca recompensa, iti dresezi cainele mult mai eficient si mai rapid. E ceea ce se numeste ‘tactica intaririi’, al carei succes consta in aceea ca animalul va continua sa se comporte in maniera dorita, tocmai pentru ca asteapta o recompensa culinara de fiecare data.

Spre exemplu, aparatele electronice de jocuri din casinouri ( sloturile) sunt o ilustrare perfecta a felului in care metoda amintita functioneaza, si inca la oameni ! Mai precis, faptul ca nu castiga de fiecare data impulsioneaza individul sa continue jocul – ii pastreaza treaz interesul.

Un alt exemplu e atunci cand, la masa fiind, ii dai o bucatica si catelului. Chiar daca a doua sau a treia oara cand ‘se roaga’ de tine, nu mai primeste nimic,  cainele va continua sa cerseasca la masa, tocmai pentru ca stie ca metoda a fost eficienta in trecut.

 

…si sa se opreasca din latrat

In acelasi fel in care l-ai facut sa latre – adica alegi un cuvant (‘sst’, ‘shhhhh’, ‘gata’ etc) pe care il vei folosi de-acum inainte mereu, atunci cand vrei sa se opreasca din latrat. E foarte important sa folosesti de fiecare data acelasi cuvant pentru a-i indica un anume comportament.

Incepe prin a comanda cainelui sa latre, rostind cuvantul ales de tine pentru aceasta. Arata-i apoi recompensa si spune cuvantul ales pentru a se opri din latrat (‘sst’, ‘shhh’, ‘gata’ etc). Asteapta calm (e foarte important sa-ti pastrezi calmul, altfel totul e in zadar) sa inceteze din latrat, iar apoi da-i recompensa (mancare, la inceput) in timp ce il lauzi.

Nu dureaza mai mult de 5 minute pe zi ca sa practici acest exercitiu. Treptat, pe masura ce observi progrese, inlocuieste recompensele culinare cu mangaieri si vorbe dulci, apoi aplica tactica intaririi descrisa mai sus.

O scurta recapitulare :

– alege un singur cuvant pentru fiecare actiune dorita in parte ( latrat, respectiv stop latrat) si foloseste-l mereu pe acelasi ;

-pastreaza-ti intotdeauna calmul ; cainii reactioneaza foarte prost la istericale, si nu vei reusi decat sa-l sperii sau sa-l agiti si mai tare ;

-odata comportamentul invatat (in nici un caz inainte !), mancarea ca recompensa trebuie folosita intermitent, sau eventual poti alterna : azi ceva bun, maine o mangaiere ;

– persevereaza, persevereaza, persevereaza – chiar daca ti se pare ca nu faceti progrese, de fapt informatia se afla deja in mintea lui ; trebuie sa ai rabdare ca animalutul tau sa si puna in practica ;

-daca totusi vezi ca nu sunt schimbari de comportament, iar cainele persista in obiceiurile proaste, nu ezita sa apelezi la un profesionist sau la cineva care are mai multa experienta ; totusi, ai grija ca nu cumva acea persoana sa iti bruscheze in vreun fel animalul.

Ultimul, dar nu cel din urma sfat: bucura-te din plin de aceasta experienta! E cainele tau, il iubesti si esti pentru el centrul universului sau. Ofera-i de fiecare data motive de a se bucura de intalnirea cu tine. Chiar daca la inceput merge mai greu, nu trebuie sa faci din asta o tragedie. Din contra, relaxeaza-te si permite-i prietenului tau necuvantator sa se simta norocos ca te are pe tine ca stapan. Bucurati-va unul de celalalt!

4 raspunsuri

hmm… cainele meu a fost extrem de destept. de puiut latra in continuare. cand ii zic ,,mai incet”, el ori tace, ori latra incet,incet. cand il intreb ,,ce ai de spus in apararea ta?” el inepe sa latre. este foarte simpatic!

Domnitiu Alexandru Daniel 31 iulie 2011 la 9:09 pm

tare mia reusit esti cel mai bun om

http://www.carte-dresaj-canin.ro

Mie tocmai un dresor mi-a recomandat o zgarda antilatrat pentru cainele meu, care urla atat de tare noaptea, incat nu mai dormea un cartier intreg :)). Si in ciuda a tot ce se comenteaza pe internet, de catre toti nestiutorii, zgarda chiar functioneaza si nici nu iti maltareaza cainele :). Eu am folosit Canicalm Premium, am un caine mai mare, dar exista zgarzi pt diferite talii. http://www.zgarda-antilatrat.ro