acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Ce inseamna predresajul si cum il pot aplica?

Ce inseamna predresajul si cum il pot aplica?

Un raspuns

Predresajul se refera la cerintele de baza pe care le ai de la un catel inainte de a incepe elementele de dresaj propriu-zis, specializat sau nu. Ele vor face diferenta intre un caine adorabil si un caine-problema. Nu pot sa iti dau amanunte despre cum se procedeaza; spatiul nu imi permite. Pentru asta exista carti, internet, cd-uri etc.

Urinatul
Pana la 3-6 luni, catelul trebuie sa inceapa sa invete sa faca pipi numai in locuri special destinate acestui scop: pe ziar sau afara. Uneori acest lucru se intampla abia dupa varsta de un an, deci ai nevoie de multa rabdare si de consistenta. De obicei, pana la sase luni, un pui nu e in stare sa isi controleze prea bine vezica urinara, asa ca te poti astepta sa faca pipi la fiecare 2-3 ore. Ca sa previi urinatul pe parchet sau pe covor, trebuie sa inveti catelul sa stea intr-un tarc special amenajat in care sa aiba locul de dormit, apa si locul unde trebuie sa isi faca nevoile. La 2-3-4 ore, in functie de cum evolueaza, trebuie scos afara. Lasat liber prin casa, o sa iti umple casa de pipi la 10-20 de minute…

Socializarea:
Pana la 6 luni, catelul trebuie sa se invete sa se simta confortabil, atat in prezenta ta, a membrilor familiei, a strainilor, adultilor, copiilor, sa poata fi tinut in brate, periat, sa accepte sa i se umble in gura, la zonele sensibile: ochi, urechi, organe genitale. De ce? Multi nu isi pot trata cainii la medic pentru ca acestia nu suporta sa fie atinsi de straini, sau in anumite zone. E de preferat sa ai un caine cu care sa te poti duce la doctor, decat sa ti-l anestezieze de fiecare data cand ii face un control. Este o etapa cruciala, care incepe de la varsta de 12 saptamani. Catelul trebuie sa se obisnuiasca sa fie mangaiat de tot felul de persoane, familiare sau nu, ca sa fie in general prietenos. Multa lume nu e de acord cu acest lucru, eu unul nu sunt de acord cu ideea ca un caine de care ma apropii pe strada si il ating intamplator ar putea sa ma muste din senin. Imi plac cainii prietenosi. Cate persoane trebuie sa cunoasca un pui? Cam 100. (Nu e o treaba prea simpla!) De asemenea, catelul trebuie se obisnuiasca cu situatii noi – strada, zgomotele de masini, zgomotele din casa – chiar daca nu a terminat vaccinarea. Il poti purta in brate. Dupa terminarea schemei de vaccinare, va fi prezentat altor pui si unor caini adulti, ca sa se obisnuiasca cu ei, sa se joace si sa nu fie agresiv.

Invatarea catelului sa stea singur (pana in 6 luni).
Anxietatea de separare este o problema cat se poate de serioasa: un catel care urla si latra ore intregi duce adesea la exasperarea vecinilor. Invata-ti catelul sa fie independent, sa stea singur cat lipsesti de acasa.

Joaca, controlul muscaturii, rosul obiectelor. (pana in 6 luni). Un caine educat trebuie sa stie sa nu muste puternic mana cand se joaca “inhibitia muscaturii”, sa nu apuce de fata, de picioare, de haine, sa nu muste persoane straine, sa nu roada decat jucariile lui si sa le dea drumul la comanda, lase in pace mobila, covoarele si firele electrice…

Insusirea comenzilor de baza (cu cat mai repede, cu atat mai bine).
Multi cred ca un catel trebuie sa devina matur ca sa inceapa dresajul. Nimic mai gresit: un catel de doua luni poate fi invatat comenzi elementare gen: sezi, culcat, stai, aici etc. in cateva zile. Evident, e ca la gradinita, catelul trebuie sa faca asta mai mult in joaca si sa nu fie admonestat daca nu executa prompt sau perfect. Neavand prea multa putere de concentrare, se vor plictisi repede, asa ca trebuie facute 6-10 sedinte foarte scurte pe zi, cu recompensa (bucatele mici de mancare).
Ce trebuie sa invete pana la sase luni?
– Sa isi recunoasca numele – e foarte important ca atunci cand e strigat, catelul sa se uite in ochii stapanului. Contactul cu privirea este baza comunicarii altor comenzi, unele de la distanta, prin semne etc.
– Comanda “sezi”
– Comanda “culcat”
-Comanda “aici” –
nu le va executa perfect, o sa vina cam cand va crede el, la sezi o sa faca un culcat, la culcat o sa se puna pe spate… Trebuie sa ai simtul umorului. E o semi-joaca in timpul careia, cainele invata. E bine daca incepe sa vina cand e chemat. Cu putin stimulent (hrana), o sa invete repede. Dupa ce e laudat, i se da imediat comanda “liber”. E foarte important ca puiul sa inteleaga ca daca stapanul il cheama la el, asta nu inseamna ca nu se mai poate juca.
Comanda “stai” – importanta acestei comenzi e cruciala: e una dintre putinele comenzi care ii pot salva viata.
Dupa sase luni, pana la un an, se introduc treptat alte comenzi, care rafineaza predresajul.
***
Dresajul complet al unui caine dureaza cam 2 ani, chiar mai mult in cazul dresajului specializat. Probabil ca o sa te intrebi cand se incheie dresajul. Raspunsul meu este: in ziua in care te desparti de prietenul tau. Dresajul dureaza practic toata viata.
Bafta! :)