acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Posibil epilepsie

Buna ziua,

Ieri am mers a doua oara la veterinar cu catelusa mea( pechinez)in varsta de 13 ani, deoarece i s-a repetat o criza pe care a avut-o in urma cu o luna si jumatate iar medicul de acolo mi-a dat un raspuns vag ca e posbil sa aibe epilepsie. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si anume daca in urma acestei crize, a avut stari de ameteala, si mici contractii la nivelul maxilarului si al corpului e posibil sa aibe aceasta boala epilepsie? Azi nu mai are aceste stari.

Mentionez ca inainte de cria a avut vome cu lichid alb, si nu prea manca.
Dupa criza a baut multa apa, si avea acele stari descrise mai sus insa cu pofta de mancare de aceasta data.

Ce analize sa merg la cabinetul veterinar? vreau sa obtin in felul acesta un raspuns cert si nu unul vag.

Multumesc!

Un raspuns
Marius Munteanu 6 mai 2011 la 10:16 pm

Crizele epileptice nu sunt o boala in sine, ci o manifestare a unui fel de scurt-circuit in creierul cainelui. Ele pot imbraca diverse forme, au durate diferite, pot avea consecinte mai mult sau mai putin dramatice asupra cainelui.
Frecvent, epilepsia este numita “idiopatica”, deoarece nu i se poate stabili o cauza concreta. Alteori, crizele sunt secundare unor afectiuni sau dezechilibre aparute in organism, care afecteaza activitatea nervoasa din creier. Cauze frecvente ale epilepsiilor sunt fluctuatiile bruste ale glicemiei (nivelul de zahar din sange), probleme hepatice, tumori cerebrale, infectii care afecteaza sistemul nervos, tulburari ale circulatiei sangelui care impiedica buna oxigenare a creierului etc. Numarul lor este prea mare pentru a putea da o lista completa. Scopul acestei enumerari este de a arata 3 lucruri:
1. Epilepsia nu este o boala
2. Frecvent, epilepsia poate sa nu aiba o cauza care sa poata fi stabilita de veterinar. (idiopatica)
3. Anumite afectiuni pot declansa crizele epileptice.
Prin urmare: stabilirea unei cauze poate fi o provocare pentru medicul veterinar.
Tratamentul poate viza cauza crizelor, poate incerca sa impiedice crizele sau sa rareasca producerea lor prin administrarea de medicamente. Daca sunt necesare analize si ce analize trebuie efectuate, aceste lucruri tin de competenta medicului veterinar.