acum 14 ani

Paralizia nervului radial la câini şi pisici

Paralizia nervului radial este una din cele mai des întâlnite leziuni ale nervilor la câini şi pisici. Câinii sau pisicile care suferă de paralizie la nervul radial nu-şi pot mişca normal membrul din faţă şi şchiopătează când merg, deseori târându-şi-l pe sol.

Anatomie

Nervul radial este cel mai lung nerv situat în la  membrul din faţă şi este responsabil pentru mobilitatea cotului, a încheieturii şi a degetelor (ghearelor). În plus, acest nerv este cel ce asigură senzaţiile în partea superioară şi inferioară a membrului. Nervul radial începe din partea superioară a membrului din faţă, dintr-o legătură de nervi (numită „plex brahial”). Nervii care  formează această legătură provin din coloana vertebrală, din zona gâtului. Nervul radial se întinde de la plexul brahial, pe sub partea superioară a membrului din faţă, după care trece deasupra cotului. Din acest punct, nervul radial pătrunde şi se ramifică în muşchii din partea inferioară a membrului şi se termină în labă.

Leziunea nervului

Când nervul radial este lezat, membrul din faţă paralizează. Severitatea simptomelor depinde de cât de tare este afectat nervul radial şi în ce parte a membrului a fost acesta lezat. Traumatismul membrului deasupra cotului, unde nervul este aproape de suprafaţă, este o cauză des întâlnită de paralizie. Alte cauze pot fi întinderea excesivă a plexului brahial (cauza comună fiind tragerea membrului departe de corp) sau prezenţa unei tumori la sau în jurul acestuia.

Semne ale paraliziei nervului radial

Câinii şi pisicile cu paralizie la nervul radial îşi pierd abilitatea de a-şi controla tricepşii şi muşchii care întind membrul din faţă: din acest motiv nu vor putea să întindă cotul sau partea inferioară a membrului, astfel acesta va rămâne îndoit. Rezultatul este un membru care nu poate sta drept sau nu poate suporta greutatea, partea superioară a labei atârnând deseori pe jos sol. În plus, senzaţiile din partea superioară a membrului din faţă pot fi reduse sau chiar absente.

Prognostic

DiaPrognosticul pentru câinii şi pisicile cu paralizie la nervul radial depinde de cât de întinsă este leziunea nervului. Nervii sunt asemănători unor fire ce transportă electricitatea într-o casă. Fibrele nervilor, sau axonii, sunt ca firele şi tocul nervilor este ca acoperământul firelor. Sunt trei niveluri de leziune asociate cu nervii, depinzând de cât de tare este afectat nervul.  Gravitatea leziunii va ajuta în determinarea diagnosticului.

–         Neuropraxia:  nervul îşi pierde funcţiile temporar, fără leziune anatomică. Astfel de leziuni se pot vindeca, asemănător legării unor fire.

–         Axonotmesis: ruperea unor fibre nervoase axonului care este urmata de distrugerea nervului dincolo de punctul de ruptura în interiorul unui înveliş protector intact. De exemplu împletitura unui fir se rupe în interiorul cablului. Acest tip de leziune este cauzată de cele mai multe ori de ciupit, strivit sau de presiune indelungată. DiaPrognosticul unui astfel de tip de leziune este  relativ. Poate dura de la săptămâni la luni până la remedierea completă. Fibrele nervoase se regenereaza cu aproximativ 1 mm pe zi. Dacă dinstanţa dintre capetele rupturii nu este prea mare iar acoperământul este intact, asigurând spaţiu creşterii fibrelor, există o şsansă ca nervul să crească se refaca la loc şi să asigure membrului o funcţiune aproape de cea normală.

–         Neurotmesis: leziune completă a nervului, a fibrelor nervoase şi a învelişului protector a nervilor periferici, caracterizata prin intreruperea continuitatii anatomice. Cum ai tăia un fir în două bucăţi. Dia Prognosticul pentru recuperarea acestui membru este dificil. Orice recuperare a funcţiei este prea puţin probabilă.

Întinderea leziunii poate fi determinată în timpul unui examenării veterinare a membrului afectat. Dacă animalul simte durere (lucru demonstrat de obicei prin ciupitul unui deget, animalul reatrăgându-şi membrul ca răspuns), atunci este o şansă ca membrul să revină la funcţiile normale, deoarece aceasta demonstrează că unele fibre nervoase sunt intacte. De obicei, dacă nu se sesizează nici o durere internă, înseamnă a fost secţionat afectat în întregime. În acest caz, şansele ca membrul să revină la funcţiile normale sunt foarte slabe.

Tratament si indicaţii

Este foarte important să protejaţi membrul afectat în perioada de recuperare. Din cauza faptului că pisica sau câinele nu-şi poate mişca membrul, îşi poate răni partea inferioară a acestuia, în special laba, tragând-o pe jos. Când muşchii îşi pierd conexiunile nervoase, încep să se atrofieze sau sa slăbească, de obicei după 5 zile. Fizioterapia poate fi folositoare în menţinerea circulaţiei sângelui în muşchii atrofiaţi. Dacă nervii lezaţi încep să creasc la loc se regenereze, animalul poate avea nişte senzaţii anormale din cauza membrului afectat. Această stare se numeşte paraesthesia parestezia. Senzaţiile anormale pot duce la mutilarea membrului, În acest caz, amputarea se ia în considerare, dacă procesul nu poate fi controlat.

Leziunile nervilor sunt foarte misterioase. Poate fi foarte dificil să prezici dacă funcţiile sale vor reveni la normal. Aşadar este foarte important să se determine lungimea gravitatea leziunii. Dacă învelişul protector al fibrelor nervoase încă este intact, atunci este o sansă ca membrul să revină la funcţiile normale. În aceste cazuri, timpul şi îngrijirea corectă sunt cele mai bune opţiuni.

6 comentarii

În cazul paraliziei nervului radial la un câine care este tratamentul corect şi benefic?
Am un câine rasa rotweiler în vârstă de 5 ani şi de cca o lună de zile are această afecţiune apărută de nicăieri,instalată brusc fără nici un motiv!!!
Vă rog frumos dacă mă poate ajuta cineva urgent în această problemă pentru că nu ştiu ce să mai fac,cum să procedez pe mai departe?!
Diagnosticul a fost stabilit de medicul veterinar.
Aştep răspuns pe adresa de mail:

Boldi Gheorghita 2 mai 2012 la 2:45 pm

Buna ziua

Am o pisica de doi ani , acum 15 zile a fost lovita de o masina
clavicula a fost fracturata , mandibula un pic dislocata , mandibula a revenit la normal fractura da semne bune poate misca din umar dar labuta din stanga fata o trage pe jos am fost la doi medici veterinari care au comfirmat ca este o problema a nervului adica parastezie , este un alt tratament decat cel cu antibiotic si cu vitamine?
Astept raspuns pe adresa

am un catelde 4 ani daca face pareza adica ramine teapan de piciorele din fata si cade nu doreaza foarte mult un max.10 min.daca stie cineva ce poate sa aiba si poate sa ma informeze ce imi recomada sa ii fac rog sa ma ajute sa nul mai vad ca sufera. multumesc mult

buna,am si eu o catelusa care am operato de o tumoare mamara,la 4 zile de la operatie a facut o paralizie.asa credem.are piciorusu din spate intepenit si caputul intro parte.sil tot da pe spate.ma poate ajuta cineva cu un sfat.face tratament de 5 zile dar nici o schimbare.ce putem face?ma doare sufletul cand o vad asa.nu merge.ma puteti ajuta?multumesc

am gasit o catelusa de dogo argentino lovita de masina.in urma inpactului Au murit pui din ea si a ramas cu piciorul stang fata paralizat.i sa facut cezariana pt extragerea puilor dar pt picior mi s a recomsndat b1 si b6 si frectii cu diverse unguente.piciorul lovit nu l simte doar in unele locuri la stimuli durerosi dar nu si l trage.astept un raspuns pe adresa

din greseala am prins intre toc si usa pe pisoiul meu care are are 2 luni.ia curs sange pe gura si pe nas dar lam spalar repede si l-am invelit intro paturica.acum sta sucit intro paarte si labuta stanga este inerta.la fel si capul si priveste in gol.ce sai fac ce tratament imi recomandati.nu are coaste rupte niciun os rupt respira normal si are bataile inimii normalee