Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

acum 15 ani

Cainele trage in lesa: cum sa previi

Una dintre cele mai frecvente probleme de comportament pe care oamenii le intampina cand este vorba de comportamentul cainilor este trasul in lesa. Mult mai simplu este a preveni acest gen de comportament decat a-l corecta odata ce acesta a devenit deja un obicei. Exista mai multe metode de dresaj pe care le puteti folosi pentru a va invata cainele sa se plimbe in lesa.

Metoda lesei usor relaxate

Pentru dresaj sunt necesare o simpla zgarda cu catarama si o lesa de aprox 180 cm. Primul lucru ce trebuie facut atunci cand invatati cainele sa se plimbe lejer in lesa e sa tineti minte ca pentru el iesirea din casa, in lesa, reprezinta o recompensa. In al doilea rand trebuie sa va amintiti ca daca va mentineti pasul usor de plimbare in timp ce cainele trage de lesa de fapt invatati cainele sa ‘ traga ca la comanda’, precum cainii de sanie.

Prima data puneti cainelui zgarda si lesa si ramaneti pe loc. Lasati-i cainelui lesa destul de lunga astfel incat acesta sa se poata plimba la aprox 120 cm distanta de dvs. Rasplatiti-va cainele ori de cate ori lesa e lejera. Aceasta metoda se aplica cel mai bine cand este insotita de o forme de recompensa verbala ‘bravo’ sau mangaiere.

Cand sunteti gata de a va incepe plimbarea dati comanda ‘la pas’ si faceti cativa pasi. De cele mai multe ori catelul va incepe imediat sa traga de lesa, asa ca fixati-va ferm pe picioare si incetati a mai merge. Asteptati ca lesa sa fie usor relaxata, recompensati cu mancare si incercati sa va plimbati din nou.

Incercati sa nu smuciti sau ‘sa opriti brusc’ in lesa, ca impuls normal in astfel de situatii. Daca gasiti dificil a va abtine ‘a retine’ in lesa, tineti mana cu care manevrati lesa in buzunar. De asemenea ar trebui sa va exprimati comenzile vocal. Cateii au durata de atentie foarte scurta, si adresarea dvs fata de el pe un ton ferm si impunator ii va capta atentia acestuia.

Metoda magarul si morcovul

O a doua metoda pentru a invata catelul dvs sa nu traga in lesa este tehnica pe care eu o numesc ‘morcovul ce ademeneste magarul’. Incepeti sa va plimbati tinand o bucatica de hrana intr-o mana sub botul catelului. Daca aveti un catel inca destul de mic puteti aplica aceasta metoda cu ajutorul unei linguri plina cu unt de arahide atasate de un bat sau de o rigla(etalon de masura) astfel incat din cand in cand catelul sa linga cate putin ca recompensa. Asigurati-va ca ati recompensat catelul ori de cate ori acesta va asculta. Incercati sa luati numai o portie pentru un bol cu dumneavoastra pentru a estima cat de bine se descurca catelul. Daca ati ramas fara hrana inainte ca plimbarea sa se fi terminat, inseamna ca mai este inca nevoie de incercari cu catelul. Daca v-a mai ramas mancare, inseamna ca sunteti pe calea cea buna spre reusita, si-i puteti da catelului restul hranei ca rasplata.

Cat priveste ambele metode nu incercati sa va dresati catelul daca acesta nu a avut ocazia de a-si consuma energia dupa ce a stat inchis in cusca mai multe ore. Intai sa se joace si apoi poate fi scos la plimbare, cand catelul este mai cuminte(calm). Cu toate acestea, aveti grija sa nu il obositi prea tare pentru ca acest lucru ii poate slabi atentia.

In clipa in care va plimbati cu cainele in lesa si puteti tine in aceeasi mana cu care tineti lesa un pahar cu apa fara a-l varsa, ati reusit sa realizati dresajul cainelui pentru plimbarea in lesa usor relaxata.

2 comentarii
www.antilatrat.com 18 septembrie 2010 la 2:58 pm

Acum exista solutii INTELIGENTE si UMANE pentru aceste probleme.O mana de dresori profesionisti din Germania au pus la punct o zgardita pe cat de simpla pe atat de EFICIENTA !!Practic cainele va invata sa mearga fara sa traga in lesa fara sa faceti nici un alt efort suplimentar.Acum va puteti trimite cainele la plimbare si cu copilul s-au bunicii fara sa va fie frica ca ii darama.Costa doar 98 lei si exista pe marimi astfel incat se potrivesc la orice rasa.Zgarda inteligenta anti-smucit este de vanzare pe http://www.antilatrat.com s-au la nr de telefon 0724947366.In sfarsit plimbatul cainelui se poate transforma din nou in ceva placut si odihnitor!!

http://www.carte-dresaj-canin.ro