Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Urineaza in somn si nici nu stie!

Buna ziua, spuneti-mi va rog ce as putea sa fac cu un puiut de Beagle de 7 luni care de cate ori vin acasa “se scapa” 1 picatura 2 de urina si mai nou de cate ori doarme in pat cu noi urineaza in somn si nici nu simte il gasesti dormind in balta de urina :)), am patit deja de 2 ori chestia asta. Exista vreun tratament?Va rog sfatuiti-ma.

3 raspunsuri

1. Cand ajungeti acasa iar catelul vine repede la usa sarind in sus frenetic sau daca este mult prea bucuros sa va vada ajunsi acasa, impingetil usor la o parte, daca e nevoie chiar si de mai multe ori cu o atitudine calma si ferma , pana cand catelul va intelege ca aveti nevoie de spatiu si ca nu tolerati starea lui frenetica in care se afla .
Mangaiati sau jucativa cu el doar in momentul in care catelul este calm si relaxat .
In scurt timp el va intelege ca este mult mai bine sa fie calm si relaxat in prezenta stapanului si nu este nevoie sa se agite mult prea mult ca nu rezolva nimic .
Trebuie sa ii oferiti atentie doar cand este calm si relaxat , stapanul il va chema la joaca doar cand e calm si relaxat, stapanul il va scoate la plimbare doar cand e calm si relaxat , stapanul il va hrani doar cand e calm si relaxat si asa mai departe ….
Pe scurt pt. a preveni problemele catelului ar trebui sa va schimbati dumneavoastra atitudinea fata de el , si sa il “cocoloiti” sau sa il bagati in seama doar cand este calm si relaxat .

2. Cat despre urinatul in somn … personal inca nu am mai auzit de asa ceva …
Dar sunt convins ca puteti rezolva usor si aceasta problema .
La 7 luni ar trebui sa aiba parte de cate 3 mese pe zi . Dupa ce a golitul bolul sau farfuria de mancare si a baut apa, dupa aproximativ jumate de ora iesiti cu el la plimbare , isi va face nevoile afara . (de preferat undeva la iarba verde)
Bolul sau farfuria catelului nu trebuie sa fie non stop plina de mancare si nu trebuie sa aiba nici apa non stop langa el , altfel va bea apa si va urina incontinu (alte rase care sunt predispuse spre obezitate ar manca incontinu …)
Seara cand il hraniti pt. ultima data pe aceea zi , dupa aproximativ jumatate de ora iesiti cu el din nou la plimbare . Isi va face nevoile afara iar dupa ce va intoarceti cu el in casa nu ii mai oferiti nici gustari de seara nici apa pana a doua zi .
In felul acesta nu o sa mai aiba ce sa urineze .

cristian mihai 17 mai 2011 la 9:27 pm

1.In natura,in haita de caini…loialitatea sau supunerea fata de seful haitei se face prin urinat exact cum explici si tu.Este ceva tipic unui supus,fara a mai fii nevoie sa te impui tu prea mult…Te poti considera norocos…cum rezolvi:Arata-i ca-i intelegi nevoile si iti va raspunde la fel!Fi calm si asteapta…el iti va prelua energia si va sti ce sa faca…
2.Chiar si oamenii au probleme de gen in somn,mai ales in copilarie…este o problema medicala fara prea mari implicatii,dar care de asemenea cere multa rabdare din partea ta,si responsabilitate…succes!

Marius Munteanu 18 mai 2011 la 4:05 pm

Prima chestie se numeste urinat submisiv si e specifica puilor. O sa se corecteze de la sine cand catelul ajunge la maturitate. Nu trebuie certat pentru asta. Atitudinea calma de care vorbea “raspuns” este ok. Altfel spus, nu trebuie sa faci un caz din venirea ta acasa, nici din plecare. Lasa catelul sa te intampine, sa te miroasa, dar nu il lasa sa sara pe tine (da-i comanda sezi) si mangaie-l putin.
A doua problema e mai complexa si este mai frecvent intalnita la cainii de vanatoare. Poate avea o cauza medicala, de pilda o anomalie la nivelul sistemului urinar, un dezechilibru hormonal care favorizeaza o slaba contractie a sfincterului vezicii urinare. Cand catelul doarme, se intampla sa apara o relaxare a acestui sfincter si apare fenomenul de urinare in somn.
Solutia este fie medicala – exista medicamente care stimuleaza un mai bun control al vezicii, fie una de prevenire – plimbare la o ora tarzie, restrictia apei seara (ii lasi niste cuburi de gheata in castron ca sa nu bea multa apa). Nu cred ca e o idee buna sa dormi cu catelul in pat. Obisnuieste-l sa doarma la locul lui. Poti sa incerci sa ii pui scutece de unica folosinta sau refolosibile si trebuie neaparat avut grija sa nu se irite pe burta si in regiunea genitala, de la aciditatea urinei. Asadar, trebuie spalat pe burta de fiecare data cand se intampla asemenea “accidente”. Daca apar iritatii ale pielii, trebuie sud la veterinar. Acesta ii va prescrie o crema pentru calmarea usturimii si pentru prevenirea infectiei.
Este posibil ca problema sa se rezolve de la sine pe masura ce activitatea hormonala se regleaza, cand cainele devine matur. Dar trebuie sa luati in calcul si varianta in care problema poate fi doar gestionata, nu si rezolvata complet.
Evident, cearta sau pedeapsa nu isi au niciun rost; catelul nu isi da seama ca “se scapa”, deci e inutil sa fie certat. Un program cat mai riguros de hranire si de plimbare este ideal. Beagle este o rasa de caini de vanatoare si, chiar daca nu sunt cei mai rapizi, cainii din aceasta rasa au nevoie de multa miscare. Succes.