Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , ,

Chistul mamar trbuie operat?

As dori sa aflu daca chistul mamar trbuie operat.

4 raspunsuri

In marea majoritatea a cazurilor mai ales daca sunt mai multe mamele afectate e bine sa fie operat.
Daca e pisica ,posibilitea mare e sa fie un stadiu incipient de cancer mamar. Pentru siguranta diagnosticului se face biopsie(punctie) dar va fi o analiza care poate sa dauneze in cazul in care este cancer mamar(sa grabeasca metastazarea) sau se poate face biopsie dupa extragerea chistului.

Varsta? Castrata?
Un chist mamar poate fi o simpla dereglare hormonala, si practic un simplu grup benign de celule modificate ca urmare a dereglarii.
Aceste celule insa pot deriva in cancer care la catelele in varsta poate sa apara in scurt timp.
Fie se poate incerca tratament hormonal fie operator, eventual cu biopsie

Spre deosebire de pisica, la catea doar jumatate din tumorile mamare sunt maligne. Asadar, se poate face in prima faza tumorectomia cu limite de siguranta urmata de analiza histo-patologica a piesei (versus indepartarea lantului mamar + ganglioni). Daca are sub 3 ani si este (sau va fi in curand) sterilizata, prognosticul este foarte bun.

eu mi am operat catelusa husky in varsta de 9 ani in iunie. Avea un chist care crescuse destul de mult. La nici 2 luni de la operatie i au aparut mai multi in jurul operatiei care cresc pe zi ce trece:( …..a venit si rezultatulo biopsiei si este tumora maligna…..sunt disperata. Nu mai stiu ce sa fac. Tumorile crsc pe zi ce trece. Dr spune ca sa o mai operam o data dar nu stiu ce sa fac pt ca mi e frica. Mi e frica ca o sa i reaparata ca si acum la scurt timp dupa operatie si mai trece si prin toate chinurile anesteziei si altele…..ajutati ma cu un sfat va rog