Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

acum 14 ani

Strabismul sau incrucisarea ochilor la catei

Strabismul este mai des intalnit la anumite rase

Strabismul este un termen utilizat pentru a descrie anomalia pozitionarii sau directiei globilor oculari. In mod normal, globul ocular se mentine la locul lui, se misca dintr-o parte in cealalta, in sus si in jos, influentat de o serie de muschi atasati direct de globul ocular. Ocazional, un muschi poate fi mai lung sau mai puternic decat muschiul situat pe partea opusa. Asta determina ochiul sa sa se indeparteze involuntar de axa vizuala. Unul sau ambii ochi pot fi afectati. In cazul in care ambii ochi abat spre nas, se spune despre animalul de companie ca are “ochi incrucisati”. Aceasta boala este des intalnita la pisicile siameze si este denumita “strabism convergent” sau “median”. Globul ocular se poate abate de la nas, tocmai opusul “ochilor incrucisati” si este denumit ca “strabism divergent”. Acesta este des intalnit la terierii Boston si se mosteneste in aceasta rasa.

Strabismul poate rezulta de la o rana a unui nerv relationat cu muschiul ochiului. Poate fi vazut daca patrupedul are o boala a sistemului vestibular. Sistemul vestibular este o parte a urechii si aceasta il ajuta pe patruped (si pe noi) sa ne mentinem echilibrul. Daca sistemul vestibular nu functioneaza normal, animalul va avea senzatia de ameteala, iar ochii lui se vor misca neobisnuit incercand sa se ajusteze.

Pentru animalele cu rani sau boli ale nervilor sau sistemului vestibular, este necesara localizarea si tratarea cauzei principale. Uneori, medicamentele anti-inflamatorii sunt de ajutor.